Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Ceny gazu wiemy jakie są , więc postanowiłem zainwestować w kocioł na opał stały.
Czytałem, czytałem i zdecydowałem sie na podajnik tłokowy.
Postanowiłem kupić piec KTM firmy Tilgner - 20 kW - dom klocek z lat 70, około 102 m2.
Proszę o info co sądzicie o tym piecu, czy mają dobre sterowanie, czy mozna w nich zmienić sterownik na PID, czy
wyczystka znajdująca się na górze nie przeszkadza w prawidłowym czyszczeniu.
Witam!
Można w tym kotle zmienić sterowanie na PiD, ale ten producent dopiero w to wchodzi i nie ma dokładnie dopasowanego programu do swojej konstrukcji kotła. Z powodu niezgrania konstrukcji ze sterownikiem PiD producent tego kotła ma na chwilę obecną raczej poleci sterownik Foster o nazwie Tango. Są w początkowej fazie testowania i dogrywania sterowania PiD do swojej konstrukcji kotła.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
Chciałem kupić piec z podajnikiem tłokowym, ....
wybrałem jednak i zamówiłem inny
piec Heiztechnik Q EKO DUO, podajnik ślimakowy, 17 kW, palnik obrotowy w celu spalania miału i lepszego podobno ekogroszku.
Jest to kocioł dwupaleniskowy z dodatkowym rusztem wodnym.
Co o tym sądzicie, może ktoś już taki używa - proszę o sugestie.
Szkoda, że Pan nie wybrał produktu p.Tilgnera, KTM to bardzo dobra konstrukcja.
Co do produktu, który Pan ma. W zasadzie najważniejsze elementy tego kotła są na 90%z Pleszewa.
Heiztechnik nie jest firmą niemiecką jak wskazuje nazwa, tylko Polską.
Eko Duo ma sterownik Tango produkcji Foster PLESZEW (produkt w kooperacji z PaPa Electronics) Ten sam sterownik jest jako opcja przy kotle KTM a także w naszym OPALu.
Sterowanie bardzo solidne, instrukcje można pobrać ze strony fostera, jakby Pan gdzieś podział oryginał:
foster-pleszew.com.pl/index.php?go=serwis&help=ins
Sterownik Tango wychodzi w 2 typach: TANGO oraz Tango Negro, ten drugi jest na Pana kotle. Sterowanie wychodzi dla kotła ślimakowego i tłokowego. Jest jeszcze opcja Tango Negro Plus z obsługą Ciepłej Wody Użytkowej.
RETORTA OBROTOWA to raczej wyrób firmy ARDEO - pleszewski producent retort obrotowych, jeden z pierwszych w kraju, który opracował głowice obrotowe. Obecnie wychodzi już 2 model z unowocześnieniem, tj. koronka nie obraca się po całym obwodzie (sprawiało to drobne problemy) a kręci się trochę w lewo i trochę w prawo. Ostatnią innowacją jest zewnętrzna wajcha czyszcząca (wcześniej, aby wyczyścić drobny popiół z palnika trzeba było wewnątrz kotła odkręcić klapkę i usunąć popiół, teraz jest obok kosza zasypowego wajcha, którą jednym ruchem czyścimy palnik).
Przy retorcie obrotowej należy dbać o granulację i suche paliwo, duże bryłki mogą zerwać sprzęgło obrotu głowicy a z wymiana tego elementu jest trochę zabawy (nie jest to skomplikowane, ale pobrudzić się trzeba).
Jak szukałeś retorty obrotowej i sterownika PiD to na takie rozwiązanie od dawna stawia pleszewski producent Dziubarczyk.
Firma Tilgner a także SEKOM od niedawna mają w ofercie coś odrobinę lepszego - palnik retortowy IIej generacji marki BRUCER, całkowicie żeliwny do spalania miału i ekogroszku w granulacji 0-31,5mm, pozbawiony części ruchomych w całości wykonany z żeliwa (korpus, ślimak podający, palnik). Najdłużej palniki BRUCER stosuje firma TILGNER, firma SEKOM weszła w te modele tylko odrobinkę później. BRUCER może być stosowany w kotłach od 25-40kW.
Wracając do Twojego kotła, masz Pleszewski sterownik i prawdopodobnie pleszewski palnik obrotowy, jedynie wymiennik zrobił Heiztechnik. Możliwe,że obrotowy palnik pochodzi od firmy Pancerpol (główny dealer- firma DOMER z Pleszewa).
Napiszesz jaki masz ten palnik?? Pytam z ciekawości... Czy jest to ARDEO czy PANCERPOL??
Na przyszłość zapraszam do firm Pleszewskich, tutaj są liderzy najnowszych rozwiązań w branży kotłów grzewczych na paliwa stałe.
Jarecki
na forumbudowlane.pl
Witam,
Dzięki bardzo za wyczerpującą wypowiedź.
Mam nadzieję, że piec będzie dobrze służył.
Będę go miał podłączany w lipcu.
Wtedy na gorąco napisze jak pierwsze próby i jaki jest palnik.
Witam wszystkich na forum. Mam pytanie do kolegi jareckiego. W tym roku bede zmuszony kupic sobie piec i duzo czytam jak kazdy. Im wiecej tym mniej wiem i dlatego prosze o wskazówki. Nie wiem jaka jest różnica miedzy piecem KTM a EKR. Patrząc na rozklad i obsługę i biorąc pod uwagę moją kotłownie bardziej pasuje mi KTM chociaż to jest już szczegól. Mam dom 160m, bardzo dobrze ocieplony plus kominek. Mysle też o solarach gdzie są 2 wężownice. Jedna do pieca druga do solarów. Myślę też że sterownik PID jakie by nie miał zalety czy wady też jest wskazany. Lepiej się dłużej pouczyć a potem mieć mniej obsługi niż odwrotnie i chyba to jest przyszłość. Mam nadzieję że do kolejnego sezonu grzewczego producent upora się z programem. Tak tylko teraz który z tych pieców. Może żeby już nie błądzić ponieważ producentów będzie więcej proszę też o namiary pewniaka.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Ekr to kocioł z podajnikiem ślimakowym
Ktm to kocioł z podajnikiem tłokowym
Firma tilgner stawia raczej na sterowania firmy Foster. Dostępny jest już ich (Foster-a) nowy sterownik menuet (seria próbna dla wąskiego grona odbiorców- testerów), ale jest to klasyczne rozwiązanie i bardzo skomplikowane jeżeli chcę wykorzystać wszystkie jego możliwości. Generalnie jednak odezwij się do producenta, popytaj, cos Tobie doradzą.
Odezwę się na priva
Jarecki
na forumbudowlane.pl