Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.
Witam Wszystkich,
Mam takie pytanie z róznych źródeł docierają do mnie informacje na temat kosztów przyłączy mediów typu gaz, woda, prąd.
Przyjmijmy, że wszystkie media są "w ulicy" czyli odległość nie wielka. Z jakimi kosztami muszę się liczyć ? Ostatnio usłyszałem, że 50 tyś zł minimum. Czy to jest możliwe, nawet w okolicach w Warszawy
Prąd Na wstępie przy podpisywaniu umowy na dostawę energii 152 pln za każdy kW deklarowanej mocy poboru.
Do tego na czas budowy musisz zrobić RB-tkę czyli rozdzielnicę budowlaną (ok.1500 PLN)
Gdy ją postawisz w ciągu 48h od zgłoszenia w w/w cenie podłączą ci pod nią prąd i masz prąd na placu budowy, płacisz wtedy już miesięczną opłatę + za wykorzystaną energię.
Dalej nie wiem bo nie przebrnąłem jeszcze.
Z tego co się orientuję to po zaprojektowaniu przyłącza energetycznego postawią ci skrzynkę energ. w linii ogrodzenia i to wszystko w cenie tych 152 za 1 kW.
Pozostanie jeszcze podłączenie budynku ze skrzynką w ogrodzeniu.
Osobiście podszedłem do tego w sposób swoich własnych przemyśleń i policzyłem tak:
Zsumowałem pobór prądu wszelakich urządzeń elektrycznych w domu, pralka, lodówka, zmywarka, telewizory, komputery itp następnie wziąłem pod uwagę kwestię oświetlenia czyli suma mocy wszystkich elementów oświetlenia
kolejny krok to wyeliminowanie jednoczesnego używania przez trzech domowników wszystkich urządzen, (wiadomo, nikt jednoczeńsnie nie ogląda tv, gra na komputerze, odkurza czy zapala światło każdym możliwym pomieszczeniu)
Kolejny temat - bardzo ważny
- ogrzewanie budynku czy będzie elektryczne? (jeśli tak wiadomo że zapotrzebowanie będzie dużo większe)
- sposób przygotowania ciepłej wody? jeśli np. przepływowe ogrzewacze,
- czy kuchenka w kuchni będzie elektryczna czy gazowa (podobnie jak piekarnik - choć dzisiaj większość piekarników jest elektryczna)
Powodzenia