bezpiecznik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
bezpiecznik
Co trzeba zrobić i kogo zawołać i czy jakieś zgłoszenia do energetyki potrzebne są do wymiany bezpiecznika głównego z takieg normalnego topikowego na tzw. esa?
ten S to jest bezpiecznik nadprądowy ?
ten S to jest bezpiecznik nadprądowy ?
-
Targaszewski
- 1 - ostrzeżenie!
Re: bezpiecznik
Jeśli zabezpieczenie nie jest zaplombowane to wystarczy elektryk i wymiana ale tylko w/g przydziału mocy. A jeśli jest zaplombowane to trzeba zgłosić do zakładu energetycznego chęć rozplombowania.
Jeśli jest to na terenie warszawy i okolic to proszę o kontakt.
Załatwiamy wszelkie formalności za klienta z zakładem energetycznym.
Pozdrawiam.
Mirosław Targaszewski i Siostrzeńcy
Jeśli jest to na terenie warszawy i okolic to proszę o kontakt.
Załatwiamy wszelkie formalności za klienta z zakładem energetycznym.
Pozdrawiam.
Mirosław Targaszewski i Siostrzeńcy
Elektryk Targaszewski
-
buraczane_pole
- Aktywny

a czemu chce pan ten bezpiecznik wymieniać? czy w czymś Panu on przeszkadza?
1. możliwe że tego bezpiecznika nie da się wymienić, w części rejonów energetycznych zabronione jest stosowanie wyłączników nadprądowych przed pomiarem. po rozłączeniu ma być widoczna przerwa i już.
2. jeżeli jednak rejon pod który pan podlega dopuszcza wyłączniki nadprądowe to skoro złącze jest opląbowane to po wymianie również zostanie za pląbowane, co wówczas z selektywnością, o której jak wiadomo można zapomnieć przy wyłącznikach nadpradowych?
1. możliwe że tego bezpiecznika nie da się wymienić, w części rejonów energetycznych zabronione jest stosowanie wyłączników nadprądowych przed pomiarem. po rozłączeniu ma być widoczna przerwa i już.
2. jeżeli jednak rejon pod który pan podlega dopuszcza wyłączniki nadprądowe to skoro złącze jest opląbowane to po wymianie również zostanie za pląbowane, co wówczas z selektywnością, o której jak wiadomo można zapomnieć przy wyłącznikach nadpradowych?
-
Targaszewski
- 1 - ostrzeżenie!
-
elpapiotr
Bezpiecznik
Witam.
1. Kolego Targaszewski, tu cały czas jest mowa o bezpieczniku pojedynczym, więc po co stosować RBK ?
Nie spotkałem u APATORA rozłączników typu RBK 1-fazowych.
2. Następna sprawa - teren Zagłębia, więc w NOWYCH WTP występują rozłączniki bezpiecznikowe z wkładkami topikowymi odpowiedniej wielkosci i charakterystyki.
3. Kolega paw74 wspomniał o zaplombowanym bezpieczniku (?), myślę że raczej mowa o założonej plombie na skrzynce,osłonce,obudowie na której dany bezpiecznik się znajduje.
4. Dobrze by było, Kolego paw74 zerknąć do podpisanej umowy o dostarczanie energii elektrycznej - tak powinien się znajdować wpis o rodzaju zabezpieczenia przedlicznikowego/głównego.
5. Zamiana z bezpiecznika topikowego na wyłącznik samoczynny nie zawsze jest dobra - sprawa selektywności zabezpieczeń ,a nie wiemy, jakie one są po liczniku u Kolegi paw76
1. Kolego Targaszewski, tu cały czas jest mowa o bezpieczniku pojedynczym, więc po co stosować RBK ?
Nie spotkałem u APATORA rozłączników typu RBK 1-fazowych.
2. Następna sprawa - teren Zagłębia, więc w NOWYCH WTP występują rozłączniki bezpiecznikowe z wkładkami topikowymi odpowiedniej wielkosci i charakterystyki.
3. Kolega paw74 wspomniał o zaplombowanym bezpieczniku (?), myślę że raczej mowa o założonej plombie na skrzynce,osłonce,obudowie na której dany bezpiecznik się znajduje.
4. Dobrze by było, Kolego paw74 zerknąć do podpisanej umowy o dostarczanie energii elektrycznej - tak powinien się znajdować wpis o rodzaju zabezpieczenia przedlicznikowego/głównego.
