Modernizacja instalacji grzewczej

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Mokka
Początkujący
Początkujący

Modernizacja instalacji grzewczej

Post autor: Mokka »

Witam. Mieszkam w domu o powierzchni ok. 300 m.kw (niepodpiwniczony, z poddaszem użytkowym) Budowany był jakieś 18 lat temu. Mam stary, stojący kocioł gazowy (moc 40 kW, polski producent), grzejniki jednopanelowe, stalowe, nawet bez termostatów, instalacja ze stali.
W tym roku docieplaliśmy poddasze (metodą wdmuchiwania izolacji), bo było zimniej niż na dole i temperatura o jakieś 2 stopnie się podniosła. Chcielibyśmy wymienić kocioł na nowoczesny, kondensacyjny, z regulatorem pogodowym (lub pokojowym) i niektóre grzejniki. Rury wolelibyśmu zostawić, bo nawet nie wyobrażam sobie takiej dewastacji. Czy wymiana kotła i kilku grzejników (bez wymiany rur) ma sens? Słyszałam opinię, że jak są rury stalowe, o sporej średnicy (pewnie już zanieczyszczone, skorodowane), to kondensaty się nie sprawdzają. Słyszałam też, że takie rury można jakoś przeczyścić, użyć tzw, inhibitorów korozji. Proszę o pilną pomoc, bo chcemy to robić jak tylko skończy się sezon grzewczy. Podobno ceny kotłów mają iść w górę.

RAPczyn
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: RAPczyn »

Wymień kocioł na kondensacyjny z pogodówką oraz zamontuj zawory termostatyczne z głowicami.
Grzejników ani rur nie ma potrzeby wymieniać.
Jeśli w przyszłości ocieplisz cały budynek też nie będzie potrzeby wymieniać grzejników - obniżysz pochylenie krzywej grzewczej spadnie temperatura na zasilaniu i podniesie się lekko sprawność kotła.
Pytanie pozostaje czy kocioł kondensacyjny o mocy 40kW (modulacja od ~8 Do 40kW) nie będzie za duży i czy nie lepszy byłby 30kW (modulacja od ~6 do ~30kW).

Mokka
Początkujący
Początkujący

Dzięki za podpowiedź. Czyli co? Kocioł kondensacyjny będzie efektywnie pracował z nieco przestarzałą instalacją ze stali. Faktycznie, facet w jednej firmie polecił mi kocioł kondens. o mocy 30 kW, chociaż w drugiej o mocy 20-22 kW. Tp spora różnica, ale myślę, że ten drugi będzie za słaby. Trochę to dziwne, że w dwóch firmach (znanych i renomowanych) polecają kotły o tak różnej mocy (prawie 10 kW to chyba spora różnica). A komuś trzeba uwierzyć.

RAPczyn
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Najlepiej zrobić obliczenia obciążenia cieplnego budynku - będzie wiadomo jakiej mocy kocioł.

Awatar użytkownika
Systron
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Systron »

RAPczyn pisze:Wymień kocioł na kondensacyjny z pogodówką oraz zamontuj zawory termostatyczne z głowicami.
Grzejników ani rur nie ma potrzeby wymieniać.
Jeśli w przyszłości ocieplisz cały budynek też nie będzie potrzeby wymieniać grzejników - obniżysz pochylenie krzywej grzewczej spadnie temperatura na zasilaniu i podniesie się lekko sprawność kotła.
Pytanie pozostaje czy kocioł kondensacyjny o mocy 40kW (modulacja od ~8 Do 40kW) nie będzie za duży i czy nie lepszy byłby 30kW (modulacja od ~6 do ~30kW).
W taki wypadku nie wymienialbym tez kotła bo i po co?
Jak wymieniac to wszystko albo nic :P

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: cezarr1 »

Kotły kondensacyjne doskonale sprawdzają się w starszych instalacjach nie obawiaj się że nie zadziała

Awatar użytkownika
Systron
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Systron »

cezarr1 pisze:Kotły kondensacyjne doskonale sprawdzają się w starszych instalacjach nie obawiaj się że nie zadziała
Zadziała ale z jaki efektem :P Przecież nie wiadomo ile ta instalacja ma lat i co w niej jest :?

Mokka
Początkujący
Początkujący

Wiadomo, wiadomo ile instalacja ma lat - 17. Czyli może nie taka stara. Nie wiem, czy to dużo czy mało jak na instalację.

A czy panowie RAPczyn i cezar1 jesteście może instalatorami? Pytanie kieruję zwłaszcza do pana "RAPczyna", bo jestem spod Warszawy.

RAPczyn
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Tak.

Mokka
Początkujący
Początkujący

A czy jest Pan, autoryzowanym instalatorem jakiejś firmy? Np. Junkersa, Vaillanta albo Viessmanna. Interesuję mnie któraś z tych firm, chyba są najlepsze na rynku. Którą by Pan polecał, czy jakościowo (i cenowo) są na tym samym poziomie.

RAPczyn
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Paradigma, Viessmann i De Dietrich, natomiast oferuję tylko Paradigmę bo moim zdaniem mają największą sprawność.

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: cezarr1 »

Tak, De Dietrich, polecam tę firmę ,ale to zawsze jest subiektywne nastawienie instalatora tak że co instalator to opinia na temat każdej firmy i rozwiązania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”