Drzwi zewnętrzne drewniane czy metalowe
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
klaudia11000
- Początkujący

Drzwi zewnętrzne drewniane czy metalowe
Przymierzam się do wymiany drzwi ale mam dylemat czy kupić drewniane czy metalowe.
Schody mają daszek ale zawsze może coś zawiać zamoczyć.
Schody mają daszek ale zawsze może coś zawiać zamoczyć.
Pytanie jest tendencyjne.
Podobnie można zapytać czy kupić Opla Astrę czy Mercedesa Klasy S.
Drzwi drewniane zewnętrzne to wydatek od 3 tys zł w górę. Natomiast Stalowe można kupić Made in China już od 800zł.
Więc cały problem można rozwiązać zaczynając do określenia jaką kwotę ma Pani do przeznaczenia na tą inwestycję później dopasować jakość i rodzaj.
Podobnie można zapytać czy kupić Opla Astrę czy Mercedesa Klasy S.
Drzwi drewniane zewnętrzne to wydatek od 3 tys zł w górę. Natomiast Stalowe można kupić Made in China już od 800zł.
Więc cały problem można rozwiązać zaczynając do określenia jaką kwotę ma Pani do przeznaczenia na tą inwestycję później dopasować jakość i rodzaj.
-
klaudia11000
- Początkujący

proponuje dołożyć i zakupić drzwi z PCV tylko dobrego producenta i wykonane na profilu "ciężkim" - gwarancja 7-10 lat moze lać do tego , malować nie trzeba wygląd niejednokrotnie ciekawszy jak drewnianych a parametry cieplne bardzo dobre.klaudia11000 pisze:a wiec tak firmy sprzedające drzw proponuja drewniane za 2700 a dobre metalowe nie china za 2500
PVC jako wejściowe do domu. Ja bym nie eksperymentował aż tak bardzo. Do sklepu to rozumiem. Chociaż mój znajomy miesiąc temu sprzedał drzwi aluminiowe do mieszkania jako wejściowe z klatki.
Cóż klient chce klient ma.
Trzeba się dopasować do charakteru budynku, jeśli to kamienica to wypada drewno, jeśli nowoczesny budynek w centrum miasta aluminium w przypadku domku w zależności od ogólnej architektury dopasować sugerując się wyglądem okien i ogólna stylizacją elewacji itp.
Cóż klient chce klient ma.
Trzeba się dopasować do charakteru budynku, jeśli to kamienica to wypada drewno, jeśli nowoczesny budynek w centrum miasta aluminium w przypadku domku w zależności od ogólnej architektury dopasować sugerując się wyglądem okien i ogólna stylizacją elewacji itp.
dlaczego experymentował ... w naszej okolicy jak kogos stac na drewniane drzwi to często dokłada nieco i bierze z PCV i często takie montuje. To sa ekskluzywne drzwi wejściowe z pięknymi wypełnieniami np. Adeco czy KN. Niejednokrotnie drzwi takie sa wyposarzone w piękne witraże czy ornamenty i wygląda to lepiej niz w drewnie naturalnym z prostego względu , drewno jest zazwyczaj malowane i usłojenia nie widac tak dobrze jak na okleinach drewnopodobnych. No i trwałośc takich drzwi jednak jest bez porównania. Ma to znaczenie tymbardziej w nowych obiektach , gdzie wilgoci sporo , często po założeniu drzwi się dopiero tynkuje , słabo się grzeje. W takich warunkach nawet dobre drogie drzwi drewniane może szlag trafic zanim się ktokolwiek do domu wprowadziInvictus pisze:PVC jako wejściowe do domu. Ja bym nie eksperymentował aż tak bardzo. Do sklepu to rozumiem. Chociaż mój znajomy miesiąc temu sprzedał drzwi aluminiowe do mieszkania jako wejściowe z klatki.
