Witam Serdecznie . posiadam mieszkanie o pow. 60 m^ mieszkanie jest w starej kanienicy i jest wysokie ok 3- 3,10 cm, jestem przed całkowitym remontem tego miedzkania. Jest do zrobienia ogrzewanie , woda i kanalizacja . Zupełnie nie wiem od czego zacząc. Czytałam troche o systemach orzewania takiego mieszkania ale już sama nie wiem jakie ogrzewanie dobrać aby w eksploatacji było w miarę możliwości ekonomiczne . Chciałabym aby to było ogrzewanie gazowe, ale niewiem jaki piec czy tańszy czy droższy ( czy kondensacyjny) i jakie są plusy i minusy pieca jedno- dwufunkcyjnego czy kondensacyjnego .
Za pomoc z góry bardzo dziękuję.
Jaki sysytem ogrzewania wybrac w mieszkaniu o pow 60m^???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
witaj Agnieszko. czy kamienica ta jest ocieplona?moze by tak pomyslec o zmniejszeniu troche kubatury stosujac podwieszane sufity? wszystko zalezy od Twojego gustu no i portwela..proponuje Ci kociolek dwufunkcyjny z zasobnikiem 60 l.najlepiej z zamknieta komorą spalania. plusami kondensata jest oczywiscie jego wydajnosc i oszczednosc. jesli dysponujesz wieksza gotowka,to oczywiscie mozesz zainwestowac choc wg.mnie w Twoim przypadku bedzie to dlugi czas zwrotu.ogrzewanie tradycyjne grzejniczki pod okna i drabinkowego enixa do lazienki. mozesz tez sobie wykombinowac podlogowke w przedpokoju i lazience ,jak i w kuchni dla komfortu .Koszta nieduze,a efekt wysmienity 
dzięki za opdowiedz. Sufit bedzie napewno powieszany a jeśli chodzi o podłogówkę to myśle że bedzie w łazience przedpokoju i dużej kuchni z jadalnią a w pokojach juz tradycyjne grzejniki pod oknami. Ale czy możesz mi podac jakieś konkretne piece które polecasz bo powiem szczerze że niestety w tej kwetsi jestem zupełnie nie zorientowana. Z góry wielkie dzięki za pomoc
-
serwisant73
- Początkujący