Deskowanie kontra Braas i dach o kącie 25 stopni??

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Deskowanie kontra Braas i dach o kącie 25 stopni??

Post autor: Kryspin »

Spodkałem się z opinią, iż przy kryciu dachówką (w moim przypadku Braas) i kącie dachu od 15 do 30 stopni istnieje potrzeba wykonania deskowania z papą.

"Dachówki można także układać na dachach o niewielkim spadku – od 15 do 30°. Ponieważ w takiej sytuacji pokrycie dachówkowe – z natury swojej nieszczelne – nie zapewni wystarczającej izolacyjności przeciwwodnej połaci dachowej, należy wykonać pod nie podłoże z pełnego deskowania ze szczelnym pokryciem z papy."

źródło: www.budujemydom.pl

Czy faktycznie takie deskowanie trzeba wykonać gdy dach ma kąt nachylenia 25 stopni????

Dekarz - blacharz

Post autor: Dekarz - blacharz »

Nie czytałem artykułu z www.budujemydom.pl ale wiem napewno, że kąt 25 stopni nachylenia połaci dachowej nadaje się do pokrycia dachówką BRAAS bez podkładu z desek i papy.Można śmiało zastosować folię paroprzepuszczalną.
Pozdrawiam zob.kk@poczta.fm.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wilhelmi »

Firma BRAAS w swoich mmateriałach instruktarzowych mówi o kšcie 22 stopni. Z mojego doœwiadczenia i praktyki wynika, iż wystarczajšcym kontem jest kšt 18 stopni. Należy tylko zmniejszyć rozstaw łat. Dla małych pochyleń to 31 cm. Deskowanie lub płyta OSB gruboœci 12 mm usztywnia połać dachowš. Radzę zastosować takie rozwišzanie jakie zaleca projektant. Teoretyzujšc można powiedzieć, że dla Twojego dachu wystarczy sama folia. Pozdrawiam.

Dekarz - blacharz

Panie Andrzeju.
Mam pytanie. Dlaczego ktoś ma stosować się do zaleceń projektanta jeśli nie ma takiej potrzeby?
Rozwiązanie z podkładem z desek lub płyty OSB jest prawidłowe ale koszty są większe.
Jestem ciekaw ciekaw czym kierował się projektant? Najlepiej chyba będzie wiedział Pan Kryspin.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Projekt domu kupiłem jako gotowy. W nim co prawda jest rozwiązanie oparte tylko i wyłącznie o folie, jednakże patrząc przez pryzmat całej masy innych prozaicznie głupich błedów (np więńce wystające ponad docieplenie dachu, źle zwymiarowany budynek, na jednym rzucie poziom podłogi zaczyna o 19 cm wyżej niż na drugim i finikszka posadzki kończy się z na równi se ścianą fundamentową , którą to zaleca się murować z bloczków betonowych na zaprawę cenentowo -wapienną :evil: ) nie do końca jestem pewien czy zaproponowane rozwiązania są zgodne z wymogami, logiką i sztuką budowlaną.

Dekarz- blacharz

Post autor: Dekarz- blacharz »

Żeczywiście,z tą zaprawą cementowo- wapienną w fundamentach trochę projektant przesadził.Myślę, że jak Pan przedstawi swoje argumenty projektantowi to nie będzie miał problemów z wniesieniem poprawekw projekcie.Najważniejsze jest to aby Pan wyłapał błędy jeszcze przed każdym następnym etapem robót. A swoją drogą to z projektantem poważnie bym porozmawiał.Pozdrawiam i życzę szybkiego zakończenia budowy.
zob.kk@poczta.fm.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Zmojego doœwiadczenia wynika, iż projekty gotowe sš z reguły dopracowane gdyż niejednokrotnie sš już zrealizowane. Każdy projekt gotowy i tak musi być adaptowany na konkretnej działce na podkładzie geodezyjnym. Prace te z reguły wykonuje inny projektant niż autor projektu i to on powinien dokonać sprawdzenia i naniesienia ewntualnych poprawek. W gotowym projekcie zawsze zawarte sš uwagi jakie zmiany nie muszš być konsultowane z projektantem. Przypominam o prawach autorskich i nadzorze autorskim nad projektem. Przestrzegam przed samowolnym wprowadzaniem zmian bo może się to smutno skończyć zarówno dla inwestora jak i wykonawawcy! Wszelkie zmiany radzę konsultować z projektantem lub kierownikiem budowy. Osobiœcie wiele razy doprowadzałem do zmian ale wszyskie były konsultowane a poprawki lub zmiany naniesione w projekcie i wpisane do dziennika budowy. Zwracam uwagę, iż taki tryb postępowania chroni wykonawcę przed skutkami zmian!
Kolego Dekarzu z przyjemnoœciš zapoznaję się z Twoimi opiniami gdyż sš rzeczowe i konkretne, œwiadczš o dużej wiedzy i praktyce zawodowej. Na Twoje pytyanie odpowiem tak: oczywiœcie, że OSB lub deskowanie i papa sš rozwišzaniem droższym ale moim zdaniem lepszym od foli i niejednokrotnie przy skomplikowanych dachach jedynym, że wspomnę tylko o wolim oczku. Wymuszajš właœciwe wykonanie wentylacji warstwy izolacyjnej przez co wymagajš większej umiejętnoœci i starannoœci od dekarza. Oszczędnoœci należy szukać na etapie projektowania a nie na etapie budowy. Mówimy na forum o długowiecznoœci dachówek to mam pytanie: która folia spełni swoje zadanie i wytrzyma 80-100 lat!!!?
To w cale nie znaczy, że folie sš złym rozwišzaniem. Kompetentna rada powinna być jednak udzielona po zapoznaniu się z projektem a nie w ciemno. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Generalnie pracownia Archipelag daje dosyć duży wachlarz możliwości zmian na własną rękę, bez wymaganej zgody projektanta. Natomiast zawsze na koniec budowy można zrobić dokumentację powykonawczą i nanieść niewielkie zmiany, które powstały podczas prac budowlanych.
która folia spełni swoje zadanie i wytrzyma 80-100 lat!!!?
Bardzo słuszne pytanie Panie Andrzeju !!
No właśnie ile wytrzymują takie folie?? Bo co po np. Braasie z 30 letnią gwarancją jak np. po 20 czy 25 latach przyjdzie koniecznosć wymiany folii :!:

