gaz ze zbiornika

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

aagata
Początkujący
Początkujący

gaz ze zbiornika

Post autor: aagata »

Mam prosbę o poradę. Chcę zainstalowac podziemny zbiornik gazu na propan - butan. Dom jest nowy, ocieplony po dach, ma powierzchnię 180 metrów. Mam co prawda piec na ekogroszek , ale ciagle z nim jest jakiś kłopot, z reguły zadymia się kosz z węglem ( komin był kilka razy sprawdzany przez kominiarzy a piec przez serwisantów producenta). Poza tym w domu brud i kurz. Czy ktoś ma taki zbiornik? jak wyglądają koszty eksploatacji? Czy to bardzo drogie? Ile płacicie miesięcznie/ sezonowo za taki gaz? Nie wiem którego dostawcę wybrać. Prosze o pomoc bo moja wiedza w tej materii raczej skromna :-0 . Może ktoś z forumowiczów chciałby mi pomóc? Z góry dziękuję

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Podaj cenę ekogroszku w Twoim regionie, cenę LPG u lokalnego dystrybutora, miesięczne lub sezonowe zużycie ekogroszku w tonach, metraż mieszkania, jak podgrzewana jest ciepła woda, czy jest możliwość podciągniecia gazu - to podliczę i podpowiem wybór instalacji- po prostu węgiel w Polsce ma bardzo zróżnicowaną cenę, nawet dwukrotne różnice występują.

aagata
Początkujący
Początkujący

Post autor: aagata »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Więc tona ekogroszku kosztuje od 760 do 840 zł za tonę. Na miesiąc potrzebuję jednej tony. Gdy piec pracuje podgrzewa też wodę. W innym przypadku korzystam z boilera 100 litrów .Dom ma 180 metrów i jest ocieplony. Nie ma możliwości podłączenia gazu ziemnego. Rozmawiałam z ShellGazem i pracownik powiedział mi, że na taki dom potrzebuję ok. 7 tys.m gazu propan- butan na sezon. Za ostatni rachunek, gdy było bardzo zimno, klienci tego faceta dostawali rachunki w wysokości 1200 zł. Trochę dużo. Ja chcę gazem ogrzewać dom i wodę. Gotuję na płycie elektrycznej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”