Witam.
Instalacja została wykonana i uruchomiona.
Do pomiaru temperatury został założony termometr tzw przylgowy na rurze w poblizu kotła.
Jednak wskazania tego termometru sa chyba bardzo niedokładne, powiedziałbym zanizone. Pytanie czy to wina tego typu termometra, czy tez moze mój działa nieprawidłowo - nie wiem.
Doradzono mi aby zamontowac taki na stałe wkrecany do gniazda 1/2"
No i tu jest dylemat jak go zamontowac w miare mało inwazynie do istniejącej juz instalacji jezeli w kotle nie ma miejsca na montaz.
Termometr CO
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Termometr CO
JanG.
Termometry przylgowe to nieporozumienie.Więcej z nimi kłopotów niż pożytku.
Jeśli rury są z miedzi,to najlepiej zakręcić instalację na zasilaniu i powrocie,wyciąć 3cm rury,wlutować tam trójnik redukcyjny na 15.Do tej 15-tki wlutowuje się złączkę z gwintem wewnętrznym i tam wkręca się gniazdo na termometr tarczowy.
Watro by było taki sam termometr założyć na powrocie.
Jeśli rury są z miedzi,to najlepiej zakręcić instalację na zasilaniu i powrocie,wyciąć 3cm rury,wlutować tam trójnik redukcyjny na 15.Do tej 15-tki wlutowuje się złączkę z gwintem wewnętrznym i tam wkręca się gniazdo na termometr tarczowy.
Watro by było taki sam termometr założyć na powrocie.
adam
Dzieki za poradę.adamis pisze:.....Do tej 15-tki wlutowuje się złączkę z gwintem wewnętrznym i tam wkręca się gniazdo na termometr tarczowy.
Złączka rozumiem 1/2"gw ->15. Czy w tym przypadku sa takie złaczki do bezposredniego wlutowania w trójnik. Do tej pory stosowałem tego typu złączki jako przejsciówki ale z mozliwoscią wlutowania rury z jednej strony.
Dopytam jeszcze o markę takich powiedzmy sprawdzonych termometrów, czy tez nie ma to znaczenia.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, 21:10 przez jang, łącznie zmieniany 1 raz.
JanG.