materiał na centralne

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Blazej1435
Początkujący
Początkujący

materiał na centralne

Post autor: Blazej1435 »

witam jestem tu nowy. mam pytanie na temat centralnego ogrzewnia w domu jednorodzinnym. mam dom z centralnym ogrzewaniem i dobudowane kilka mieszkan z boku i trzeba centralne podlaczyc pod piec ze starego. w starych mieszkaniach jest zasilanie grzejnikow gorne, a w nowym bym chcial dolne ale nie podlogowe. pytanie brzmi czy jak bede chcial ciagnac instalacje grzewcza rura "pex" aluminium z plastykiem to czy jest to dobre rozwiazanie?? jak to rozprowadzic?? moze jakies wskazowki rady??? z gory dzieki za wszelkie informacje
blazej

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

Jeśli będziesz ciągnoł od samego pieca ,to zrób na osobnej pompie ,i zasilanie możesz robić jakie chcesz ,co do pexa może być , ale raczej przy rozdzielaczach ,teraz jest dobra cena miedzi,jeśli jednak uprzesz się na pexa to w wylewkach musisz dawać złączki zaciskowe

Blazej1435
Początkujący
Początkujący

to wiem myslalem tez zeby w kotlowni zamontowac taka rozdzielnie na kilka wyjsc w pexie i prowadzic osobne zasilanie do kazdego grzejnika i osobny powrot. policzylem ze wyjdzie taniej niz laczenia robic w wylewce. czy trwaly jest ten pe?? wiem tylko ze bardzo latwy w rozlozeniu itp. z dobra glowa centralne mozna samemu zrobic :)
blazej

wyrzutnia
Aktywny
Aktywny

Post autor: wyrzutnia »

Pex jest bardzo trwały ,ale rozdzielacze muszą być na tych kondygnacjach co grzejniki, wtedy dojścia do rozdzielaczy większym przekrojem najlepiej miedzią ,a dalej pex 16,jeśli masz dwie kondygnacje to i dwa rozdzielacze,a z tym że można zrobić samemu ,wszystko robią ludzie :D :D

Blazej1435
Początkujący
Początkujący

kondygnacje mam dwie ale tylko parter bym podlaczyl gdyz gore zeby zrobic to trzeba miec bardzo wypchany portfel a w dzisiejszych czasach krucho z kasa u mnie jak i u wiekszasci ludzi. na parterze by musialy byc dwa obwody centralnego nowa czesc i stara wiec pompke zastosowac nalezy tak aby byla jedna na obie czesci czy dwie pompki?? na kazda czesc osobno??
blazej

Blazej1435
Początkujący
Początkujący

jeszcze male pytanko: jak sprawuja sie kształtki do pexy chodzi mi o trwałosc trojnikow i kolanek bo tam sa takie male oringi czy to jest trwale?? np zastosowanie trojnika przy laczeniu grzejnikow i ukrycie go w posadzce?? czy to pewne ze nie bedzie puszczala woda w posadzke??
blazej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”