Problem z izolacją fundamentu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Problem z izolacją fundamentu
Proszę fachowców o radę:
Zostały wykopane i zalane prosto w grunt ławy fundamentowe, dana izolacja pozioma i fundament z bloczków wyciągnięty ponad grunt. Jednak plany uległy zmianie i zdecydowałem się na piwnice, wybrałem ziemię pomiędzy ławami i efektem jest to że izolacja pozioma jest w piwnicy na wysokości kolan.
Pytanie: czy można i jak zabezpieczyć przeciwwilgociowo tę widoczną część ław poniżej izolacji poziomej, i czy mogę te ławy docieplić od środka, ponieważ nie chciałbym odkopywać ich od zewnątrz.
I to by było na tyle, proszę o sensowne odpowiedzi, dzięki z góry.
Zostały wykopane i zalane prosto w grunt ławy fundamentowe, dana izolacja pozioma i fundament z bloczków wyciągnięty ponad grunt. Jednak plany uległy zmianie i zdecydowałem się na piwnice, wybrałem ziemię pomiędzy ławami i efektem jest to że izolacja pozioma jest w piwnicy na wysokości kolan.
Pytanie: czy można i jak zabezpieczyć przeciwwilgociowo tę widoczną część ław poniżej izolacji poziomej, i czy mogę te ławy docieplić od środka, ponieważ nie chciałbym odkopywać ich od zewnątrz.
I to by było na tyle, proszę o sensowne odpowiedzi, dzięki z góry.
RE
Nie wydaje mi się żeby folia kubełkowa była środkiem hydroizolacyjnym.... wg mojej praktyki używam folii kubełkowej TYLKO jako zabezpieczenie masy bitumicznej lub innego środka hydroizolacyjnego.
Jeśli chodzi o izolacje myślę że musisz jednak robić wszystko od zewnątrz jednakże wiem że są jakieś środki które można stosować od środka. Więcej na ten temat wie kolega MTW. Pewnie będzie później na forum i dopisze swoje kilka słówek.
Ja osobiście zrobiłbym wszystko od zewnątrz.... włącznie z ociepleniem...
Pozdrawiam
Kamil
Jeśli chodzi o izolacje myślę że musisz jednak robić wszystko od zewnątrz jednakże wiem że są jakieś środki które można stosować od środka. Więcej na ten temat wie kolega MTW. Pewnie będzie później na forum i dopisze swoje kilka słówek.
Ja osobiście zrobiłbym wszystko od zewnątrz.... włącznie z ociepleniem...
Pozdrawiam
Kamil
no pewnie i wiem więcej na temat zabezpieczania od środka tylko :
jeśli jest wyzwanie to bardzo chętnie podejmę rękawicę
poproszę więcej szczegółów na PW
pytania standardowe
jaki beton użyty
jaki stan wód gruntowych
czy ława jest przemoczona
bo ja do zabezpieczenia niezbędnie potrzebuję wody w ścianie zabezpieczanej.
jeśli jest wyzwanie to bardzo chętnie podejmę rękawicę
poproszę więcej szczegółów na PW
pytania standardowe
jaki beton użyty
jaki stan wód gruntowych
czy ława jest przemoczona
bo ja do zabezpieczenia niezbędnie potrzebuję wody w ścianie zabezpieczanej.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 23:02 przez MTW, łącznie zmieniany 1 raz.
Re
No i tak jak pisałem wcześniej....
MTW na pewno pomoże jeśli chodzi o prace od środka .... w przypadku jeśli będziesz chciał robić cokolwiek od zewnątrz służę pomocą....
Pozdrowienia.....
A właśnie MTW .... mój klient robi o wiele większą drakę z tego o czym rozmawialiśmy wiec chyba szybko tego tematu nie zakończę ....

Pozdrowienia.....
A właśnie MTW .... mój klient robi o wiele większą drakę z tego o czym rozmawialiśmy wiec chyba szybko tego tematu nie zakończę ....
Re: Re
szkoda bo sam sobie plecy robi bo głównie jego będą męczyć a degradacja muru zwiększa ostatecznie koszty no cóż niech się zastanawia jego prawoNew Art pisze: A właśnie MTW .... mój klient robi o wiele większą drakę z tego o czym rozmawialiśmy wiec chyba szybko tego tematu nie zakończę ....![]()
pozdrawiam.