Uprawnienia inzyniera budownictwa
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Deggial a czy nie może być tak, że zmiany dotyczące uprawnień budowlanych mogą zostać wprowadzone szybczej Rozporządzeniem (Dziennikiem Ustaw)?
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś może mi dokładniej zinterpretować przepis z
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA
z dn. 28.04.06 r.
w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie
(Dz. U. Nr 83, poz. 578)
Na podstawie art. 16 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn. zm.2)),
który to mówi, że:
3. Uprawnienia budowlane w specjalności mostowej w ograniczonym zakresie uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak:
1) jednoprzęsłowy obiekt mostowy, w rozumieniu przepisów o drogach publicznych lub przepisów o warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe, o przęśle wykonanym z zastosowaniem prefabrykatów i rozpiętości do 21 m, posadowiony na stabilnym gruncie;
2) typowy składany obiekt mostowy;
3) przepust.
Czy na podstawie takich uprawnień mogę kierować budową mostów takich jak
- na belkach stalowych z zespoloną płytą zelbetową
- o konstrukcji z blach falistych (np. Super Cor)
- most o przęśle z płyty żelbetowej (np. o rozpiętości 10 m)
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś może mi dokładniej zinterpretować przepis z
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA
z dn. 28.04.06 r.
w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie
(Dz. U. Nr 83, poz. 578)
Na podstawie art. 16 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn. zm.2)),
który to mówi, że:
3. Uprawnienia budowlane w specjalności mostowej w ograniczonym zakresie uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak:
1) jednoprzęsłowy obiekt mostowy, w rozumieniu przepisów o drogach publicznych lub przepisów o warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe, o przęśle wykonanym z zastosowaniem prefabrykatów i rozpiętości do 21 m, posadowiony na stabilnym gruncie;
2) typowy składany obiekt mostowy;
3) przepust.
Czy na podstawie takich uprawnień mogę kierować budową mostów takich jak
- na belkach stalowych z zespoloną płytą zelbetową
- o konstrukcji z blach falistych (np. Super Cor)
- most o przęśle z płyty żelbetowej (np. o rozpiętości 10 m)
Poprzednie zmiany np. dotyczące uprawnień budowlanych były wprowadzane rozporządzeniami odnoszącymi się do odpowiednich artykułów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Dlatego nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Przecież po wejściu nowej ustawy, może później wyjść rozporządzenie zmieniające niektóre artykuły tej ustawy.
A co do interpretacji uprawnień to dzwoniłem do nich (czyt. izby) i kazali mi napisać e-maile. A jak napisałem (już dawno), to do tej pory mi nie odpisali.
Wniosek z tego taki, że więcej się dowiem na tym forum, jak od nich.
A co do interpretacji uprawnień to dzwoniłem do nich (czyt. izby) i kazali mi napisać e-maile. A jak napisałem (już dawno), to do tej pory mi nie odpisali.
Wniosek z tego taki, że więcej się dowiem na tym forum, jak od nich.
Rozporządzenie uszczegóławia założenia ustawy np. o samodzielnych funkcjach w budownictwie uszczegóławia zapisy ustawy PB dotyczącej uprawnień.
Dlatego w większości ustaw jest zapis, iż odpowiedni minister w drodze rozporządzenia ustali dokładny zakres czegoś tam.
Zmiany w ustawie można wprowadzić tylko ustawą i nie wiem gdzie znalazłeś zmiany ustawy rozporządzeniem.
Dlatego w większości ustaw jest zapis, iż odpowiedni minister w drodze rozporządzenia ustali dokładny zakres czegoś tam.
Zmiany w ustawie można wprowadzić tylko ustawą i nie wiem gdzie znalazłeś zmiany ustawy rozporządzeniem.
panowie mam pytanie mam zrobionego inżyniera (inżynieri środowiska)od wrzesnia chciałbym zaczać robic zaocznie budownictwo mgr Teraz od chwili zdania inżyniera otworzyłem firme budowlaną i cały czas działam w tym temacie Chciałbym uzyskać uprawnienia jednoczesnie robiac studia mgr co musze zrobic czy musze znalesc jakiegoś kierownika budowy który by mi prowadził praktyke czy musiałbym pracowac u niego jak to wygląda
To jest wyrok NSA w twoim temacie, jednak izba może to interpretować trochę inaczej. Poza tym trochę się pozmieniało od tamtej pory.IV SA 774/99 wyrok NSA 2001.06.13
w Warszawie
LEX nr 78943
Przepis art. 14 ust. 4 ustawy z 1994 r. - Prawo budowlane nie uzależnia zaliczenia praktyki od tego, czy praca wykonywana jest w jednostce sektora uspołecznionego, czy prywatnego ani też nie wyklucza możliwości wykonywania praktyki we własnej firmie, kładąc akcent nie na charakter firmy, lecz na to, aby praca wykonywana była pod kierownictwem osoby posiadającej stosowne uprawnienia.
