Instalacja LED
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Instalacja LED
Witam.Mam problem z oświetleniem LED,mianowicie gdy wymieniłem żarówki halogenowe 220V na żarówki LED powstał problem żarówki LED po wyłączeniu cały czas żarzą,problem mam tylko w kuchni bo w łazience i korytarzu działają normalnie,może bym się tym ni przejmował tylko że te żarówki w kuchni po jakimś czasie zaczęły słabiej świecić a pół roku zaczęły się palić jedna po drugiej.Próbowałem już różnych rzeczy i doszedłem do tego że jak wypnę jeden przewód z puszki biegnący Z bądź DOwyłącznika diody gasną,ale gdy wypnę przewody na wyłączniku diody żarzą w dalszym ciągu,przewód PUSZKA /WYŁĄCZNIK mierzony induktorem niema przebicia.Czy ktoś może mi pomóc w tej sytuacji

-
buraczane_pole
- Aktywny

witam
problem stary niczym najstarsi górale
rozwiązanie go dość problematyczne gdy nie widzi się instalacji. w skrócie więc może opisze sytuację. jedynym (przynajmniej mi znanym) rozwiązaniem jest dociążenie obwodu odbiornikiem który spowoduje rozładowanie prądu indukującego się w przewodach. można do tego wykorzystać żarówkę małej mocy(jeżeli jest ją gdzie schować, minusem jest oczywiście świecenie się żarówki przy załączonym układzie), można także użyć wyłącznika z podświetleniem, oraz trzecie rozwiązanie, aczkolwiek osobiście przeze mnie nie sprawdzone, wbudowanie w układ kondensatora, o ile dobrze pamiętam 0,2mikrofarada, więcej rozwiązań nie pamiętam
pozdrawiam
problem stary niczym najstarsi górale
pozdrawiam
-
elpapiotr
Instalacja LED
Witam.
Po przeczytaniu pierwszego postu Kolegi dlugi64 myślałem, że powodem jest podświetlenie wyłącznika sterującego kuchnią.
Ale czytamy w drugim poście, że
Sugestie :
1. Sprwdzić, czy wyłącznik przerywa fazę do zasilania transformatora/zasilacza
2. Sprawdzić układ połączeń LED za zasilaczem pod kątem poprawności "+" ; "-"
Uwaga - są lampy LED zasilane napięciem AC, dopiero w lampach następuje "wyprostowanie" prądu.
Po przeczytaniu pierwszego postu Kolegi dlugi64 myślałem, że powodem jest podświetlenie wyłącznika sterującego kuchnią.
Ale czytamy w drugim poście, że
Możliwe, że przyczyna tkwi nie w samym podłączeniu wyłącznika do obwodu, ale transfomatora oraz układu LED za transformatorem.Wypiąłem stare przewody do wyłącznika diody zgasły,puściłem nowy przewód dwużyłowy z puszki do wyłącznika końcówki rozwarte a diody dalej świecą.
Sugestie :
1. Sprwdzić, czy wyłącznik przerywa fazę do zasilania transformatora/zasilacza
2. Sprawdzić układ połączeń LED za zasilaczem pod kątem poprawności "+" ; "-"
Uwaga - są lampy LED zasilane napięciem AC, dopiero w lampach następuje "wyprostowanie" prądu.
-
buraczane_pole
- Aktywny

dlugi64 pisze:Wszystko by grało ale dlaczego w pozostałych dwóch pomieszczeniach nic się nie dzieje tylko w kuchni mam problem.Wypiąłem stare przewody do wyłącznika diody zgasły,puściłem nowy przewód dwużyłowy z puszki do wyłącznika końcówki rozwarte a diody dalej świecą.![]()
witam
taki urok tego "dziedostwa" proszę się nie dziwić jeśli którejś pięknej niedzieli w pozostałych dwóch pomieszczeniach zaczną się żarzyć po wyłączeniu
pozdrawiam
Puściłem dwa oddzielne przewody problem ustąpił diody przestały żarzyć świecą normalnie i gasną całkowicie,ale co to może mieć do rzeczy.Dodam że w kuchni przewód PUSZKA/WYŁĄCZNIK jest prowadzony pod panelami a w pozostałych pomieszczeniach gdzie diody nie żarzyły prowadzony jest dyt pod tynkiem.Może jakaś indukcja.Mam jeszcze pytanie czy takie żarzenie się diód może doprowadzić do ich szybszego zużycia,bo część już się spaliła a pozostałe świecą dużo słabiej