VIADRUS HERKULES DUO 25KW

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marko092
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marko092 »

Poszedłem Twoim tropem i powiem Ci, że miałeś rację. Dzwoniłem do mojego instalatora i również stwierdził, że pierwszy raz słyszy o tym uszczelnieniu. Już jestem umówiony na spotkanie i uszczelnienie. Powiem szczerze, że już nie mogę się doczekać nowych doświadczeń związanych z tym piecem. Wydawałoby się,że VIADRUS firma rzetelna ale jednak nie dokładna. Oczywiście będę podtrzymywał, iż firma Viadrus wraz z piecem HERCHLES DUO jest na naszym rynku Bardzo dobrym towarem z górnej półki. :wink:

ermi
Początkujący
Początkujący

Post autor: ermi »

Witam wszystkich posiadaczy nieszczęsnego pieca. Mam go września i do dziś żałuję wydanych pieniędzy. Co to za piec z ''górnej półki'', który nie posiada deflektora nad retortą, nie ma żadnej wkładki ceramicznej pełniącej rolę katalizatora. Weźmy np.LING Kombi zbudowany na Herkulesie U22 - ma deflektor i ceramikę, która jest nie tylko katalizatorem, ale także wydłuża drogę spalin do komina przez co podnosi sprawność. A u nas co? Palnik, ruszt,dwa żeberka na krzyż i wszystko idzie w komin.
A jak wygląda u Was sprawa czyszczenia go z sadzy? Ja muszę czyścić go codziennie, bo po dwóch, trzech dniach u góry wiszą takie wąsy sadzy, że płakać się chce. Myślę, że katalizator rozwiązałby ten problem (deflektor już dokupiłem, teraz szukam reszty).
Jeśli chodzi o uprawnionych instalatorów, to jestem ciekawy czy jest chociaż jeden, który wie o owym uszczelnieniu, bo oczywiście ja go też nie mam.

Pozdrawiam.

zet
Początkujący
Początkujący

Post autor: zet »

witaj ermi
właśnie jestem po wizycie "serwisanta"... jak mu powiedziałem o uszczelnieniu to patrzał na mnie jak na idiotę, po prostu nie wiedział o co mi chodzi... ręce opadają...
jedyne co, to uświadomił mi że powinny być cegły szamatowe ( w górnej części pieca po bokach są takie wypustki ). Wykombinowałem sobie że zamówie kratownice umieszczę ją na tych wypustach, obłoże cegłami szamotowymi i w ten sposób wydłużę drogę spalin.
Ten deflektor to taki "rozbijacz płomienia" ? Jeżeli tak to o jakiej średnicy powinien być i na jakiej wysokości go zawiesić ?
ermi mi się już nie chce go czyścić codziennie z sadzy, robię to co trzy dni...

Kompletnie nie znam się na kotłach-piecach, poszedłem do sklepu i poprosiłem o najlepszy jaki jest na rynku... no i dostałem...

a co do serwisantów to u mnie był chłopaczek 23 letni z pomocnikiem nie wiem w jakim wieku ale przechodził jeszcze mutacje...

zastanawia mnie jeszcze opinia Janusz3r tylko uszczelnił i już takie niskie spalanie, u mnie to nie dało tak dobrego efektu...hmm

Marko092
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marko092 »

Do ermi.
Przepraszam Bardzo, ale o jakim piecu mowa? Jaki deflektor? Jaki katalizator? Czy ty masz pojęcie jaki masz piec i z czego? Deflektor w piecu z żeliwa; czysta paranoja. A katalizator, będziesz jezdził samochodem po kotłowni? Te wszystkie rzeczy potrzebne są ale w piecach o konstrukcji stalowej. Jeżeli założyłeś deflektor to spalanie węgla i wydajność pieca pogorszy się a nie poprawi.Ja myślałem, że na forum ludzie sobie pomagają a nie wciskają kitu!!!!

ermi
Początkujący
Początkujący

Witaj zet
deflektor u mnie ma średnicę18cm i grubość 2cm, zamontowany jest zaraz pod rusztem (nie ma tam dużego pola do popisu). Gdybyś miał jakieś wątpliwości po lekturze postu bardzo zorientowanego kolegi Marko092, to zapraszam do ''przejażdżki samochodem po piwnicy'': hkslazar.pl/porownanie/ . Zresztą pisałem już poprzednio, że LING KOMBI zbudowany z Herculesa U22 ma deflektor i katalizator ceramiczny na wyposażeniu standardowym. Z kolei jeśli chodzi o uszczelnienie to w Centrum Serwisowym Viadrus powiedzieli mi, że jeśli osiąga nastawioną temp.to nie ma potrzeby uszczelniania.
Zamówiłem też u nich oryginalną ceramikę od Herkulesa U26 na bazie, którego powstał nasz DUO. Jest to kierownica spalin i wkładki górne - ciekawy jestem co mi z tego wyjdzie :roll: , ponieważ tylko jeden gość wiedział, że takie coś istnieje, a reszta, albo nie wiedziała, albo nie chciało im się zajmować takimi pier....

