gruntowy wymiennik ciepła - koszt
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
gruntowy wymiennik ciepła - koszt
Witam
Chciałbym sie dowiedziec ile może kosztować (oczywiscie mniej więcej) zrobienie powietrznego gruntowego wymiennika ciepła do centralki z rekuperatorem potrzebne mi jest 450 m3/h powietrza. raz że mogłbym uniknąc dawania nagrzewnicy pierwotnej do centrali a dwa mógłbym mieć chłodzenie w lecie. Pozdrawiam
Chciałbym sie dowiedziec ile może kosztować (oczywiscie mniej więcej) zrobienie powietrznego gruntowego wymiennika ciepła do centralki z rekuperatorem potrzebne mi jest 450 m3/h powietrza. raz że mogłbym uniknąc dawania nagrzewnicy pierwotnej do centrali a dwa mógłbym mieć chłodzenie w lecie. Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

400 m3 latem w upały (30stC) 2000W . 50 W/mb gwc nie zmienia temperatury gruntu niezależnie od czasu pracy. Czyli maksymalnie 40 m rury. Z tym, że w ciągu dnia ma to znikome znaczenie (nie znam nikogo kto siedzi w domu przy zamkniętych oknach w dzień w upały) . Co do nocy – temperatura już nie jest 30 st a szum powietrza przy 400m3/h przeszkadza. W praktyce nie słychać w nocy wentylacji przy 200-300m3/h czyli w zupełności wystarczy 20-30 mb rury!
Dłuższy gwc to dodatkowe opory a wiec i ciepło z wentylatora.
Zimą gwc praktycznie nie ma wpływu na komfort i zyski ciepła.
Koszt GWC materiał +robocizna (z wykopem) to 3500zł.
Dłuższy gwc to dodatkowe opory a wiec i ciepło z wentylatora.
Zimą gwc praktycznie nie ma wpływu na komfort i zyski ciepła.
Koszt GWC materiał +robocizna (z wykopem) to 3500zł.
dziekuje za pomoc Ale centralka jest umieszczona na poddaszu ocieplonym, wentylator ma pracowac na II biegu (37 dB), ponadto w nocy mozna obnizyc prace wentylatora i nic nie bedzie szumieć. Zakładam prędkośc powietrza w kanałach wentylacyjnych 1,5 m/s. A zakładałem maxx 4000 zł za GWC wiec jednak zastosowanie nagrzewnicy wstepnej bardziej mi się opłaci jedynie nie bede miał chlodzenia w lecie (jakos przeżyję). Ponadto wg mnie nie mozna liczyć 30 oC bo GWC bedzie zakopany minimum 0,5 m pod ziemią gdzie temp jest niższa.
Ale z wycena dziekuje za pomoc.
Ale z wycena dziekuje za pomoc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zdrowa wentylacja zimą to 15m3/osobę no maksymalnie 20 ...
Powyżej to przesuszone powietrze, a więc i suchość w gardle, piekące spojówki…
Zimą wentylacja nie pracuje więcej jak na 100m3/h . taka ilość powietrza ogrzana o 15stC to 500W przy sprawności wymienników koło 90% to już tylko zysku mamy 50W bilansując to z dodatkowym oporem z GWC to zimą nie jest to opłacalna impreza. Chyba lepiej kupić lepszą centralę...
Powyżej to przesuszone powietrze, a więc i suchość w gardle, piekące spojówki…
Zimą wentylacja nie pracuje więcej jak na 100m3/h . taka ilość powietrza ogrzana o 15stC to 500W przy sprawności wymienników koło 90% to już tylko zysku mamy 50W bilansując to z dodatkowym oporem z GWC to zimą nie jest to opłacalna impreza. Chyba lepiej kupić lepszą centralę...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik