Wodomierz - straty wydatków?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

legioner
Początkujący
Początkujący

Wodomierz - straty wydatków?

Post autor: legioner »

mam wodmierz 3/4" i rurę wychodzącą z wodomierza do ogrodu także 3/4" chcę zwiększyć wydatek tego żródła więc planuję założyć wodomierz 1" i nie zmieniac średnicy rury czy w ten sposób uzyskam wydatek wiekszy czy jeszcze mniejszy w przypadku gdybym nic nie zmieniał ? Ps.(rura zasilająca wodomierz fi 40) :?:

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: cezarr1 »

nie wile da zmiana , wodomierz 1" ma przepływ nominalny 3,5m3/h lub 5-6m3/h zależy od firmy
i klasy dokładności
jak będziesz brał ok 0,5 m3/h to praca wodomierza będzie w dużym błędzie pomiarowym
Ile tej wody potrzebujesz ? taki wodomierz 3/4" ma przepływ nominalny 2,5m3/h
max-ok 4m3/h to jest już dosyć dużo jak na ogród
zmień średnicę rury do ogrodu 3/4 na 1" zwiększysz przepływ wodomierz zostaw ten co jest

legioner
Początkujący
Początkujący

Potrzebuję ok 60-70 l/min to jest ok 4m3/h obecnie wydatek źródła mam ok 58 l/min więc nie jestem pewien czy sama 1" calowa rura coś pomoże ciśnienie mam 5 bar ten wydatek potrzebny mi jest do nawadniania i pojedyncza sekcja bez problemu mi wyciagnie te 70 l a jak sąsiedzi zaczna podlewać to niestety żródło spada

wasser
Aktywny
Aktywny

Post autor: wasser »

cezarr1 pisze: wodomierz 1" ma przepływ nominalny 3,5m3/h lub 5-6m3/h zależy od firmy i klasy dokładności
Jakiej firmy wodomierz 1" ma przepływ nominalny 5-6m3? Od kiedy przepływ nominalny zależy od klasy dokładności?
Wodomierz 3/4 " ma przepływ maksymalny 5m3/h.
To jest wodomierz główny czy podlicznik (tzw.ogrodowy)?

legioner
Początkujący
Początkujący

To ma być podlicznik główny wodomierz jest juz załozony i ma 1" a podlicznik ma 3/4 " i chce go zmienic

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

wodomierz

Post autor: mezik0 »

i odebrali ci wodomierz fi1, bo u nas to nie przechodzi tylko wodomierz 3/4,większy ponoć nie rusza np; przy spłuczce na małym ciśnieniu

legioner
Początkujący
Początkujący

odebrali tylko nie ma odbioru tego co na ogród idzie bo był troche później dokładany

wasser
Aktywny
Aktywny

Jak pan obliczył wydatek oraz jaka jest odległość od wodomierza do punktu, gdzie woda jest pobierana?

legioner
Początkujący
Początkujący

napełniłem wiadro 10 litrowe wodą i zmierzyłem czas i tak 3 razy żeby wynik był dokładny od wodomierza do punktu poboru jest ok 1 metra

wasser
Aktywny
Aktywny

legioner pisze:napełniłem wiadro 10 litrowe wodą i zmierzyłem czas i tak 3 razy żeby wynik był dokładny od wodomierza do punktu poboru jest ok 1 metra
A jaka jest odległość od wodomierza głównego do podlicznika? Jaka jest średnica rury dochodząca do wodomierza głównego oraz jaka jest średnica rury pomiędzy wodomierzem głównym i podlicznikiem?

legioner
Początkujący
Początkujący

od wodomierza głównego do podlicznika jest ok 60 cm do wodomierza głównego dochodzi PE 40 pomiędzy wodomierzem głównym a podlicznikiem jest ok 25 cm jest 1" potem jest trójnik i dalej 3/4 " do podlicznika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”