Jaka folia pod podasze? dach z blachy.

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

corner

Jaka folia pod podasze? dach z blachy.

Post autor: corner »

Witam, mam ptanie, pare lat temu ojciec zmienil dach ze starej dachowki na blache falista, i nie polozyl pod laty zadnej foli( paroizolacyjnej lub paroprzepuszczalnej nie wiem ktora powinna byc od blachy a ktora od wewnatrz) bo nie mial zamiaru ocieplac poddasza, wiec wpadlem na pomysl by zabrac sie za ocieplenie podasza i urzadzic je do mieszkania, tylko teraz nie wiem czy moge folie( paroizolacyjana lub paroprzepuszczalna) podbic pod laty i pozniej dac welne 15 +5 cm , nastepnie folia no i plyta g-k ,jest taka mozliwosc , z gory dzieki za odpowiedz i pozdraw....

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

Post autor: Krzysztof »

jest taka możliwość - folie paroprzepuszczalną montujesz listewkami do krokwi, kładziesz wełne (zostaw troche miejsca - jak masz 16 cm. krokwi, to 15 styropianu, potem ruszt z listew drewnianych, bądź profili aluminiowych prostopadły do krokwi, i jeszcze 5 cm wełny. Na koniec folia paroprzepuszczalna, płyty G-K, równanie, malowanie, i mieszkanie:)

Gość

Post autor: Gość »

Krzysztof pisze:jest taka możliwość - folie paroprzepuszczalną montujesz listewkami do krokwi, kładziesz wełne (zostaw troche miejsca - jak masz 16 cm. krokwi, to 15 styropianu, potem ruszt z listew drewnianych, bądź profili aluminiowych prostopadły do krokwi, i jeszcze 5 cm wełny. Na koniec folia paroprzepuszczalna, płyty G-K, równanie, malowanie, i mieszkanie:)
ok dzieki , tylko nie wiem po co mam zostawic troche miejsca ??jak i gdzie ,no i styropianem nie zamierzam ocieplac tylko welna 15 +5cm .oczywiscie na profilach ale nie aluminiowych tylko ocynkowanych (chodzi o te ktore mozna kupic w kazdym prawie sklepie budowlanym)
pozdraw......

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

przepraszam...
napisałem styropian, a chodziło mi o wełne:)

co do przestrzeni, to zostaw między wełną, a folią paroprzepuszczalną, tą pod blachą...

pozdr

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Żeby to wszystko miało sens to przestrzeń pomiędzy blachš a foliš musi być skutecznie wentylowana! Folia musi być wyprowadzona na zewnštrz aby skropliny mogły swobodnie wypływać. Pod wełnš musi być zamontowana folia PROIZOPLACYJNA a nie paroprzepuszczalna! Radzę nie popełnić błędu bo będš problemy. Pozdrawiam.

Gość

Andrzej Wilhelmi pisze:Żeby to wszystko miało sens to przestrzeń pomiędzy blachš a foliš musi być skutecznie wentylowana! Folia musi być wyprowadzona na zewnštrz aby skropliny mogły swobodnie wypływać. Pod wełnš musi być zamontowana folia PROIZOPLACYJNA a nie paroprzepuszczalna! Radzę nie popełnić błędu bo będš problemy. Pozdrawiam.
a gdybym zalozyl folie wysokoparoprzepuszczalna zamiast przestrzeni miedzy blacha a folia, mozna by tak bylo zrobic, pytam dlatego bo zalezy mi na tym by welne dopchnac jak najblizej łat poniewaz dom jest stary a krokwie posiadaja wymiary 13x13, i co za tym idzie pewnie bedzie potrzeba podbijania krokwi?? by wlozyc welne 15+5 cm. czy bez podbijania da sie rade to zrobic.
pozdr....

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Post autor: Kryspin »

Zainwestuj i podbij krokwie. Jeśli chcesz docieplić poddasze to nie mniej niż 18 czy 20 cm wełny

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Krokwie muszš być nadbite łatš 5cm! Dopchać to się kiedyœ było trudno do lady w sklepie monopolowym a więc pod żadnym pozorem nie dopychaj wełny do blachy bo wysoka paroprzepuszczalnoœć foli nic tu nie pomoże. Połać dachowa musi być wentylowana! Pozdrawiam.

Gość

Za wiadomosci wielkie dzieki dla wszytkich, duzo sie dowiedzialem o poddaszu aby go wykonczyc go prawidlowo.
pozdr....

zibi

Post autor: zibi »

[quote="Krzysztof"]jest taka możliwość - folie paroprzepuszczalną montujesz listewkami do krokwi, kładziesz wełne ....

a czy mozna przymocowac folie pod laty np takerem(zszywkami ), czy tylko mocujemy do krokwi??? dzieki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Próba mocowania foli do łat jest totalnym nieporozumieniem! Pozdrawiam.

zibi

to jak dobrze rozumiem to musze pozostawic szczeline miedzy blacha a folią paroprzepuszczalna oraz miedzy welna a folia paroprzepuszcz. czy tak?? a i jeszcze jedno czy folie mocuje do krokwi tylko do bokow czy cala, czyli boki i dół krokwi.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Powinieneœ zastosować folię o wysokiej paroprzepuszczalnoœci, w takim przypadku wełna może stykać się z foliš (jest to tzw. ciepły dach). Folia powinna wychodzić za œcianę aby skropliny wypływały za budynek. Owijanie krokwi nie ma sensu bo skopńczy się ona na murłacie. Pozdrawiam.

zibi

[quote="Andrzej Wilhelmi"]Krokwie muszš być nadbite łatš 5cm!]

jest moze odpowiednia metoda nadbijania łat do krokwi??
pozdrawiam.

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

jest moze odpowiednia metoda nadbijania łat do krokwi??
gwoździe, albo wkręty - polecam wkręt:)

Panie Andrzeju... :idea: dlaczego jak ja napisałem o folii paroprzepuszczalnej, to pan to zanegował, a teraz sam pan kazał zastosować tą folię?? mi sie wydaje, czy to jakiś plagiat?? 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”