Czym się izolowało w 85 roku? Mogę kłaść na to styropian?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Czym się izolowało w 85 roku? Mogę kłaść na to styropian?
Witam,
domek powstał w 85r. Sciany piwnicy są murowane z bloczków betonowych i zasmarowane od zewnątrz czymś czarnym. Co to jest? Jak się tego dowiedzieć?
Pytam, bo chcę doszczelnić (nie wiem czym) i docieplić styropianem a nie mam pewności że go nie "stopi".
Nie mam wody ani wilgoci (przynajmniej na razie).
domek powstał w 85r. Sciany piwnicy są murowane z bloczków betonowych i zasmarowane od zewnątrz czymś czarnym. Co to jest? Jak się tego dowiedzieć?
Pytam, bo chcę doszczelnić (nie wiem czym) i docieplić styropianem a nie mam pewności że go nie "stopi".
Jeśli nie masz ani wilgoci, ani wody to rozważ czy warto w ogóle coś ruszać, czy nie wystarczy ocieplenie tylko do ziemi. Co prawda takie rozwiązanie odbiega od teorii, jednak jest częstą praktyką przy ocieplaniu bloków.Pytam, bo chcę doszczelnić (nie wiem czym) i docieplić styropianem a nie mam pewności że go nie "stopi".
Można też ewentualnie na pewną głębokość, ok 1m, wprowadzić styropian ekstrudowany w głąb gruntu. Stara izolacja nie stopi go, bo rozpuszczalniki już dawno wyparowały, tym nie mniej trzeba ją starannie przeglądnąć i ewentualnie wzmocnić nową, wodorozcieńczalną, właściwą do zastosowania ze styropianem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik