cieknący bojler
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
cieknący bojler
witam!posiadam bojler firmy regent poj. 75 l. kilka dni temu zaczał cieknac od spodu najpierw z otworu w ktorym znajduje sie zaczep plastikowej obudowy ktora zasłasnia grzalke i termostat ale kiedy zalepilem ten otwor silikonem to zaczelo zaciekac spod uszczelki od wezyka wylotu wody.kidy tam uszczlnilem to znowu z innej szpary zaczelo leciec i tak w kolko.jaka moze byc przyczyna?moze jakas uszczelka w srodku poszla.jestem troche zielony w temacie bojlerow mam fote to bym zamiescil tyle ze nie za bardzo si eorientuje jak tu mozna ja wkleic!!zgory dzieki za cenne rady!!pozdrawiam!!aha i zauwazylem ze zawor bezpieczenstwa jest zamontowany na odplywie wody z bojlera,a powinien byc na doplywie zamontowany chyba!?
kosy83
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

bojler
1. Zaklejanie zewnetrznej obudowy nic nie da - ta obudowa niejest zbiornikiem cisnieniowym.
2. Nalezy zdemontowac obudowe (pokrywe termostatu i grzalki) - i sprawdzic skad cieknie - jesli uszczelki sa cale i cieknie spod izolacji cieplnej zbiornika to bojler jest do wymiany i jakiekolwiek proby "reanimacji" zbiornika niemaja sensu.
3. Zawor bezpieczenstwa powinien byc na wlocie, przed zaworem bezpieczenstwa zalozyc filtr siatkowy, pomiedzy zaworem bezpieczenstwa a zbiornikiem nie montowac zadnej armatury typu filtry, zawory i tp.
2. Nalezy zdemontowac obudowe (pokrywe termostatu i grzalki) - i sprawdzic skad cieknie - jesli uszczelki sa cale i cieknie spod izolacji cieplnej zbiornika to bojler jest do wymiany i jakiekolwiek proby "reanimacji" zbiornika niemaja sensu.
3. Zawor bezpieczenstwa powinien byc na wlocie, przed zaworem bezpieczenstwa zalozyc filtr siatkowy, pomiedzy zaworem bezpieczenstwa a zbiornikiem nie montowac zadnej armatury typu filtry, zawory i tp.