Problem z główną rurą odpływową
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Problem z główną rurą odpływową
Witam. Mam taki powtarzający się problem. Mam stary dom w którym zrobiono łazienke w piwnicy. Dom jest 1 piętrowy. Rura odpływowa do ulicy wychodzi właśnie z łazienki w piwnicy. Z tego co wiem jest tam mały spad rury ale jednak jest. Problem polega na tym i w sumie zaczął się powtarzac od niedawna że rura ta co jakiś czas sie napełnia. Po zdjęciu kibla widac jak woda stoi na 3/4 wysokości rury. Po przetkaniu 7m spiralą woda schodzi. Jednak kręcąc spiralą gdzies na 4m w rurze słychać jak chlupie spora ilośc wody. W czym może tkwic problem. Zastanawiam sie już czy wszystko ok jest z kanalizacją na ulicy.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

chlupanie
Najprawdopodobniej masz w tym miejscu "mulde" (miejscowe obnizenie rury - moze sie takie cos zdazyc jesli np pod rura cos bylo przekopywane lub niedokladnie zageszczono podsypke piaskowa pod rura). Zeby to sprawdzic nalezalo by za pomoca kamery kanalowej obejrzec rure od srodka. Mozna do tego uzyc kamerki internetowej polaczonej z latarka - uzyc jakiejs starej ktorej nie bedzie szkoda wyrzucic. USB z laptopa powinno dzialac do ok. 7m kabla - laptop w lazience, dlugim kablem polaczony z kamerka. kamerka wciagana od lazienki do studzienki linka. Linke najprosciej wciagnac do rury uzywajac do tego spirali, lub sprezystego drutu takiego jaki uzywaja kominiarze.