Dekarz - blacharz

Panie Andrzeju, myślę, że Pan Kryspin otrzymał odpowiedź na pytanie, cytuję:
Czy faktycznie takie deskowanie trzeba wykonać gdy dach ma kąt nachylenia 25 stopni????
Dzięki naszym wypowiedziom Pan Kryspin będzie wiedział jaki podkład pod dachówkę zastosuje na swoim dachu.
Na podstawie Pańskich wypowiedzi ja również mam dla Pana uznanie za wiedzę oraz za to, że stara się Pan ludziom pomóc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Dzięki za miłe słowa, dyskusja na argumenty wzbogaca wiedzę i pozwala wyrobić sobie własnš opinię. Drobne zmiany nanosi się w dokumentacji na bierzšco i niepotrzeba robić dokumentacji powykonawczej a jeżeli zmiany sš tak istotne, że należy zrobić dokumentację powykonawczš za niemałe pienišdze to rodzi się pytanie o sens kupowania gotgowego projektu! Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Jak narazie nic nie wskazuje na to że będę musiał robić dokumentację powykonawczą. Zaiste są jakieś drobne zmiany w ramach adaptacji.

Dziękuję Panowie za rzeczowe rady. Przewertowałem jeszcze wczoraj strony www.braas.pl i faktycznie przy kącie powyżej 22 stopni wystarczy tylko FWK.
Mam jeszcze tylko pitanie odnośnie FWK? Jakiej urzyć żeby była współmiernie wytrzymała do dachówki braasa. Co byście polecili??

Dekarz - blacharz

Zadał Pan trudne pytanie na które nie można odpowiedzieć jednoznacznie.
Wśród Wykonawców oraz Inwestorów są zdania podzielone.Myślę, że tak naprawdę Każdy z nich nie potrafi odpowiedzieć, która folia wytrzyma ponad 30lat.
Myślę, że najlepiej by było odwiedzić strony internetowe producentów, którzy podają dane techniczne swoich produktów, okresy gwarancyjne, atesty, certyfikaty a w razie potrzeby można zadzwonić do nich i spytać się bezpośrednio.
Po zapoznaniu się z materiałem każdego producenta będzie Pan pewny wyboru.
Pozdrawiam.
Dla ułatwienia podam kilka adresów.
http://www.dupont.com.pl/Tyvek_dachowy.htm gwarancja na 30 lat
http://www.dorken.pl/
http://www.braas.pl/
http://www.ursa.pl/
http://www.paroc.pl/channels/pl/
http://www.corotop.com.pl/
http://www.marma.com.pl/
http://www.proctor.pl/

Awatar użytkownika
Andrzej Wilhelmi
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Praktycznie wszyscy producenci majš w swoich oferetach dobre folie z górnych półek. Moja rada zastosój system BRAASA wówczas nie będziesz miał problemów przy ewentualnych reklamacjach. A tak wogóle to nie Ty kupujesz materiały tylko dekarz i on udziela Ci gwarancji i to on powinien mieć możliwoœć ostatecznej decyzji. Gdybym to ja decydował byłaby to folia BRAASA. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kryspin
Aktywny
Aktywny

Dziękuję Panowie za porady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”