Witam.
Nie znalazłem nigdzie podobnego przypadku więc opiszę poniżej.
Jestem właścicielem 2 działek. Obie rolne w granicach administracyjnych miasta z czego jedna oznaczona R druga R z niewielką częścią Ł. Teren, na których położone są działki nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego. Na pierwszą działkę poprzedni właściciel wystąpił o WZ i wkrótce warunki powinny być do odebrania w urzędzie. Dla obu działek jest prowadzona jedna księga wieczysta. Chciałbym wybudować dom na granicy działek (część na jednej, część na drugiej).
Co powinienem zrobić aby móc wybudować dom? Połączyć działki, wystąpić o WZ również na drugą a dopiero później na pozwolenie na budowę na obu działkach?
Będę wdzięczny za pomoc.
Dom na 2 działkach
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
O zmianę możesz wystąpić w każdym momencie. i zrób to jak najszybciej. Warunki musisz przepisać. Poza tym te warunki co dostaniesz nie dotyczą twojej inwestycji ale budowy na jednej działce w związku z czym nic ci nie dają. Dlatego tez żeby nie tracić czasu wystąp o nowe lub o zmianę wz. Ciekawa zjawisko że jest jedna księga na dwie działki.
-
marjo23
witam,niewiam jak z tymi planami wz ale wazne by linia zabudowy obejmowała ci twój budynek na twoich działkach,nie musi linia obejmowac całej powierzchni działek, napewno mozesz budowac na dwóch działkach lub popros geodete oczywiscie za odpłatnoscia zrobi ci z niej jedna o jednym numerze a i tak bedziesz o potrzebował by zrobił ci mapke do celów projektowych ,napewno do jakiegos czasu było robione to zadarmo tylko jak w tym kraju kto o tym wiedział.urzedasy cie nie poinformuja bo nie beda sobie nakrecac roboty, mialem taka sama sytuacje jak ty i wszystko załatwiłem