5. Zamiana z bezpiecznika topikowego na wyłącznik samoczynny nie zawsze jest dobra - sprawa selektywności zabezpieczeń ,a nie wiemy, jakie one są po liczniku u Kolegi paw76
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

wylacznik
Jest to o tyle dobre rozwiazanie, ze jesli zadziala to nietrzeba plomby zrywac - zaplombowana jest obudowa, a naped jest dostepny. Tylko ze powinien to byc wylacznik nadpradaowy selektywny, ktory jest dosc drogi i sprowadzany pod zamowienie.
Co do formalnosci - najlepiej zapytac w swoim rejonie energetycznym - co rejon to inna "biorokracja"
Jesli spodziewany prad zwarcia jest wiekszy niz prad wylaczalny wylacznika - nalezy przed wylacznikiem zalozyc odp[owiednio dobrane bezpieczniki topikowe - jest to tzw. dobezpieczenie. Prad zwarcia mozna wyliczyc z zmierzonej impedancji petli zwarcia, sa tez mierniki, ktore to same przeliczaja i wyswietlaja spodziewany prad zwarcia.
Co do formalnosci - najlepiej zapytac w swoim rejonie energetycznym - co rejon to inna "biorokracja"
Jesli spodziewany prad zwarcia jest wiekszy niz prad wylaczalny wylacznika - nalezy przed wylacznikiem zalozyc odp[owiednio dobrane bezpieczniki topikowe - jest to tzw. dobezpieczenie. Prad zwarcia mozna wyliczyc z zmierzonej impedancji petli zwarcia, sa tez mierniki, ktore to same przeliczaja i wyswietlaja spodziewany prad zwarcia.
zaplombowana jest faktycznie skrzynka w której się znajduje bezpiecznik a co do wymiany to czasami z różnych powodów "wywalało" mi bezpieczniki za licznikiem , czasami niestety poszedł też główny bezpiecznik i musiałem dzwonić do energetyki że zrywam plombe i wymieniam bezpiecznik, na drugi lub za dwa dni przyjeżdżał gość z energetyki i zakładał plombę na skrzyneczkę i wystawiał rachunek, zdarzyło mi się takie coć chyba ze dwa razy i ostatnim razem wspomniał coś o wymianie właśnie na "esa" i wtedy jeśli coś takiego przytrafiłoby się to tylko pstryk i znowu jest wszystko ok bez dzwonienia do energetyki, dlatego się właśnie pytam jak to jest z tymi bezpiecznikami.
za przyjazd i oplombowanie zapłaciłem jak dobrze pamiętam trzydzieści parę zł, było to ze dwa lata temu.
elpapiotr odnośnie pnkt. 5 to główny bezpiecznik mam 25A natomiast za licznikiem mam rozdzielone na dwa zabezpieczenia, jedno na gniazdka 25A i drugie na oświetlenie 10A jak dobrze odczytałem
za przyjazd i oplombowanie zapłaciłem jak dobrze pamiętam trzydzieści parę zł, było to ze dwa lata temu.
elpapiotr odnośnie pnkt. 5 to główny bezpiecznik mam 25A natomiast za licznikiem mam rozdzielone na dwa zabezpieczenia, jedno na gniazdka 25A i drugie na oświetlenie 10A jak dobrze odczytałem
-
elpapiotr
Bezpiecznik
Witam.
Zmienić ten "na gniazdka" na 16-amperowy i po sprawie.
Obwody gniazdowe zabezpiecza sie do wielkośi 16A, chyba że ... suma obciążeń tego obwodu (jednoczesna) jest większa niż wspomniane 16 amper.
W starych instalacjach niestety nie ma rozdziału na większą ilość obwodów odbiorczych.
Natomiast w przypadku zwarcia mogą wybić oba - główny i obwodowy.
Mała rada - zapytać w lokalnym Zakładzie Energetycznym o możliwość i zgodę na wymianę zabezpieczenia głównego/przedlicznikowego na wyłącznik samoczynny selektywny.
W przypadku pozytywnej odpowiedzi kłopoty się skończą.
Zmienić ten "na gniazdka" na 16-amperowy i po sprawie.
Obwody gniazdowe zabezpiecza sie do wielkośi 16A, chyba że ... suma obciążeń tego obwodu (jednoczesna) jest większa niż wspomniane 16 amper.
W starych instalacjach niestety nie ma rozdziału na większą ilość obwodów odbiorczych.
Natomiast w przypadku zwarcia mogą wybić oba - główny i obwodowy.
Mała rada - zapytać w lokalnym Zakładzie Energetycznym o możliwość i zgodę na wymianę zabezpieczenia głównego/przedlicznikowego na wyłącznik samoczynny selektywny.
W przypadku pozytywnej odpowiedzi kłopoty się skończą.