Parowanie wewnętrznej strony szyby płaskiego kolektora
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Parowanie wewnętrznej strony szyby płaskiego kolektora
Witam, nawiązując do tematu w mojego postu mam pytanie: czy dopuszczalna jest para wodna na wewnętrznej stronie szyby płaskiego kolektora słonecznego? Zamontowane kolektory jeszcze nie pracują, na dachu (kąt dachu 25 stopni) są od od początku października i od przełomu październik-listopad zacząłem obserwować, że wewnętrzna strona szyby pokrywa się parą wodną. Para ta była usuwana zamoistnie wraz z wzrastającym natężeniem promieni słonecznych tak że o godz 12 - 13 kolektor był czysty. W ten piątek zauważyłem, że szyba jest dość znacznie pokryta parą wodną i skroplinami. Słońcu udało się usunąć większość do godz 14, ale coś tam jeszcze zostało (słońce zaczęło świecić z pełną mocą po 11 i co jakiś czas zachodziło chmurami). W ciągu najbliższych dni kolektory będą podłączane do instalacji i zastanawiam się czy nie uległy uszkodzeniu. Kolektory wmontowane w dach.
-
jacbak7870
- Zainteresowany

Jakiej firmy kolektory jeśli można spytać, bo z reguły producenci na panele dają 5 lat gwarancji na panele a komponenty to zależy pompy chyba 2 lata zbiornik 3 itd?lukasadv pisze:u mnie jest to samo zwłaszcza na jednym. Montarzysta powiedział ze to jest bardzo częste w kolektorach płaskich i mówił żeby sie nie przejmować.Zobaczymy jak to będzie narazie rewelka ( zakładane czerwiec 2008) w razie czego mam 10 lat na reklamacje
Nie zmienia to faktu, że martwią mnie te skropliny.
Co do szyb samochodowych to jesteś w błędzie one parują wtedy gdy mamy włączony obieg zamknięty czyli kierowca nie ma pojęcia co może się stać jak zamknie dopływ świeżego powietrza z zewnątrz.Sonergo pisze:Nie ma rzeczy idealnie szczelnych.
Normalne jest to, ze szyby paruja.
Podobnie jest z szybami w samochodzie, czy jesli one paruja, oznacza to, ze cos z samochodem jest nie tak??
Chyba nie.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
Mam pytanie do pana który ma te solary co parują ,jak długo są zamontowane i z jakiej firmy są,Zastanawia mnie czy to zdarza się we wszystkich firmach które je produkują czy są też jakieś wyjątki.
Ja też poszukuję czegoś dobrego i w dobrej cenie i jak narazie najlepiej i w dobrej cenie jest prawdopodobnie HEWALEX , jeżeli ktoś zna tem problem to czekam na odpowiedź pozdrawiam
Ja też poszukuję czegoś dobrego i w dobrej cenie i jak narazie najlepiej i w dobrej cenie jest prawdopodobnie HEWALEX , jeżeli ktoś zna tem problem to czekam na odpowiedź pozdrawiam
Montowalem kiedys plaski kolektor Viessmana - parowal
Montowalem kiedys plaski kolektor Hewalexa - parowal
Zamontowalem 300m2 plaskich kolektorow GreenOneTech, Sonnenkraft i SunMaster - parowaly.
To jest normalnie, nie ma rzeczy idealnie szczelnych.
Jesli rano wchodzisz do samochodu, to szyby masz zaparowane, bo byla roznica temperatur w środku i na zewnatrz.
Obojetnie czy bylo to powietrze cyrkulujace, czy swierze, zawsze zaparuja, no chyba ze jest mala roznica temperatur.
Tak samo jest z kolektorami slonecznymi.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo
Montowalem kiedys plaski kolektor Hewalexa - parowal
Zamontowalem 300m2 plaskich kolektorow GreenOneTech, Sonnenkraft i SunMaster - parowaly.
To jest normalnie, nie ma rzeczy idealnie szczelnych.
Co do parowania szyb.yanes pisze: Co do szyb samochodowych to jesteś w błędzie one parują wtedy gdy mamy włączony obieg zamknięty czyli kierowca nie ma pojęcia co może się stać jak zamknie dopływ świeżego powietrza z zewnątrz.
Jesli rano wchodzisz do samochodu, to szyby masz zaparowane, bo byla roznica temperatur w środku i na zewnatrz.
Obojetnie czy bylo to powietrze cyrkulujace, czy swierze, zawsze zaparuja, no chyba ze jest mala roznica temperatur.
Tak samo jest z kolektorami slonecznymi.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo