Przewody do głośników i sprzętu RTV
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
bpiec
Przewody do głośników i sprzętu RTV
Witam,
Urządzam mieszkanie i chciałbym w salonie powiesić telewizor na ścianie, pod nim postawić jakieś sprzęty (DVD, amplituner itp.) oraz na całym pokoju rozmieścić 5 głośników.
Jakie są możliwości przeprowadzania kabli do głośników? Czy tylko kucie w ścianie i puszczanie kabli w środku? A może kable puścić w listwie łączącej podłogę ze ścianą (widziałem takie listwy)? Tylko jak wtedy doprowadzić przewody do pojedynczych głośników w górę ściany?
A jak puścić przewody od telewizora do DVD? Czy jestem skazany wystające kable, czy są jakieś sprytne rozwiązania schowania kabli?
Urządzam mieszkanie i chciałbym w salonie powiesić telewizor na ścianie, pod nim postawić jakieś sprzęty (DVD, amplituner itp.) oraz na całym pokoju rozmieścić 5 głośników.
Jakie są możliwości przeprowadzania kabli do głośników? Czy tylko kucie w ścianie i puszczanie kabli w środku? A może kable puścić w listwie łączącej podłogę ze ścianą (widziałem takie listwy)? Tylko jak wtedy doprowadzić przewody do pojedynczych głośników w górę ściany?
A jak puścić przewody od telewizora do DVD? Czy jestem skazany wystające kable, czy są jakieś sprytne rozwiązania schowania kabli?
jestem przed tym samym dylematem także się podpinam do pytania 
kolego bpiec:
- w jakich granicach pieniężnych chcesz zainwestować w sprzęt audio ?
- jakiej firmy ampli ??
- jakiej firmy kolumny ??
- czy na pewno 5.1 czy może wystarczy dobrej jakości stereo ??
- jak obliczyć moc wzmacniacza i kolumn do powierzchni pokoju (salon 24m2)??
również myślałem o puszczeniu kabli w listwach ... ale może są inne sposoby ?!
czekam na wszelkie sugestie

kolego bpiec:
- w jakich granicach pieniężnych chcesz zainwestować w sprzęt audio ?
- jakiej firmy ampli ??
- jakiej firmy kolumny ??
- czy na pewno 5.1 czy może wystarczy dobrej jakości stereo ??
- jak obliczyć moc wzmacniacza i kolumn do powierzchni pokoju (salon 24m2)??
również myślałem o puszczeniu kabli w listwach ... ale może są inne sposoby ?!
czekam na wszelkie sugestie
kabelki od telewizora do reszty sprzętu nie muszą być widoczne ale bez kucia się nie obędzie 
w ścianę montuje się koryto plastikowe zakończone 2 kolanami i to ładnie zaszpachlowuje i nie ma tego widać jest tyko otwór za/pod telewizorem i za szafką kabelki się spokojnie wprowadza i wyjmuje wedle woli
w ścianę montuje się koryto plastikowe zakończone 2 kolanami i to ładnie zaszpachlowuje i nie ma tego widać jest tyko otwór za/pod telewizorem i za szafką kabelki się spokojnie wprowadza i wyjmuje wedle woli
-
bpiec
Jeszcze się nad tym nie zastanawiałem jakoś poważniej.Meduzes pisze:- w jakich granicach pieniężnych chcesz zainwestować w sprzęt audio ?
- jakiej firmy ampli ??
Raczej JBL.Meduzes pisze:- jakiej firmy kolumny ??
Ja zdecydowanie chcę 5.1.Meduzes pisze:- czy na pewno 5.1 czy może wystarczy dobrej jakości stereo ??
-
zainteresowany
- Początkujący

bpiec myślałeś może o umieszczeniu kolumn w suficie na przykład? bądź wbudowanie w ściane? są takie rozwiązania. Myślę że jeżeli już TV wisi w powietrzu to warto pomyśleć o jakimś dyskretnym ukryciu samych głośników.
Szkocki Tannoy prowadzi takie serie głośników. Jednak głosniki tej firmy to na pewno jest dość spory wydatek. U mnie w mieszkaniu sprawdzają się rewelacyjnie. Co prawda bez kina domowego tylko do samego stereo, ale jestem zadowolony.
Szkocki Tannoy prowadzi takie serie głośników. Jednak głosniki tej firmy to na pewno jest dość spory wydatek. U mnie w mieszkaniu sprawdzają się rewelacyjnie. Co prawda bez kina domowego tylko do samego stereo, ale jestem zadowolony.
-
zainteresowany
- Początkujący

dlatego droga koleżanku w obecnych trendach wszelkie przewody - audio i video prowadzi się wewnątrz ścian w rurkach, badź peszkach tak aby nie widzieć wogole tych kilometrów 
no i głośniki raczej też już zaczynają inwestorzy montować w sufitach bądź w ścianach, ewentualnie wiszące na ścianach. Kabli też wtedy nie widać
no i głośniki raczej też już zaczynają inwestorzy montować w sufitach bądź w ścianach, ewentualnie wiszące na ścianach. Kabli też wtedy nie widać
-
bpiec
Głośniki chcę powiesić na ścianie. Ale dzięki za tego Tannoya, popatrzę sobie.zainteresowany pisze:bpiec myślałeś może o umieszczeniu kolumn w suficie na przykład? bądź wbudowanie w ściane? są takie rozwiązania. Myślę że jeżeli już TV wisi w powietrzu to warto pomyśleć o jakimś dyskretnym ukryciu samych głośników.
Nie ma to jak ułatwianie sobie życia. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre, chodzi mi np o miejsce. Bo o potykaniu się o te "węże" to już nie wspomnę he,he.zainteresowany pisze:dlatego droga koleżanku w obecnych trendach wszelkie przewody - audio i video prowadzi się wewnątrz ścian w rurkach, badź peszkach tak aby nie widzieć wogole tych kilometrów
Re: Przewody do głośników i sprzętu RTV
Dobrym rozwiązaniem dla "niechcianych" kabli jest maskownica, ja niedawno robiłem sobie salon i właśnie taką maskownicę zakupiłem. A na półce postawiłem sobie DVD
Mój model: Półka pod TV
Mój model: Półka pod TV
uśmiechnij się, nigdy nie wiesz kto może zakochać się w Twoim uśmiechu
-
AgregatyElem
- Zainteresowany

Re: Przewody do głośników i sprzętu RTV
Tak,tutaj mogę się zgodzić. Taka maskownica to bardzo fajny pomysł na to aby ukryć te "niechciane" kable. Oczywiście mowa tutaj o wystających przewodach,co jest też niebezpieczne jeśli w domu są małe dzieci.