gaz ze zbiornika
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
gaz ze zbiornika
Mam prosbę o poradę. Chcę zainstalowac podziemny zbiornik gazu na propan - butan. Dom jest nowy, ocieplony po dach, ma powierzchnię 180 metrów. Mam co prawda piec na ekogroszek , ale ciagle z nim jest jakiś kłopot, z reguły zadymia się kosz z węglem ( komin był kilka razy sprawdzany przez kominiarzy a piec przez serwisantów producenta). Poza tym w domu brud i kurz. Czy ktoś ma taki zbiornik? jak wyglądają koszty eksploatacji? Czy to bardzo drogie? Ile płacicie miesięcznie/ sezonowo za taki gaz? Nie wiem którego dostawcę wybrać. Prosze o pomoc bo moja wiedza w tej materii raczej skromna :-0 . Może ktoś z forumowiczów chciałby mi pomóc? Z góry dziękuję
Podaj cenę ekogroszku w Twoim regionie, cenę LPG u lokalnego dystrybutora, miesięczne lub sezonowe zużycie ekogroszku w tonach, metraż mieszkania, jak podgrzewana jest ciepła woda, czy jest możliwość podciągniecia gazu - to podliczę i podpowiem wybór instalacji- po prostu węgiel w Polsce ma bardzo zróżnicowaną cenę, nawet dwukrotne różnice występują.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Więc tona ekogroszku kosztuje od 760 do 840 zł za tonę. Na miesiąc potrzebuję jednej tony. Gdy piec pracuje podgrzewa też wodę. W innym przypadku korzystam z boilera 100 litrów .Dom ma 180 metrów i jest ocieplony. Nie ma możliwości podłączenia gazu ziemnego. Rozmawiałam z ShellGazem i pracownik powiedział mi, że na taki dom potrzebuję ok. 7 tys.m gazu propan- butan na sezon. Za ostatni rachunek, gdy było bardzo zimno, klienci tego faceta dostawali rachunki w wysokości 1200 zł. Trochę dużo. Ja chcę gazem ogrzewać dom i wodę. Gotuję na płycie elektrycznej.