Witam!
Mam pytanie jak wykonać ocieplenie dachu wykonanego z krokwi i pelnym deskowaniu pokrytego papą,dach jest prawie plaski 10st.sufit będzie podwieszany z płyt KG na stelażu systemowym stropodach będzie wentylowany proszę o poradę jak wykonać prawidłowo ocieplenie takiego dachu i czy jest potrzebna szczelina między deskowaniem a welną? Z góry dziękuję i pozdrawiam.[/b]
dylatacja między deskowaniem a wełną
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Ja bym zastosował szczeline powietrzna o szerokości 45 mm z wlotem przy okapie i wylotem po przeciwnej stronie .Robiłem to w ten sposób że do krokwi przybijałem łatę 45X45 mm ,jeśli szerokość między krokwiami była większa niż 80 cm to dodatkowo dawałem jeszcze na środku i na to przybijałem zwykłą płytę pilśniową 5 mm.
Ja bym tak nie robił - łaty, pilśn w przestrzeni dachuJa bym zastosował szczeline powietrzna o szerokości 45 mm z wlotem przy okapie i wylotem po przeciwnej stronie .Robiłem to w ten sposób że do krokwi przybijałem łatę 45X45 mm ,jeśli szerokość między krokwiami była większa niż 80 cm to dodatkowo dawałem jeszcze na środku i na to przybijałem zwykłą płytę pilśniową 5 mm.
W ogóle trzeba zadać sobie pytanie, czy w stropodachu wentylowanym potrzebne jest ocieplenie dachu
Kolejno od dołu: dach, paroizolacja, wełna mineralna, na to ewentualnie folia paroprzepuszczalna, wentylowana przestrzeń stropodachu ... - takie rozwiązanie jest właściwe.
ERRATA
JEST:
Kolejno od dołu: dach, paroizolacja, wełna mineralna, na to ewentualnie folia paroprzepuszczalna, wentylowana przestrzeń stropodachu ... - takie rozwiązanie jest właściwe.
WINNO BYĆ:
Kolejno od dołu: strop, paroizolacja, wełna mineralna, na to ewentualnie folia paroprzepuszczalna, wentylowana przestrzeń stropodachu ... - takie rozwiązanie jest właściwe.
JEST:
WINNO BYĆ:
Kolejno od dołu: strop, paroizolacja, wełna mineralna, na to ewentualnie folia paroprzepuszczalna, wentylowana przestrzeń stropodachu ... - takie rozwiązanie jest właściwe.