wzrost temperatury na piecu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wzrost temperatury na piecu
posiadam piec heitz 16 kw z nadmuchem i mimo że mam nastawioną temperaturę na 50 st. to piec po wyłączeniu nadmuchu powoli potrafi się rozbujać do 90 st czy ktoś może coś poradzić . za wszelkie rady serdecznie z góry dziękuje
Re: wzrost temperaturyna piecu
Mam identyczny piec i miałem ten sam problem , do momentu zamontowania klapki na wentylatorze i szybra na czopuchu. W tej chwili skoki temperatury wahają się +- 5-10 stopni. Ustaw sobie też na sterowniku temp. o 5 stopni mniejszą od oczekiwanej, ponieważ piec swoją bezwładnością przeskoczy temp.zadaną o kilka stopni. Ustawienie przedmuchów też jest bardzo istotne , trzeba je tak wypośrodkować ,żeby nie powodowały wzrostu temp, a jednocześnie wydmuchiwały gazy z kotła.......j23 pisze:posiadam piec heitz 16 kw z nadmuchem i mimo że mam nastawioną temperaturę na 50 st. to piec po wyłączeniu nadmuchu powoli potrafi się rozbujać do 90 st czy ktoś może coś poradzić . za wszelkie rady serdecznie z góry dziękuje
ustawienie przedmuchów na minimum powoduje gorsze spalanie ,a co do klapki na wentylatorze to jest ona zamontowana standartowo lecz gdy wentylator nie pracuje wystarczy przyłożyć ręke do niego i czuć że zasysa powietrze .regulacja obciążnika klapki nic nie daje .chyba coś z tą klapką nie tak bo u znajomego jest ten sam problem .a może za duży przekrój komina-200.? a może brak zaworu 3-drogowego (tak mi powiedział gość ze sklepu w którym piec kupowałem),ale to ,to już chyba bzdury .co o tym sądzicie? dzięki za wszystkie opinie i rady to że temperatura wzrośnie o 5st to mnie by nie zmartwiło ale przy nastawie na 50 st potrafi dojść do wrzenia a to już jest problem.jeśli możecie to pomóżcie mi go rozwiązać
węntylator
sprawdzi przepustnicę przy dmuchawie po prostu zasysa lewe powietrze, zapal zapałkę ma nie wciągać ognia.
pisałem Ci już wcześniej, też mam ten sam piec i klapka na wentylatorze nic nie pomogła, dopiero szyber wyhamował samoczynny wzrost temp na piecu.j23 pisze:sprawdzałem . przystawiałem papierosa dym zasysało jak cholera i u kolegi to samo .czyżby to był błąd seryjny pieca czy zasysać trochę musi a jeśli nie to co z tym zrobić no i jak się montuje ten szber w czopuchu
Piec trzeba odsunąć od komina , tak żeby był dostęp do czopucha od tyłu. Od góry trzeba wywiercić otwór na wylot czopucha. w otwór włożyć pręt fi6mm i przyspawać do niego blachę w kształcie koła o średnicy o 1cm mniejszej od czopucha. Przymykasz sobie szyber , a temperatura stoi w miejscu i o to chodzi..
tęperatura
tak jak pisałem wina leży po stronie wentylatora zdejmij go i odwróci a zobaczysz że klapka nie domyka się,i stąd ciągnie lewe powietrze.