Najbardziej zależy mi na dobrych właściwościach tłumiących i żeby był to zdrowy, nietoksyczny materiał. Koszty nie są takie ważne, choć wiadomo, że nie takie zupełnie bez znaczenia
Co zatem wybrać
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wiem, że cudów nie zdziałam, ale właściwości tłumiące mogą być złe lub jeszcze gorsze. Dlatego pytam bo chcę dobrać jak najlepsze rozwiązanie a wymurowanie grubszych ścian nie jest niestety możliwe. Czy gazobeton będzie dużo słabiej tłumił niż ten pustak, do którego podałem link w pierwszym poscie?RYCHOOOOO pisze:tak czytam poczatek i widze 6 cm i czekam kiedy padnie stwierdzenie"zeby bylo dobre tlumienie" no i sie doczekalem:) szczerze jestem ciekawy z czego mozna 6-cm sciankee zrobic z dobrym tlumieniem
pozdro
OK, w takim razie wezmę pod uwagę poważnie również cegłę. A bloczki silikatowe i pustaki keramzytowe? Jak takie rozwiązania zdałyby egzamin? Są takie wąskie dostępne na rynku?fruzin pisze:Im większa masa tym lepsze tłumienie (w dużym uproszczeniu).
Z tych wszystkich wariantów cegła na sztorc jest optymalnym rozwiązaniem + tynki tradycyjne cw.