Badania próbek wody z oczyszczalni biologicznej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Badania próbek wody z oczyszczalni biologicznej
Czy urząd od was wymaga badań próbek wody z oczyszczalni biologicznej? Bo ja dostałem w pozwoleniu wodno prawnym takie warunki że muszę 4razy do roku robić badania ścieków .
Czy ktoś się z was orientuje ile takie badania kosztują?
Czy ktoś się z was orientuje ile takie badania kosztują?
Jak nie?? Właśnie w tym pozwoleniu powinno być określone jakie, gdyż właśnie ilość badań, jak i ich parametry są zależne od wielkości oczyszczalni. Wg. tego co napisałeś, to masz badać i nikogo nie będzie to interesowało, czy masz przekroczenia, czy łapiesz się w normie???? Przecież te normy są różne dla różnych oczyszczalni.bladyy78 pisze:Jakie parametry nie jest to określone
Może przeczytaj, to tylko 23 strony:
Dz.U. 2009 nr 27 poz. 169
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 stycznia 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzeniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego
Mam napisane coś takiego:
Dopuszczalne stężenia zanieczyszczeń w odprowadzanych ściekach:
-BZT5( to 5 to jest mała cyferka obok T) --------- 40 mg O2/l
-zawiesina ogólna ---------- 50 mg/l
-chemiczne zapotrzebowanie tlenu CHZTRcr ---------- 150 mg O2/l
Maksymalna ilość odprowadzanych ścieków będzie wynosiła 0,624 m3/d
Obowiązkiem inwestora jest:
- utrzymanie wylotu ścieków w należytym stanie technicznym
- umocnienie dna brzegów potoku na odcinku 2m powyżej i 3 m poniżej wylotu ścieków
- wykonanie analizy fizyko-chemicznych oczyszczonych ścieków bytowych z częstotliwością 4 próbki w pierwszym roku obowiązywania pozwolenia wodno prawnego, a jeżeli ścieki spełniać będą wymagane warunki - po 2 próbki w następnych latach.
Pozwolenie na odprowadzenie ścieków ważne do 2014roku.
Czyli mam rozumieć że musiałbym badać tylko te 3 parametry ( BZT5, zawiesina ogólna, chemiczne zapotrzebowanie tlenu) ?
Nie mam napisane w jakim laboratorium mam robić te badania.
Alibaba jeżeli orientujesz się jaki byłby koszt tych badań to bardzo bym Cię prosił o napisanie. Orientujesz się jeszcze może czy te próbki ja sam mogę do laboratorium zawozić czy po nie musze przyjeżdżają sami.
Dopuszczalne stężenia zanieczyszczeń w odprowadzanych ściekach:
-BZT5( to 5 to jest mała cyferka obok T) --------- 40 mg O2/l
-zawiesina ogólna ---------- 50 mg/l
-chemiczne zapotrzebowanie tlenu CHZTRcr ---------- 150 mg O2/l
Maksymalna ilość odprowadzanych ścieków będzie wynosiła 0,624 m3/d
Obowiązkiem inwestora jest:
- utrzymanie wylotu ścieków w należytym stanie technicznym
- umocnienie dna brzegów potoku na odcinku 2m powyżej i 3 m poniżej wylotu ścieków
- wykonanie analizy fizyko-chemicznych oczyszczonych ścieków bytowych z częstotliwością 4 próbki w pierwszym roku obowiązywania pozwolenia wodno prawnego, a jeżeli ścieki spełniać będą wymagane warunki - po 2 próbki w następnych latach.
Pozwolenie na odprowadzenie ścieków ważne do 2014roku.
Czyli mam rozumieć że musiałbym badać tylko te 3 parametry ( BZT5, zawiesina ogólna, chemiczne zapotrzebowanie tlenu) ?
Nie mam napisane w jakim laboratorium mam robić te badania.
Alibaba jeżeli orientujesz się jaki byłby koszt tych badań to bardzo bym Cię prosił o napisanie. Orientujesz się jeszcze może czy te próbki ja sam mogę do laboratorium zawozić czy po nie musze przyjeżdżają sami.
A więc parametry jednak są. Doczytaj, czy nie ma tam oprócz tych trzech jeszcze temperatury i pH.
Co do laboratorium,to prawidłowo powinno być takie co ma akredytację lub ISO.Wiąże się to z tym,że ich pracownik powinien dokonać poboru.
Zadzwoń do najbliższych wodociągów, najlepiej takich co mają w obsłudze też oczyszczalnie i dowiesz się, czy przypadkiem ich laboratorium nie zrobi tych nieszczęsnych badań i za ile.
W poniedziałek mogę podać w miarę dokładne ceny (muszę zerknąć do cennika
).Ceny nie obejmują kosztów poboru.
Co do laboratorium,to prawidłowo powinno być takie co ma akredytację lub ISO.Wiąże się to z tym,że ich pracownik powinien dokonać poboru.
Zadzwoń do najbliższych wodociągów, najlepiej takich co mają w obsłudze też oczyszczalnie i dowiesz się, czy przypadkiem ich laboratorium nie zrobi tych nieszczęsnych badań i za ile.
W poniedziałek mogę podać w miarę dokładne ceny (muszę zerknąć do cennika
Nie nie pisze nic o temp. ani o ph. Właśnie przed chwilą znalazłem cennik z laboratorium w moim mieście i koszt zbadania tych 3 parametrów to 180zł. Niestety nie ma nic o pobieraniu próbek w innym zaś laboratorium pisało że próbki można pobrać samemu według ich zaleceń.