Pozdrawiam.

zet
Początkujący
Początkujący

właśnie zamontowałem (położyłem) płytę-cegłę szamotową, zozatała mi przerwa ok 5cm w głębi pieca...chyba dobrze...?

ermi
co to jest kierwnica spalin i wkładki górne? może opis, fotki albo link
bo nie mam pojęcia co to jest...

ermi
Początkujący
Początkujący

zet jak mi podasz e-mila jutro do 18-tej to Ci prześlę wiadomość ze zdjęciami, którą otrzymałem z Centrum Serwisowego (później będę nieobecny przez tydzień). A dlatego na e-mila, bo na forum nie bardzo wiem jak te zdjęcia wkleić :oops:
Daj znać, czy przez te cegły się coś poprawiło. Przerwa z tyłu pieca chyba jest dobra.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

Montowałem kilka Galmet_ów i często trzeba było rozmontować kocioł aby można było z nim wjechać do kotłowni.Po złożeniu go zawsze górny pierścień uszczelniamy silikonem wysokotemperaturowym.Zasuwa dmuchawy uchylona jest na niecałe 2 cm.
Deflektor wykonany z jakiegoś chyba żeliwa wisi nad paleniskiem ok 10 cm.Powoduje rozproszenie gorących spalin po ścianach kotła.Nie słyszałem od klientów narzekań na pracę kotła.Spokojnie mogę go polecać :)

zet
Początkujący
Początkujący

ermi email pdałem na privie.

zet
Początkujący
Początkujący

ermi twoje zdjęcia ceramiki dodane do galerii.

napisz jakie wrażenia, warto kupić tę ceramike ?

dzięki za fotki.

ermi
Początkujący
Początkujący

Jakie wrażenia? - Jeśli chodzi o czyszczenie to widziałeś zdjęcie (napisz czy u Ciebie też jest taki syf). A poza tym no to wydłużyła się droga spalin do komina i komora pieca jest cieplejsza.

Janusz3r
Początkujący
Początkujący

Re: VIADRUS HERKULES DUO 25KW

Post autor: Janusz3r »

Pisze aby podtrzymać forum. Ustawienia kotła jako tako dopracowane ale i tak pali teraz 15 do 20 kg . Co ciekawego u reszty?

zet
Początkujący
Początkujący

15-20 kg to super wynik, a jakie to ustawienia ?
[you] fajnie ?

Janusz3r
Początkujący
Początkujący

Post autor: Janusz3r »

Ustawienia: 60\5\40, W te największe mrozy poszło mi około 35 kg\dobe. Węgiel bardzo dobry oryginalnie zaworkowany 28 kcal. z PKW. Przy temperaturze do -5 na dworze tak jak pisałem do 20 kg. Ile u Was?
Teraz jestem na etapie prób z owsem, które musiałem przerwać bo przy niskich temperaturach kociał ni uzyskuje temperatury. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Janusz samego owsa w zwykłej retorcie czy nawet obrotowej nie spalaj.

Spokojnie możesz jednak współspalać tj. pomieszaj do max.40% (lepiej do 30%) owsa z ekogroszkiem. Wynik będzie bardzo dobry.

K.mat Galmet z tego co się orientuję stosuje palniki Pancerpol a tam deflektor jest żeliwny, np. palniki Ardeo mają deflektor ceramiczny wklęsły, Brucer w oryginale nie ma deflektora, ale np. w Sekom-ie jest on dorabiany pod konstrukcję tego palnika. Kilku producentów zamiast deflektora stosuje płyty ceramiczne, wszystko to zalezy od producenta, konstrukcji kotła i zastosowanej retorty.

nie mniej 99% palników retortowych powinno mieć uszczelniany pierścień paleniska siliconem wysokotemp. Dotyczy to zarówno pancerpol-a, ardeo czy Brucera jak i innych palników. Powietrze z dmuchawy ma trafiać w strefę spalania a nie uciekać gdzieś na boki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”