nie zastanawiaj się nad drzwiami drewnianymi , konstrukcja metalowa wraz z ościeżnicą to są porządne drzwi. Drzwi drewniane jak sama nazwa wskazuje zero jakiejkolwiek ochrony antywłamaniowej, a że jest to drewno czyli materiał zywy cały czas pracuje , niestety w zimę się może skurczyć w lato pręży - jak to drewno. Ościeżnica drewniana powoduję po kilku sezonach dość dużą destrukcję co niesie za sobą w skutkach problemy z zamykaniem drzwi , opuszczenie drzwi na zawiasach,obcieranie itp. Jak masz ościeżnicę metalową nie masz się o co martwić , skrzydło metalowe wykończone np fornirem dębowym który wizualnie wygląda jak drewno , i jest pochodzenia drewnianego ale nie odkształca się jak drewno. Naprawdę fajna sprawa. Nie ma się co martwić czy leje, czy mróz, czy upał , a niestety w przypadku drzwi całkowicie drewnianych każdy zmiana warunków pogodowych pozostawia na drzwiach jakieś ślady któych oczywiście od razu może nie być widać ale to jest tylko kwestia czasu . Dlatego też przy tych opcjach wybór jest prosty drzwi o konstrukcji metalowej. Zobacz ofertę firmy Zbigmet, ich drzwi są na konstrukcji metalowej. Są producentem gdzieś pod Wawą mają firmę . POzdro
zawiasy są na łożyskach więc nie ma opcji opuszczenia czy innych tego typu rzeczy, nie wymagają regulacji. reguluje się je raz przy montowaniu skrzydła. Ościeżnica jest ocieplona w środku pianą a poza tym przy każdy rogu jest zamontowana uszczelka tzw Petka czyli dużo grubsza uszczelka niż zazwyczaj stosowana u innych producentów. wszystko do siebie przylega drzwi są szczelne, nie ma mowy o jakimkolwiek przemarzaniu.
to czy nie wymagają regulacji to zazwyczaj wychodzi po latach i jak nie ma możliwości regulacji to sobie możesz co najwyżej wymienic na noweZyga pisze:zawiasy są na łożyskach więc nie ma opcji opuszczenia czy innych tego typu rzeczy, nie wymagają regulacji. reguluje się je raz przy montowaniu skrzydła. Ościeżnica jest ocieplona w środku pianą a poza tym przy każdy rogu jest zamontowana uszczelka tzw Petka czyli dużo grubsza uszczelka niż zazwyczaj stosowana u innych producentów. wszystko do siebie przylega drzwi są szczelne, nie ma mowy o jakimkolwiek przemarzaniu.
a jeśli chodzi o przemarzanie to miałęm na myśli mostek termiczny a nie szczelność , a jak przewodzi stal bez przegrody termicznej to chyba wiadomo..
dokładnie nie kupiłbym drzwi metalowych do domu, ze względu że najcieplejsze to one nie sa , PCV napewno jest cieplkejsze,ale kolega który tym chandluje powiedział mi ze na zbyt ostrym słońcu potrafia się wypaczyć, z kolei drewniane sa bardziej podatne na wilgoc wiec nie ma doskonałych. Najwazniejsze to miecnad nimi dach wiekszy niż same drzwi chodzi o to aby po otwarciu nadal całe były pod dachem. dzieki temu deszcz czy snieg nie pada na górna część skrzdła i nie powoduje korozji. Kazdy szanujący sie producent ma takie wymogi. Ja osobiscie lubie Portę więc zamontowałbym drzwi Wrocław z wypełnieniem termoizolacyjnym i maja konstrukcje dęową wi,ęc powinny byc solidne, w końcu mieszanka drzewno debowe i płyta musi być stabilne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a ja bym kupił a nawet kupiłem i jestem mega zadowolony.Kupiłem je w firmie Zbigmet.Faktycznie jest tak jak napisał kolega wyżej że są dobrze uszczelnione a futryna ocieplona.Po tej zimie mogę stwierdzić że naprawdę trzymają standard i są b.porządne.Pozatym można pójść na kompromis i kupić drzwi metalowe wykończone w drewnie lub MDF-ie.Takie drzwi również oferuje firma Zbigmet.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja mam drewniane firmy Zbydrew za 1600zł, nie jest to lite drewno a klejonka a to dlatego ze lite sie wypacza od wilgoci.Przezimowały,przetrwały deszcze i są ok.Jedyny mankament to jak jest zmiana temperatury i pogody np. rano leje deszcz a po południu przygrzeje słońce to czuc ze inaczej się zamykają.W wilgotne dni trzeba klamkę mocniej docisnąć a w słoneczne mniej.
Duzy plus to ładniejsze,ciepłe i sprawiają wrazenie solidniejszych.Gdy ktos puka do drzwi to jest fajny odgłos drewna a nie jak w metalowych jakby ktos do stodoły pukał.
Duzy plus to ładniejsze,ciepłe i sprawiają wrazenie solidniejszych.Gdy ktos puka do drzwi to jest fajny odgłos drewna a nie jak w metalowych jakby ktos do stodoły pukał.