Spółdzielnia mieszkaniowa, wentylacja - okap
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Spółdzielnia mieszkaniowa, wentylacja - okap
Witam wszystkich na forum. Mam pewien problem i nie wiem co robić proszę o waszą radę, opiszę o co chodzi. Mam 2 mieszkania z wielkiej płyty, w tym którym mieszkam obecnie (11 piętrowe) i mieszkanie po babci (8 piętrowe). Mieszkanie po babci przechodzi aktualnie generalny remont. Wczoraj sąsiadowi pokazałem projekt kuchni jak będzie wyglądał i mnie zaskoczył, powiedział, żebym uważał na okap który wg projektu będzie podłączony do wentylacji w kuchni ponieważ spółdzielnia jak co roku chodzi i sprawdza i każe takie okapy demontować i stosować takie które mają filtr. Podobno już kilku jego znajomym na osiedlu tak kazano zrobić. Pytam, dlaczego każą demontować przecież okap od tego jest? Z tego do spółdzielnia się tłumaczy twierdzi że okap daje wymuszony obieg powietrza i moje zapachy z kuchni wylatywały by u sąsiada wyżej! W mieszkaniu w którym teraz mieszkam też sprawdzają co rok wentylacje i też mam okap tak podłączony i nikt się do tego nie czepia. Jak widzę co spółdzielnia to inne teorie. A może w mieszkaniu po babci jakoś inaczej jest wentylacja zrobiona, zaznaczę że oba mieszkania to prawie ten sam okres budowy, lata 80' Czy ktoś z Was miał podobną sytuację i jakoś z tego wybrnął czy to jakieś dziwne wymysły spółdzielni?
Norma PN-83/B-03430/Az3, luty 2000, pkt.2.1.4 mówi: "W ramach jednego mieszkania nie dopuszcza się stosowania równolegle instalacji wywiewnej mechanicznej o działaniu ciągłym i wentylacji grawitacyjnej.."
Chociaż nie wiem czy okap jest inst. wywiewną o działaniu ciągłym... ale z tego co się orientuje, to faktycznie okapów nie wolno wpinać w wentylacje grawitacyjną, bo można zrobić "cofke" kratką w łazience. Najlepiej zastosuj okap z obiegiem zamkniętym, ich wydajność jest troszkę mniejsza, ale spełniają swoją rolę.
Chociaż nie wiem czy okap jest inst. wywiewną o działaniu ciągłym... ale z tego co się orientuje, to faktycznie okapów nie wolno wpinać w wentylacje grawitacyjną, bo można zrobić "cofke" kratką w łazience. Najlepiej zastosuj okap z obiegiem zamkniętym, ich wydajność jest troszkę mniejsza, ale spełniają swoją rolę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

...Az3, luty 2000 -to oznakowanie jest nowelą normy 83' i w w/w noweli nie ma już "o działaniu ciągłym" Proszę sprawdzić!Onyx_CK pisze:Norma PN-83/B-03430/Az3, luty 2000, pkt.2.1.4 mówi: "W ramach jednego mieszkania nie dopuszcza się stosowania równolegle instalacji wywiewnej mechanicznej o działaniu ciągłym i wentylacji grawitacyjnej.."
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

o to właśnie chodzi, ja chce mieć skuteczną wentylacje ale ci "panowie kontrolujący" chodzą i tylko się doczepiają, mają gdzieś wentylacje tylko patrzą czy to zgodne z przepisami. Ostatnio zaglądnąłem do tej kratki i wychodzi na to że ona w dół nie idzie, czyżby każdy miał swoją osobną wentylację, wtedy to "pan kontrolujący" mógłby mi "skoczyć", ale gdzie się tego dowiedzieć?
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

Z tego co się zdążyłam zorientować to ci "panowie kontrolujący" chodzą po to, aby modyfikacje jednego lokatora w układzie wywiewnym nie zakłócały "pracy" wywiewu w innych lokalach.
Układ wywiewny w budynkach jest ich częścią wspólną, więc jest on obwarowany szeregiem zakazów do obowiązkowego stosowania.
I jeszcze jedno - układ wywiewny nie jest wentylacją.
Układ wywiewny w budynkach jest ich częścią wspólną, więc jest on obwarowany szeregiem zakazów do obowiązkowego stosowania.
I jeszcze jedno - układ wywiewny nie jest wentylacją.
aga
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

Przewód wentylacyjny, który biegnie obok sąsiednich przewodów wentylacyjnych i/lub spalinowych, który chcemy użyć do wtłaczania powietrza przez urządzenie wentylacyjne jakim jest wyciąg kuchenny lub wentylator musi spełniać wyższe wymagania techniczne niż ten sam przewód wentylacyjny do odprowadzenia powietrza na zasadach naturalnego ciągu kominowego.
Jest takie rozporządzenie , które nakazuje przed zmianą założeń projektu dotyczącego układu wentylacyjnego, a taką zmianą jest przyłączenie ściennego wentylatora w miejsce kratki wywiewnej w systemie wentylacji grawitacyjnej lub w miejsce zaworu wywiewnego w systemie wentylacji mechanicznej uzyskać zgodę właściciela budynku, który wydaje decyzje na podstawie oceny technicznej układu wywiewnego przez uprawnioną osobę.
Proszę złożyć stosowne pismo do zarządcy budynku reprezentującego właściciela budynku, aby rozpatrzyli pańską propozycję.
Jest takie rozporządzenie , które nakazuje przed zmianą założeń projektu dotyczącego układu wentylacyjnego, a taką zmianą jest przyłączenie ściennego wentylatora w miejsce kratki wywiewnej w systemie wentylacji grawitacyjnej lub w miejsce zaworu wywiewnego w systemie wentylacji mechanicznej uzyskać zgodę właściciela budynku, który wydaje decyzje na podstawie oceny technicznej układu wywiewnego przez uprawnioną osobę.
Proszę złożyć stosowne pismo do zarządcy budynku reprezentującego właściciela budynku, aby rozpatrzyli pańską propozycję.
aga
Też miałem podłączony okap do kratki wentylacyjnej w kuchni (przez zimę, po zimie tylko filtr węglowy). Kratka była podwójna: u góry otwór 90x90 [mm] kawałek niżej mniejszy otwór - taka kratka 20x90 [mm].
Kilka razy byli ludzie z administracji, do niczego się nie przyczepili. Kominiarz też mówi, że wszystko jest ok.
Kilka razy byli ludzie z administracji, do niczego się nie przyczepili. Kominiarz też mówi, że wszystko jest ok.