Dachówka samonośna plannjia - jakie wady?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Dachówka samonośna plannjia - jakie wady?
Witam. Chce pokryć dach dachówką samonośną Plannja Regola [url]plannja.com/templates/PageW____2859.aspx[/url]. Czy posiada ona jakieś wady, może sposób montażu bez łat nie jest zalecany?
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Są dwie wady, pierwsza to nie jest dachówka
, druga to jej cena. fajnie się to układa (choć nie na stromych dachach i z fabrycznymi łatami stalowymi)ładnie się prezentuje na dachu, zaletą jest niewielka ilość odpadów przy skomplikowanym dachu, do wad można zaliczyć też sposób montażu (tzn. oszczędza się na łatach, ale jednocześnie dużo się porusza po blasze, co nie sprzyja jej zbytnio ) jest montowana od dołu do góry i montując kolejne panele, siłą rzeczy musimy się poruszać po dotychczas zamontowanych, moim zdaniem ciekawsze (ale chyba i droższe) są panele z systemem montażu z góry na dół
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Dziekuje wam za podane informacje. Przeczytałem wszystko i stwierdziłem ze informacje o nie stosowaniu łat pod panele podaje jedynie Plannja. Pozostałe firmy nic o tym nie wspominają. Czy aby napewno mozna to montowac bez łat? Uwzględnią gwarancję? Jeśli tak to na wybór wpłynie też gwarancja- FlorianPodkarpacie 10lat, AHI Roofing Gerard- nie znalazłem, Metrotile 50lat, Pruszyński 10-15lat, Icopal Decra 30-45lat.
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Z tymi łatami w Plannji to nie jest tak jak myślisz
, drewnianych owszem nie trzeba, tyle że musisz kupić od nich oryginalne stalowe (kształtownik z blachy ocynkowanej ) który do najtańszych nie należy... ja polecam Ahi, Icopal i Metrotile super wyroby (sprawdzone) Pruszyński w sumie nowość (nie znam) Florian nie ma zbyt ciekawej opinii, to tyle...
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !
AHI Roofing gwarancja
witam, gwarancja na AHI Roofing Gerard Roofs : 50 lat perforacja i korozja, 15 lat powłoki powierzchni. AHI było pierwsze na polskim rynku z posypką, od 1991 roku. Na podhalu od 1994 roku. Wszyscy pozostali weszli na rynek ok. 2000 roku, czyli 10 lat później.
Pamietaj o Alucynku, którym jest powleczona blacha, zapobiega korozji i uszkodzeniom stali.
Poza tym blacha z posypką nie nagrzewa się do wysokich temperatur, jest cicha i bardzo wydajna.
Na stronie głównej e-dachu masz artykuł w tej chwili nt. posypek na Podhalu.
Pozdrawiam
Pamietaj o Alucynku, którym jest powleczona blacha, zapobiega korozji i uszkodzeniom stali.
Poza tym blacha z posypką nie nagrzewa się do wysokich temperatur, jest cicha i bardzo wydajna.
Na stronie głównej e-dachu masz artykuł w tej chwili nt. posypek na Podhalu.
Pozdrawiam