złe centralne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
złe centralne
WITAM MAM ZROBIONE CENTRALNE I WYDAJE MI SIE ŻE JEST ŻLE MAM RURE ZASILAJĄĆĄ 1 CAL LECI ONA DO BOJLERA POTEM JEST TRÓJNIK POTEM PRZECODZI NA 1/2 CALA I LECI JEDNA ITKA KTÓRA ZASILA 8 KALORYFERÓW PRAKTYCZNIE MUSZEPRZYKRĘCAĆ KALORYFERY WCZEŚNIEJSZE ŻEBY NASTĘPNE MOGŁY GRZAĆ.CZY NIE POWINNO BYĆ TAK ŻE NA RURCE ZASILAJĄCEJ POWINNY BYĆ TRÓJNIKI 3/4 I ROZPROWADZENIE W RURKACH 3/4 PO GRZEJNIKI A POTEM DO GRZEJNIKA 1/2 NA BOJLEŻE MAM ZAWÓR BO JAK BOJLER NIE JEST PRZYDŁAWIONY TO KALORYFERY NIE GRZEJĄ PROSZE O POMOC,
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

centralne
Zeby zwiekszyc przeplyw trzeba by zwiekszyc roznice cisnien pomiedzy zasilaniem a powrotem - jesli przerobienie instalacji jest nierealne to mozna sprobowac na same grzejniki dac dodatkowa pompe. Poszukac pompy o jak najwiekszej wysokosci podnoszenia, ewentualnie zastosowac 2 takie same pompy polaczone szeregowo.
Poczym na zaworach termostatycznych (nastawa wstepna - np w danfossie takie pokretlo pod glowica) przydlawic grzejniki bedace najblizej pompy tak zeby wymusic obieg w tych koncowych - przy calkiem otwartych zaworach woda pojdzie tam gdzie ma najlatwiej - w pierwsze grzejniki.
Poczym na zaworach termostatycznych (nastawa wstepna - np w danfossie takie pokretlo pod glowica) przydlawic grzejniki bedace najblizej pompy tak zeby wymusic obieg w tych koncowych - przy calkiem otwartych zaworach woda pojdzie tam gdzie ma najlatwiej - w pierwsze grzejniki.
[quote="fpz"]Oj chyba taniej wyniesie puszczenie dodatkowej nitki albo przerobienie kawałka instalacji np trójnik od bojllera 1" i tak na przykład do 3 grzejników, później 3/4 z trzy grzejniki i później 1/2 chyba że te ostatnie to o
toe ostatnie grzejniki mająwym 800x600 chyba jednak wymienie tą instalacje na 4 nitki w rurkach 3/4
toe ostatnie grzejniki mająwym 800x600 chyba jednak wymienie tą instalacje na 4 nitki w rurkach 3/4