Witam,
mam takie pytanie do znawcow tematu.
otoz w domu moich rodzicow (prawie 30 letnim) zapchala sie rura kanalizacyjna (pion). w rurze doslownie byl kamien/osad przypominajacy pumeks. fachowiec powiedzial, ze przyczyna tego bylo stosowanie do WC srodkow typu SEPTIFOS lub KRET (jest szambo). powiedzieli, ze bakterie zaczyly osiadac na sciankach rur i zaczyly gromadzic na sobie osady.
czy to mozliwe, ze te srodki mogly to spowodowac? a moze przyczyna bylo to ze byl tez stosowany KRET? i to ze to on spowodowal taki osad?
Pozdrawiam
JWRC
SEPTIFOS lub KRET a niedrożność rury kanalizacyjnej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
akurat tam pralki nie jest podlaczona. tylko mysle, ze to dlatego, ze nie bylo dlugiego splukiwania goraca woda po uzycie KRETa - bylo splukiwanie tylko zimna woda i to niezbyt dlugo.
zastanawiam sie jeszcze czy sa lepsze jakies srodki udrazniajace. i czy w ogole ma sens stosowanie takich srodkow z polaczeniem srodkow typu Septifos do szamb. czy one sie nie wykluczaja? bo przeciez KRET jest bakteriobojczy.
zastanawiam sie jeszcze czy sa lepsze jakies srodki udrazniajace. i czy w ogole ma sens stosowanie takich srodkow z polaczeniem srodkow typu Septifos do szamb. czy one sie nie wykluczaja? bo przeciez KRET jest bakteriobojczy.
Zaraz,zaraz,...moje doświadczenia są zaprzeczeniem tych teorii.W mojej osobistej ubikacji nigdy nie używałem kreta i podobnych środków a jednak,po 15 latach zatkała się tak,że musiałem ją zdemontować.Na pierwszym pionowym odcinku wisiał kamienny sopel zajmujący prawie połowę średnicy rury,i trzeba go było usunąć mechanicznie.
Rury z PCV.
Rury z PCV.
adam
no wlasnie tutaj bylo tak samo. na pierwszym pionowym odcinku kamien podobny do pumeksu. tylko, ze to sie stalo po prawie 30 latach uzytkowania. wczesniej podobne bylo ale w samej muszli i od tamtej pory (to juz kilka lat) byl uzywany KRET.
nie wiem, czy przypadkiem nie bedzie trzeba kuc sciany zeby wymienic rury.
nie wiem, czy przypadkiem nie bedzie trzeba kuc sciany zeby wymienic rury.