Ilu komorowe okna wybrać?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Dobroplast -NIE NIE NIE. Fatalna obsługa serwisowa - właściwie jej brak. Pomimo moich telefonów (po 1 miesięcznym umawieniu się na termin nikt nie przyjechał bez uprzedzenia) a na pisma nikt nie raczył odpowiedzieć. Olewają klienta na maxa. ODRADZAM WZYSTKIM. A chodziło o prostą regulacje okuć. OMIJAĆ TO FIRMĘ Z DALEKA. WEPCHNĄ TOWAR I DO WIDZENIA. GWARANCJA PRODUCENTA G... ZNACZY DLA NICH.
-
strelba
JanekK pisze:Dobroplast -NIE NIE NIE. Fatalna obsługa serwisowa - właściwie jej brak. Pomimo moich telefonów (po 1 miesięcznym umawieniu się na termin nikt nie przyjechał bez uprzedzenia) a na pisma nikt nie raczył odpowiedzieć. Olewają klienta na maxa. ODRADZAM WZYSTKIM. A chodziło o prostą regulacje okuć. OMIJAĆ TO FIRMĘ Z DALEKA. WEPCHNĄ TOWAR I DO WIDZENIA. GWARANCJA PRODUCENTA G... ZNACZY DL A NICH.
A ja mam znowu to samo pytanie-czy ta sama firma wstawiala Tobie okna?
-
strelba
Jedynym i ostatnim kontaktem z firmą Dobroplast był moment zakupu okien.To było pięć lat temu.Okna dostarczono w ustalonym terminie.Okna wstawiłem sam i przez ten okres sprawują się doskonale.Jeden raz je wyregulowałem a także regularnie konserwuję uszczelki,smaruję okucia i czyszczę profile mleczkiem(dobra firma zestaw do konserwacji dostarcza wraz zoknami).Dosyć długo pracowałem w firmie stawiającej domy szkieletowe w całej Europie(także w serwisie gwarancyjnym)i to my wstawialiśmy okna ibyliśmy odpowiedzialni za regulację oraz naprawy związane zmontażem(producent odpowiadał za swoją robotę)Dlatego pytam JankaK o montażystów.a jeżeli chodzi ofirmę Dobroplast to pewnie sami sobie zasłużyli na taką opinię jeżeli podchodzą tak do klientów i chociaż nie mogę narzekac na okna to przez ich serwis także dołączę się do sceptyków.(mamy takie drogie wszystko, że uprzejmość isolidność powinna być wkalkulowana w cenę)
zoni-system1
Popieram wypowiedzi tego uzytkownika to tylko tak by cos dodac do okna by bylo jakby to powiedziec odswiezone profil ten sam a komory sa nie wazne liczy sie to by okno bylo funkcjonalne Mam okna z OKFENSU i je polecam dobry profil sam widzialem testy wytrzymalosciowe tego profilu i powiem ze porownywlnie przekraczaly swoja norme wytrzymalosciowa sa moze drogie ale godne uwagi
Popieram wypowiedzi tego uzytkownika to tylko tak by cos dodac do okna by bylo jakby to powiedziec odswiezone profil ten sam a komory sa nie wazne liczy sie to by okno bylo funkcjonalne Mam okna z OKFENSU i je polecam dobry profil sam widzialem testy wytrzymalosciowe tego profilu i powiem ze porownywlnie przekraczaly swoja norme wytrzymalosciowa sa moze drogie ale godne uwagi
taaaa a świstak siedzi i zawija... Jak nie wiem jak na Waszym rynku ale u nas (południe) okna z OKFENSU uchodzą za jedno z najgorszych badziewiwilu24 pisze:zoni-system1
...a co do ilości komór to komory są ważne ale jest mnustwo ważniejszych parametrów w oknie niż liczba komór... Ostatnimi czasy komory stały się takim dobrym chwytem reklamowym i nie jednokrotnie ludzie nawet nie wiedza co to są "te komory" a chca mieć ich jak najwięcej
Jeśli faktycznie było by to priorytetem to juz dawno mielibyśmy okna 12komorowe o grubości takiej jak kilka lat temu .. Podobnie sprawa się ma jeśli chodzi o "bezołowiowość" profili PCV - idealnie wpływa to na psychikę potencjalnego kupującego , który słysząc to magiczne słowo zapomina zapytac o podstawowe parametry okna , które w tym przypadku bywaja nienajlepsze... Reklama dzwignią handlu
-
OKNAZBLEWO
- Początkujący

DRUTEX
DRUTEX robi tylko 5 komorówki 70mm na profilu iglo tłoczonym tylko dla tej firmy, wcześniej był także iglo ale 60mm 4 komorowy, profil jest prawie identyczny jak profil DOBROPLASTU, jedyny bubel w oknach z Bytowa to częste problemy z blokadą błędnego położenia klamki, poprostu przy zmianach temperatur potrafi się wyhaczać
Ryszard
5 komorowe VEKA PERFECTLINE - Gdańska Fabryka Okien
Polecam Gdańska Fabrykę Okien - zakupiłem u nich okna 5 komorowe Veka Perfectline 70 mm są bardzo ładne i masywne , posiadają rownież 6 komorowe okna z 3 szybami Veka Alphaline 90 mm lecz cena wieksza, jestem bardzo zadowolony , żadnych problemów - POLECAM
Jarek 3 miasto
Re: Ilu komorowe okna wybrać?
Najważniejsze przy wyborze to nie patrzeć na forach na "polecanki", tylko dużo poczytać na temat samych okien - tak ogólnie - jaki typ warto wybrać, dlaczego, gdzie się jaki sprawdza. O nadmiaru wiedzy jeszcze nikt nie płakał, a od naciągania przez marketingowców, już tak!
Re: 5 komorowe VEKA PERFECTLINE - Gdańska Fabryka Okien
Muszę przyznać że ich wpółczynnik przenikania ciepła jest mizerny.Jarek70 pisze:Polecam Gdańska Fabrykę Okien - zakupiłem u nich okna 5 komorowe Veka Perfectline 70 mm są bardzo ładne i masywne , posiadają rownież 6 komorowe okna z 3 szybami Veka Alphaline 90 mm lecz cena wieksza, jestem bardzo zadowolony , żadnych problemów - POLECAM
Tu cytat z ich strony
"Współczynnik przenikania ciepła Uw osiągający nawet do 0,9 W/m2K..."
A jak wiemy okna to bardzo istotny element przez który tracimy ciepło.
Re: Ilu komorowe okna wybrać?
ten współczynnik jest dobrym parametrem, należy go jeszcze porównać z konstrukcją i ceną okna. po takim porównaniu można określić czy on jest dobry czy też nie. Mało tego; przykładowy współczynnik dotyczy przykładowego okna. jeśli zamówisz okna o innych rozmiarach to on się będzie zmieniał w zależności od ilości powierzchni zajmowanych przez poszczególne elementy okna.