Również przepis § 23 rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 30 grudnia 1994 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. Nr 8, poz. 38) - podobnie jak art. 14 ust. 4 ustawy - kładzie nacisk nie na to, że zaświadczenie kierownika jednostki nie może pochodzić od osoby ubiegającej się o uprawnienia, będącej jednocześnie jako właściciel firmy - "kierownikiem jednostki", lecz na to, co powinno znajdować się w tym zaświadczeniu. Sprawą organu oceniającego spełnienie przez osobę ubiegającą się o uprawnienia wymogów warunkujących nadanie takich uprawnień jest dokonanie oceny rzetelności zawartych w tym zaświadczeniu stwierdzeń, a w szczególności oceny teoretycznej i praktycznej znajomości zawodu, dokonanej przez osobę nadzorującą praktykę.
Dobrze ale nie do końca - rozporządzenie o samodzielnych funkcjach załącznik nr 1:
Czyli na inżynierii środowiska trzeba mieć skończone studia mgr.Specjalność konstrukcyjno-budowlana
1. Uprawnienia budowlane bez ograniczeń - ukończone studia magisterskie na kierunku budownictwo (O).
2. Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie - ukończone studia zawodowe na kierunku budownictwo (O) lub ukończone studia magisterskie na kierunku:
1) architektura i urbanistyka (P);
2) inżynieria środowiska (P).
Degial w związku z moim wcześniejszym pytaniem o interpretacje uprawnień budowlanych (mostowych w ograniczonym zakresie), zasugerowałeś mi skierowanie tego pytania do izby, co też zrobiłem poprzez e-mail. Właśnie otrzymałem odpowiedź, która to brzmi następująco:
W odpowiedzi na pismo z dnia 25 lutego 2009 r. w sprawie zakresu posiadanych uprawnień budowlanych w odniesieniu do konkretnych inwestycji, uprzejmie wyjaśniamy:
Do zadań Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa należy wyjaśnianie wątpliwości co do zakresu uprawnień budowlanych swoich członków. W ramach swoich kompetencji PIIB nie może jednak oceniać zakresu uprawnień budowlanych pod kątem planowanych inwestycji i odpowiadać na pytanie, czy określone uprawnienia upoważniają do wykonywania samodzielnej funkcji technicznej na konkretnej inwestycji.
Powyższe podlega ocenie organów administracji architektoniczno-budowlanej na etapie wydawania pozwolenia na budowę oraz organów nadzoru budowlanego na etapie realizacji inwestycji.
Biuro PIIB
Krajowa Komisja Kwalifikacyjna
I co Ty o tym sądzisz?
Dlatego pytam jeszcze raz, czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi, jakie obiekty można wykonywać na podstawie obecnie wydawanych uprawnień mostowych w ograniczonym zakresie?
Czy można wykonywać obiekty o konstrukcjch na przykład takich, o jakie pytałem wcześniej (tj. w dniu 25 luty 2009 10:50)?
Pozdrawiam.
W odpowiedzi na pismo z dnia 25 lutego 2009 r. w sprawie zakresu posiadanych uprawnień budowlanych w odniesieniu do konkretnych inwestycji, uprzejmie wyjaśniamy:
Do zadań Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa należy wyjaśnianie wątpliwości co do zakresu uprawnień budowlanych swoich członków. W ramach swoich kompetencji PIIB nie może jednak oceniać zakresu uprawnień budowlanych pod kątem planowanych inwestycji i odpowiadać na pytanie, czy określone uprawnienia upoważniają do wykonywania samodzielnej funkcji technicznej na konkretnej inwestycji.
Powyższe podlega ocenie organów administracji architektoniczno-budowlanej na etapie wydawania pozwolenia na budowę oraz organów nadzoru budowlanego na etapie realizacji inwestycji.
Biuro PIIB
Krajowa Komisja Kwalifikacyjna
I co Ty o tym sądzisz?
Dlatego pytam jeszcze raz, czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi, jakie obiekty można wykonywać na podstawie obecnie wydawanych uprawnień mostowych w ograniczonym zakresie?
Czy można wykonywać obiekty o konstrukcjch na przykład takich, o jakie pytałem wcześniej (tj. w dniu 25 luty 2009 10:50)?
Pozdrawiam.