Modernizacja instalacji grzewczej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Modernizacja instalacji grzewczej
Witam. Mieszkam w domu o powierzchni ok. 300 m.kw (niepodpiwniczony, z poddaszem użytkowym) Budowany był jakieś 18 lat temu. Mam stary, stojący kocioł gazowy (moc 40 kW, polski producent), grzejniki jednopanelowe, stalowe, nawet bez termostatów, instalacja ze stali.
W tym roku docieplaliśmy poddasze (metodą wdmuchiwania izolacji), bo było zimniej niż na dole i temperatura o jakieś 2 stopnie się podniosła. Chcielibyśmy wymienić kocioł na nowoczesny, kondensacyjny, z regulatorem pogodowym (lub pokojowym) i niektóre grzejniki. Rury wolelibyśmu zostawić, bo nawet nie wyobrażam sobie takiej dewastacji. Czy wymiana kotła i kilku grzejników (bez wymiany rur) ma sens? Słyszałam opinię, że jak są rury stalowe, o sporej średnicy (pewnie już zanieczyszczone, skorodowane), to kondensaty się nie sprawdzają. Słyszałam też, że takie rury można jakoś przeczyścić, użyć tzw, inhibitorów korozji. Proszę o pilną pomoc, bo chcemy to robić jak tylko skończy się sezon grzewczy. Podobno ceny kotłów mają iść w górę.
W tym roku docieplaliśmy poddasze (metodą wdmuchiwania izolacji), bo było zimniej niż na dole i temperatura o jakieś 2 stopnie się podniosła. Chcielibyśmy wymienić kocioł na nowoczesny, kondensacyjny, z regulatorem pogodowym (lub pokojowym) i niektóre grzejniki. Rury wolelibyśmu zostawić, bo nawet nie wyobrażam sobie takiej dewastacji. Czy wymiana kotła i kilku grzejników (bez wymiany rur) ma sens? Słyszałam opinię, że jak są rury stalowe, o sporej średnicy (pewnie już zanieczyszczone, skorodowane), to kondensaty się nie sprawdzają. Słyszałam też, że takie rury można jakoś przeczyścić, użyć tzw, inhibitorów korozji. Proszę o pilną pomoc, bo chcemy to robić jak tylko skończy się sezon grzewczy. Podobno ceny kotłów mają iść w górę.
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Wymień kocioł na kondensacyjny z pogodówką oraz zamontuj zawory termostatyczne z głowicami.
Grzejników ani rur nie ma potrzeby wymieniać.
Jeśli w przyszłości ocieplisz cały budynek też nie będzie potrzeby wymieniać grzejników - obniżysz pochylenie krzywej grzewczej spadnie temperatura na zasilaniu i podniesie się lekko sprawność kotła.
Pytanie pozostaje czy kocioł kondensacyjny o mocy 40kW (modulacja od ~8 Do 40kW) nie będzie za duży i czy nie lepszy byłby 30kW (modulacja od ~6 do ~30kW).
Jeśli w przyszłości ocieplisz cały budynek też nie będzie potrzeby wymieniać grzejników - obniżysz pochylenie krzywej grzewczej spadnie temperatura na zasilaniu i podniesie się lekko sprawność kotła.
Pytanie pozostaje czy kocioł kondensacyjny o mocy 40kW (modulacja od ~8 Do 40kW) nie będzie za duży i czy nie lepszy byłby 30kW (modulacja od ~6 do ~30kW).
Dzięki za podpowiedź. Czyli co? Kocioł kondensacyjny będzie efektywnie pracował z nieco przestarzałą instalacją ze stali. Faktycznie, facet w jednej firmie polecił mi kocioł kondens. o mocy 30 kW, chociaż w drugiej o mocy 20-22 kW. Tp spora różnica, ale myślę, że ten drugi będzie za słaby. Trochę to dziwne, że w dwóch firmach (znanych i renomowanych) polecają kotły o tak różnej mocy (prawie 10 kW to chyba spora różnica). A komuś trzeba uwierzyć.
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
W taki wypadku nie wymienialbym tez kotła bo i po co?RAPczyn pisze:Wymień kocioł na kondensacyjny z pogodówką oraz zamontuj zawory termostatyczne z głowicami.
Jak wymieniac to wszystko albo nic