W poniedziałek jeszcze się dokładnie doinformuje w urzędzie czy to tylko te 3 parametry trzeba badać.
Dzięki Alibaba za wskazówki. Bo już myślałem że musiałbym badać wszystkie parametry ścieków a to już by był koszt zbyt wysoki.
W poniedziałek jeszcze się dokładnie doinformuje w urzędzie czy to tylko te 3 parametry trzeba badać.
Dzięki Alibaba za wskazówki. Bo już myślałem że musiałbym badać wszystkie parametry ścieków a to już by był koszt zbyt wysoki.
To i dobrze.bladyy78 pisze:Nie nie pisze nic o temp. ani o ph.
Coś koło tego właśnie mi po głowie latało.bladyy78 pisze: Właśnie przed chwilą znalazłem cennik z laboratorium w moim mieście i koszt zbadania tych 3 parametrów to 180zł.
Dowiedz się,czy to drugie lab. ma akredytację lub ISO.Jeżeli na obydwa pytania odpowiedź brzmi "NIE", to odpuść ich sobie.W celu zmniejszenia kosztów poboru, możesz laborantkę sam dostarczyć do punktu poboru.bladyy78 pisze: Niestety nie ma nic o pobieraniu próbek w innym zaś laboratorium pisało że próbki można pobrać samemu według ich zaleceń.
Jeżeli uważnie przeczytałeś to pozwolenie i nie ma tam słowa odnośnie pH i temp., to się nie odzywaj.Wilka z lasu nie wywołujbladyy78 pisze:W poniedziałek jeszcze się dokładnie doinformuje w urzędzie czy to tylko te 3 parametry trzeba badać.
Ja się jeszcze tylko teraz zastanawiam kto będzie tych badań o demie wymagał?
Czy to też nie będzie martwy przepis. Bo tu nie pisze gdzie i komu mam te badania dawać. A wątpię czy urzędy będą pilnowały tego czy te badania zrobiłem czy nie. Na początku chciałem wpiąć oczyszczalnie do rury kanalizacji deszczowej przebiegającej przez moja działkę która to wpada właśnie w ten potok. Nie dostałem jednak zgody na wpięcie się do niej właśnie dlatego że zarządca tej rury napisał mi ze nie maja zrobionego aktualnego operatu. Wiec skoro ich nie kontrolują i spuszczają ścieki dalej bez stosownych papierów to i pewnie mnie nie będą się czepiali.
Czy to też nie będzie martwy przepis. Bo tu nie pisze gdzie i komu mam te badania dawać. A wątpię czy urzędy będą pilnowały tego czy te badania zrobiłem czy nie. Na początku chciałem wpiąć oczyszczalnie do rury kanalizacji deszczowej przebiegającej przez moja działkę która to wpada właśnie w ten potok. Nie dostałem jednak zgody na wpięcie się do niej właśnie dlatego że zarządca tej rury napisał mi ze nie maja zrobionego aktualnego operatu. Wiec skoro ich nie kontrolują i spuszczają ścieki dalej bez stosownych papierów to i pewnie mnie nie będą się czepiali.
To nie jest takie proste.Jeżeli masz operat i został zatwierdzony przez Starostę Powiatowego, to o tej oczyszczalni wie również WIOŚ. W każdej chwili mogą podjechać i poprosić o pokazanie wyników.Inna sprawa,czy to zrobią.Natomiast posiadanie wyników w których nie występują przekroczenia, jak sam napisałeś "- wykonanie analizy fizyko-chemicznych oczyszczonych ścieków bytowych z częstotliwością 4 próbki w pierwszym roku obowiązywania pozwolenia wodno prawnego, a jeżeli ścieki spełniać będą wymagane warunki - po 2 próbki w następnych latach " skutkuje obniżeniem Twoich kosztów w latach następnych. Decyzję odnośnie zmiany częstotliwości poboru i badań, możesz podjąć sam ale w teczce mają się znajdować wyniki bez przekroczeń - do wglądu.
A na innych nie patrz, prędzej czy później ktoś zacznie porządkować całą gospodarkę ściekową w Gminach i będziesz się cieszył, że Ty masz papiery w porządku.
A na innych nie patrz, prędzej czy później ktoś zacznie porządkować całą gospodarkę ściekową w Gminach i będziesz się cieszył, że Ty masz papiery w porządku.
Właśnie wróciłem z urzędu i tam na początku jak zapytałem komu te badania mam przedstawiać to sami nie wiedzieli i robili oczy, ale w końcu doszli że te badania mam sobie trzymać w domu i tak naprawę to mogę je robić raz w roku jeżeli tylko będą spełnione parametry. Więc tak jak sadziłem jak na razie to to jest martwy przepis.
Tylko teraz pytanie czy normy będą spełnione ? Bo jaką mam pewność że biologiczna oczyszczalnia będzie spełniała określone normy? Kurcze teraz tego się obawiam co będzie w momencie jak ścieki z oczyszczalni nie spełniały tych norm.
Tylko teraz pytanie czy normy będą spełnione ? Bo jaką mam pewność że biologiczna oczyszczalnia będzie spełniała określone normy? Kurcze teraz tego się obawiam co będzie w momencie jak ścieki z oczyszczalni nie spełniały tych norm.