ciekawi mnie jaki ma wsp. EK i EP i tyle.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pisałem już , to dom energooszczędny , więc się tego nie liczy. Podaje się zużycie.
W jakim celu takie działanie? Do czego jest to Panu potrzebne jeśli wolno spytać? Ciekawi mnie czy Pan rozumie co to są domy energooszczędne , stąd pytanie o cel tego działania.
DOM Z POMPĄ CIEPŁA - OPŁACALNOŚĆ
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Takie odpowiedzi może Pan wciskac laikowi.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pisałem już , to dom energooszczędny , więc się tego nie liczy. Podaje się zużycie.
W jakim celu takie działanie? Do czego jest to Panu potrzebne jeśli wolno spytać? Ciekawi mnie czy Pan rozumie co to są domy energooszczędne , stąd pytanie o cel tego działania.
Nie liczy się dlaczego? Jest to obiekt kultu religijnego lub inny zwolniony według prawa budowlanego?
Mnie nie interesują zdjęcia i dane małomówiące.
Interesuje mnie wsp. EK i EP czy jest to takie trudne napisac 2 liczby
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Witam,
Będę budować dom, do ogrzania którego chcę wykorzystać pompę ciepła. Zastanawiam się na wyborem producenta. Jeden przykuł większą moją uwagę stąd moje następujące pytanie: Co sądzicie o pompach, które sprzedaje firma Hydro-Tech Konin, są to pompy producenta AlphaInnoTec? Czy macie jakieś doświadczenia z tymi pompami?
Oto ich strona internetowa jakby co: hydro-tech.pl/
Będę budować dom, do ogrzania którego chcę wykorzystać pompę ciepła. Zastanawiam się na wyborem producenta. Jeden przykuł większą moją uwagę stąd moje następujące pytanie: Co sądzicie o pompach, które sprzedaje firma Hydro-Tech Konin, są to pompy producenta AlphaInnoTec? Czy macie jakieś doświadczenia z tymi pompami?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Po ostatnich zmianach cennikowych są to najbardziej atrakcyjne pompy ciepła na rynku. Ich design, różne typoszeregi i ich wyniki z testów mówią same za siebie. Sam je montuje i polecam!!Radek_I pisze:Witam,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To cud! W domach izolowanych nie da się wykonać centralnego systemu ogrzewania. Proszę mi podać choć jeden typ pompy do domu, który nie jest ogrzewaniem pośrednim.Systron pisze:Jasne że lepiej i nawet istnieją pompy ciepła specjalnie skonstruowane dla takich budynków :)Tomasz_Brzeczkowski pisze:A nie lepiej dom izolować? W domach izolowanych pomp ciepła się nie daje zastosować ... i po problemie.
Widzi Pan to jak w samochodach … na spalanie ma wpływ (poza techniką jazdy, ta nie zależy od konstruktora ) silnik, masa, aerodynamika, łożyskowanie i smary.
Mamy trzy silniki gaźnikowy (centralny) z wielopunktowym wtryskiem i elektryczny.
Pierwszy na biegu jałowym zużywa 4litry paliwa na godzinę, drugi 0.7 trzeci wcale. Teraz konstruktor zabiera się do projektu auta, które ma palić 3-4 litry na 100km. Niestety pierwszy silnik musi odrzucić z definicji.
Systemy ogrzewania pośredniego są mało sterowalne i ich (bieg jałowy) straty na zasobniku i rurkach są ≥ zużyciu energii na ogrzewanie pomieszczeń i ciepłą wodę użytkową. Poza tym kompletny system grzewczy z pompą ciepła (dolny kolektor) + instalacja podłogowa w środku (materiał z montażem )na dom 200 może nawet przekraczać koszt 9 000 zł !!! A pieniądze bezsensownie wydane na ogrzewanie są „ zabrane „ z izolacji. Pompy ciepła są do obiektów zabytkowych, duże potrzeby, brak możliwości zaizolowania … i wyburzenie nie wchodzi w grę.
Taniej, pewniej, zdrowiej, jest wybudować dom zużywający 15kWh/m2 niż wyrzucać kasę na przestarzałe technologie.
- Systron
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Widzi Pan już tak to jest, że każdy buduje to co mu się podoba i na co go stac i niekoniecznie buduje termos. Mam pytanie do Pana: czy na tym forum jest tylko 1 temat? Może założyłby Pan jakiś swój oddzielny ? Lepij będzie dla Pana i innych użytkowników tego forum, gdyż pisanie w kółko jednego i tego samego nie przynosi dobrego efektu, wręcz odraża.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

O którym producencie i instalatorze pan mówi? Którzy sa tacy atrakcyjni, jesli moge zapytac?Systron pisze: Po ostatnich zmianach cennikowych są to najbardziej atrakcyjne pompy ciepła na rynku. Ich design, różne typoszeregi i ich wyniki z testów mówią same za siebie. Sam je montuje i polecam!!
Pozdr.
Maciej