Wygrzanie komina
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Wygrzanie komina
Czy ktos wie jak przeprowadzic wygrzanie komina? producent zaleca przed pierwszym uruchomieniem pieca najpierw wygrzac komin. chodzi tu konkretnie o kocioł weglowy Cichewicz Logika. co sie kryje pod pojąeciem wygrzania? czy ktos wie?
prosze o odp
prosze o odp
chodzi o to ze jak komin jest wygrzany to sie nie kopci z kotła przy rozpalaniu. Ja wam powiem jak wygrzać komin 
Proszę otworzyć drzwiczki od wyczystk kominai i podpalić tam 3-4 strony wyborczej lub innej nie kolorowej gazety:) jak w kominie zgasnie i porwie resztki popiołu dopiero przystąpić do rozpalania kotła. Wiem to z doświadczenia, za nim robiłem próbę kotła w zimę na nowej budowie to zawsze rozpalałem gazetę w kominie i się nie kopciło, jak nie podpaliłem to padaczka zadyma w całej kotłowni !. Nauczył mnie tego mój dziadek który był zdunem.
Proszę otworzyć drzwiczki od wyczystk kominai i podpalić tam 3-4 strony wyborczej lub innej nie kolorowej gazety:) jak w kominie zgasnie i porwie resztki popiołu dopiero przystąpić do rozpalania kotła. Wiem to z doświadczenia, za nim robiłem próbę kotła w zimę na nowej budowie to zawsze rozpalałem gazetę w kominie i się nie kopciło, jak nie podpaliłem to padaczka zadyma w całej kotłowni !. Nauczył mnie tego mój dziadek który był zdunem.
Dlatego nie powinniśmy mówić tu o wygrzaniu komina,bo faktycznie parę kartek gazety,to stanowczo za mało,ale o spowodowaniu ruchu powietrza w kominie we właściwym kierunku.A to można zrobić równie dobrze,tak jak pisze cezarr1,odpowiednio ustawiając szyber,drzwiczki i nawiewy, i co tam kto ma do dyspozycji.
adam