Podkopywanie ław
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
ryszardz57
- Początkujący

Podkopywanie ław
Witam
Mam takie pytanie do fachowców. Otrzymałem dom (czwórka dosyć wysoka od ziemi 3 kondygnacje plus poddasze użytkowe) w stanie surowym z kominem centralnie na środku domu, brak jest niestety piwnicy a tam gdzie była ona planowana jest dosyć duże pomieszczenie które chce zaadoptować jako sypialnie i tutaj moje pytanie.
Czy można podkopać pod ławami i wykonać piwnice w ziemi?
Robił bym to w ten sposób, iż wykopał bym na początku pod winklem ścian zewnętrznych tak metr w jedną i w drugą stronę, zaszalował zalał betonem, odczekał potem w ten sposób coraz dalej do okoła pomieszczenia
Boje sie czy czasem dom sie nie osunie i czy z biegiem czasu nie będzie sie osuwał i pękał
W grę wchodzi podkopanie również klatki schodowej w ten sposób uzyskał bym zejscie do piwnicy/kotłowni.
Wkleił bym rzut z planu ale nie wiem jak
Mam takie pytanie do fachowców. Otrzymałem dom (czwórka dosyć wysoka od ziemi 3 kondygnacje plus poddasze użytkowe) w stanie surowym z kominem centralnie na środku domu, brak jest niestety piwnicy a tam gdzie była ona planowana jest dosyć duże pomieszczenie które chce zaadoptować jako sypialnie i tutaj moje pytanie.
Czy można podkopać pod ławami i wykonać piwnice w ziemi?
Robił bym to w ten sposób, iż wykopał bym na początku pod winklem ścian zewnętrznych tak metr w jedną i w drugą stronę, zaszalował zalał betonem, odczekał potem w ten sposób coraz dalej do okoła pomieszczenia
Boje sie czy czasem dom sie nie osunie i czy z biegiem czasu nie będzie sie osuwał i pękał
W grę wchodzi podkopanie również klatki schodowej w ten sposób uzyskał bym zejscie do piwnicy/kotłowni.
Wkleił bym rzut z planu ale nie wiem jak
1 inwentaryzacja budynku ( budowlana nie sklepowa )
2 projekt
3 pozwolenie na budowę
4 inspektor nadzoru z uprawnieniami konstrukcyjnymi
5 najlepiej firma która ma w tym jakieś doświadczenie
6 materiały z najwyższej półki
7 zabezpieczenia z najwyższej półki
X - czy jesteś pewien że jest ci to niezbędne i że cię na to stać ????
2 projekt
3 pozwolenie na budowę
4 inspektor nadzoru z uprawnieniami konstrukcyjnymi
5 najlepiej firma która ma w tym jakieś doświadczenie
6 materiały z najwyższej półki
7 zabezpieczenia z najwyższej półki
X - czy jesteś pewien że jest ci to niezbędne i że cię na to stać ????
-
ryszardz57
- Początkujący

nic nie robię tylko odpowiadam 
zacznij od punktu 4 inspektor
nikt z nas nie widział budynku ( nawet ci ze stosownymi uprawnieniami ) więc raczej nie oczekuj szczegółowej odpowiedzi dostosowanej do tego budynku
do tych punktów należy dołączyć jeszcze jeden - niespodzianki
jak dla mnie - nie realne (ale ja uprawnień konstrukcyjnych nie posiadam )
zacznij od punktu 4 inspektor
nikt z nas nie widział budynku ( nawet ci ze stosownymi uprawnieniami ) więc raczej nie oczekuj szczegółowej odpowiedzi dostosowanej do tego budynku
do tych punktów należy dołączyć jeszcze jeden - niespodzianki
jak dla mnie - nie realne (ale ja uprawnień konstrukcyjnych nie posiadam )
-
ryszardz57
- Początkujący

-
ryszardz57
- Początkujący

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie ław.
Dom był budowany dosyć dawno temu, ma ławy nie ocieplone wogóle niczym. Chce dom ocieplić z zewnątrz styropianem 10cm w sumie bedzie 10cm styropianu 25 pustak 3 cm styropianu i 12cm pustak i tynk. Ale ławy też by penie pasowało jakoś zabezpieczyc co poradzicie?
Dom był budowany dosyć dawno temu, ma ławy nie ocieplone wogóle niczym. Chce dom ocieplić z zewnątrz styropianem 10cm w sumie bedzie 10cm styropianu 25 pustak 3 cm styropianu i 12cm pustak i tynk. Ale ławy też by penie pasowało jakoś zabezpieczyc co poradzicie?
-
ryszardz57
- Początkujący

Jako konstruktor
coś nie bardzo to widzę. Tak jak kolega MTW pisze bez wizji to tak jakby w fusy patrzył. Nie piszesz z kiedy jest budynek w jakiej technologii budowany. Nie bardzo rozumiem wizji przesunięcia się o te 0,5 m, wg mnie to nic nie rozwiąże.
Ogólnie sprawa jest do rozwiązania ale podejrzewam że koszt wykonania będzie równy postawieniu małego domku jednorodzinnego. To są bardzo kosztowne roboty i firma kowalski i syn tego nie zrobi bo będziesz miał to co nie dawno gdzieś na śląsku chyba było - ściana budynku się zawaliła - też podbijali fundamenty.
Pozdrawiam.
Ogólnie sprawa jest do rozwiązania ale podejrzewam że koszt wykonania będzie równy postawieniu małego domku jednorodzinnego. To są bardzo kosztowne roboty i firma kowalski i syn tego nie zrobi bo będziesz miał to co nie dawno gdzieś na śląsku chyba było - ściana budynku się zawaliła - też podbijali fundamenty.
Pozdrawiam.
ja co prawda rozumiem że chodzi o wbudowanie piwnicy na przestrzeni mniejszej niż obrys ław 0,5 m z każdej strony .deggial pisze: Nie bardzo rozumiem wizji przesunięcia się o te 0,5 m, wg mnie to nic nie rozwiąże.
Pozdrawiam.
zakładając że wbije pale oporowe dopiero potem wybierze ziemię ???
to chyba starczy na więcej niż mały domek