Witam,
mieszkam na parterze w budynku niepodpiwniczonym. Na samym dole jednej mojej ściany zauważyłem właśnie wilgoć. Po przejechaniu po niej palcem wyczuwam na niej zapach stęchlizny (ci, którzy mają akwarium wiedzą o co chodzi). Dodatkowo w narożniku jest czarny nalot (grzyb) dający się zmyć. Co to jest?
moja wersja pesymistyczna jest taka, że GW dał ciała na izolacji przeciwwodnej fundamentów...
aha, jeśli pytam nie w tym dziale, bardzo prosze o przeniesienie do właściwego...
Wilgoć na dole ściany na parterze
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Izolacja ściany, to coś takiego jak proponyje ytong

Pan ma zapewne ścianę tylko ocieploną styropianem z zewnątrz. Styropian na obrazku jest fabrycznie sklejony z folią i tynkiem. Folia zapobiega dyfuzji ... i ściana jest sucha!
W Pana przypadku ktoś położył z papy izolację poziomą wodną na fundamencie przed postawieniem ściany. Przy braku paro izolacji od środka, woda wykraplająca się w ścianie nie może zejść do stopy fundamentowej - wychodzi więc tynkiem na zewnątrz i do środka.

Pan ma zapewne ścianę tylko ocieploną styropianem z zewnątrz. Styropian na obrazku jest fabrycznie sklejony z folią i tynkiem. Folia zapobiega dyfuzji ... i ściana jest sucha!
W Pana przypadku ktoś położył z papy izolację poziomą wodną na fundamencie przed postawieniem ściany. Przy braku paro izolacji od środka, woda wykraplająca się w ścianie nie może zejść do stopy fundamentowej - wychodzi więc tynkiem na zewnątrz i do środka.