Rozbudowa balkonu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Rozbudowa balkonu
Witam wszystkich zwracam sie z prosba o porade ; mam balkon w domu jednorodzinnym we wnece o wym 4m na 1m chcialbym go powiekszyc ok 1m poradzono mi zeby zrobic lekka konstrukcje np dwuteownik 8 byl ok 30cm wpuszczony w sciane domu 1m wsparty byl na starym balkonie i ok 1m wystawalo ,planowalem 7 takich dwuteownikow,i na tym chcialem pozozyc plyte osb a pote pape .Moje pytanie brzmi czy taka konstrukcja by wytrzymala nie przegiela sie ,a nie moge dac wiekszego dwuteownika bo by przeszkadzalo to do drzwi balkonowych.pozdrawiam
Re
Jeżeli chcesz wysunąć balkon tylko o 1m nie wydaje mi się żeby były potrzebne filary. Ostatnio wykonywałem podobną usługę i poprosiłem o pomoc konstruktora ponieważ my wyciągaliśmy balkon o 2,5m do przodu a szerokości miał 7,5 m. Podczas obliczeń konstruktor wyliczył że my potrzebujemy słupów jednakże gdybyśmy wysuwali nieco mniej to byłyby zbędne. Wydaje mi się że wystarczy zrobić porządne zbrojenie np siatkę z pręta fi 12 lub fi 16 w dwóch warstwach... Wszystko pewnie zależy także od grubości jaką chcesz uzyskać....
Pozdrawiam
Pozdrawiam