czy parkiet był lakierowany?

Salon jest jednym z najważniejszych miejsc w mieszkaniu, to tutaj spędzamy większość czasu i przyjmujemy gości. Rady i opinie na temat urządzania salonu ? małego, dużego, z jadalnią lub bez.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

asiurkm
Początkujący
Początkujący

czy parkiet był lakierowany?

Post autor: asiurkm »

Witam,

mam w mieszkaniu bardzo zabrudzony parkiet, jest matowy, szarawy. Właściwie nie da się go umyć do czysta, mogę szorować szmatką w nieskończoność i szmatka cały czas jest brudna.
Chciałabym go jakoś odnowić, ale nie wiem czy jest on lakierowany czy impregnowany olejem, bądź woskiem. Słyszałam, że w przypadku tych ostatnich odnowienie jest proste, bo wystarczy środek chemiczny, natomiast lakierowany parkiet trzeba wycyklinować.
Jak sprawdzić czym pokryty jest parkiet?

andistoprocent
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: czy parkiet był lakierowany?

Post autor: andistoprocent »

asiurkm pisze:Witam,

mam w mieszkaniu bardzo zabrudzony parkiet, jest matowy, szarawy. Właściwie nie da się go umyć do czysta, mogę szorować szmatką w nieskończoność i szmatka cały czas jest brudna.
Chciałabym go jakoś odnowić, ale nie wiem czy jest on lakierowany czy impregnowany olejem, bądź woskiem. Słyszałam, że w przypadku tych ostatnich odnowienie jest proste, bo wystarczy środek chemiczny, natomiast lakierowany parkiet trzeba wycyklinować.
:arrow: Czuję tutaj lata '70 i pastę do parkietu z froterką :D

:arrow: Posciągać parkiet, dobrze oczyścić szpary z pasty ponieważ to tłuszcz, resztę ubytków zaszpachlować na koniec wycyklinować i polakierować (podkład + 2-3 razy twardy lakier (nie polecam lakierów wodnych), polecam śmierdzące lakiery (połyskowy, bo na tym chyba pani zależy) ich powłoki są nie do zajeb..) ewentuanie do tego dać nowe listwy dookoła i nowe progi lub listwy maskujące.

jarekkur
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: czy parkiet był lakierowany?

Post autor: jarekkur »

asiurkm pisze:Witam,

Z opisu nic nie wynioka konkretnego. potrzeba trochę więcej szczegółlów.
Jakie drewno ma Pani na podłodze?
Ile lat ma podłoga?
Jeżeli jest tam wosk proszę spróbowac zeeskroba w miejscu gdzie się nie chodzi tam jest go najgrubiej. tak zeskrobany wosk spróbowac podgrzac. jezeli się zrobi płynny to mamy wosk jeżeli nie to był lakier a miejsca brudne i szare są schodzone. Dąb pod wpływem tarcia na mokro puszcza garbniki które zabarwiają szmatkę. Jaki kolor ma zabarwiona szmatka? Proszę użyc jasnej szmatki i sprawdzic.
Lakiery rozpuszczalnikowe od wielu lat ze wzgledu na wycofywanie z nich w sposób radykalny wszystkich szkodliwych substancji stają się małowartościowe i od kilku lat nie są w stanie konkurowa z lakierami w których dyspersje poliuretanowe zostały umieszczone w wodzie zamiast szkodliwych rozpuszczalnikach. Poza tym prawdopodobnie bedzie Pani przebywac w mieszkaniu podczas lakierowania to i z tego powodu doradzanie tanich trujących lakierów byłoby draństwem. Moze Pani również podłogę olejowac i woskowac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Salon / Pokój dzienny”