tylko ogrzewanie podłogowe - Czy to wystarczy??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
tylko ogrzewanie podłogowe - Czy to wystarczy??
Mam pytanie do specjalistów.Będę stawiał dom o powierzchni około 160 m2 i myślę jak rozwiązać ogrzewanie. Chciałbym założyć na całym parterze i częściowo do góry (poza sypialniami) ogrzewanie podłogowe, wodne.Czy muszę dodatkowo wieszać grzejniki na ścienne, czy takie rozwiązanie w tych pomieszczeniach wystarczy. Może ktoś już praktykował z takimi rozwiązaniami i doradzi mi coś w tej sprawie.Widziałem takie rozwiązanie w drewnianym domu i nie ma w nim żadnych dodatkowych grzejników....
Największe zalety wykazuje właśnie sama podłogówka bez dodatkowych grzejników - gdyż wymaga wtedy niskich parametrów wody grzewczej, nie potrzeba drogich mieszaczy i innych tego typu wynalazków, może współpracować na najwyższej sprawnosci z piecem kondensacyjnym lub pompą ciepła, łatwo wspomóc ogrzewanie kolektorami słonecznymi. Koniecznością przy ogrzewaniu podłogowym jest dobra izolacja ścian, tak aby podłoga nie musiała być zbyt ciepła (bo to powoduje problemy).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: tylko ogrzewanie podłogowe - Czy to wystarczy??
Dlaczego Szanowny Pan zakłada z góry złą izolację domu? Ogrzewanie wodne ma sens wyłącznie w domach o dużym zapotrzebowaniu na ciepło. W domach izolowanych zdecydowanie taniej w eksploatacji wychodzi ogrzewanie bezpośrednie. No i jest tańsze w montażu. Na dom 160 m2 to 8000 zł materiał z robocizną. A jak dom na samo ogrzewanie zużyje 15-20kWh/m2 to i środowisko odetchnie i portfel…mpmaly pisze:Mam pytanie do specjalistów.Będę stawiał dom o powierzchni około 160 m2 i myślę jak rozwiązać ogrzewanie. Chciałbym założyć na całym parterze i częściowo do góry (poza sypialniami) ogrzewanie podłogowe, wodne.Czy muszę dodatkowo wieszać grzejniki na ścienne, czy takie rozwiązanie w tych pomieszczeniach wystarczy. Może ktoś już praktykował z takimi rozwiązaniami i doradzi mi coś w tej sprawie.Widziałem takie rozwiązanie w drewnianym domu i nie ma w nim żadnych dodatkowych grzejników....
Dobrze wiedzieć, gdzie będą stały, kanapa, szafa. Tam nie powinno się układać podłogówki bo i tak w tych miejscach jej efektywność będzie znikoma. Także trzeba ją przewymiarować, jeżeli oczywiście jej wydajność zależna od powierzchnia i temperatury czynnika pokryje straty. Przy czym temperatura podłogi nie powinna przekraczać 45 stopni C.
TB: według twojej teorii przy takim ogrzewaniu nie powinno się izolować. Szkoda słów.
TB: według twojej teorii przy takim ogrzewaniu nie powinno się izolować. Szkoda słów.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
proth
- Początkujący

- Kontakt:
Podłogówka jeśli pokryje zapotrzebowanie w poszczególnych pomieszczeniach to bez sensu inwestować dodatkowo w grzejniki. Tam gdzie brakuje mocy z podłogowego można zrobić ścienne. Dobrać kocioł kondensacyjny wykonać instalację (po obliczeniach) i nie stosować mieszaczy tylko bezpośrednio.
Całe domy są na powierzchniowych (ścienne i podłogowe) jedyne grzejniki to w łazienkach służą do suszenia i przy okazji trochę grzeją.
Całe domy są na powierzchniowych (ścienne i podłogowe) jedyne grzejniki to w łazienkach służą do suszenia i przy okazji trochę grzeją.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 14:34 przez proth, łącznie zmieniany 1 raz.