dachówka - dlaczego taka różnica
Moderator: Redakcja e-dach.pl
dachówka - dlaczego taka różnica
witam . mój projekt pod dachówke przewiduje krokwie 8/16i narożne 20/20 a niektórzy forumowicze piszą że mają w projekcie 8/22 inarożne 14/25 . zaczynam sie obawiać że moja więżba nie nadaje się pod dachówkę. prosze o informacje z czego to wynika iczy te moje krokwie udzwigną dachówke.
WITAM
,,....witam . mój projekt pod dachówke przewiduje krokwie 8/16i narożne 20/20 "
JESTEM PO BUDOWIE domu wiele rzeczy złych dopiero teraz wychodzi
też ,,mądrzy" projektanci wsadzili mi takie krokwie technicznie one wytrzymają i będą ale w momencie ocieplania wyszedł problem wys. krokwi 16cm. a gr. wełny 20cm. i co trzeba było nadbijać dlatego najlepiej byś miał zastosować np 20x8
jak sie samemu nad czymś nie pomyśli to fachowcy rzadko pomogą
choc sam jestem elektrykiem i wiem jak to bywa na budowach
POZDRAWIAM
,,....witam . mój projekt pod dachówke przewiduje krokwie 8/16i narożne 20/20 "
JESTEM PO BUDOWIE domu wiele rzeczy złych dopiero teraz wychodzi
też ,,mądrzy" projektanci wsadzili mi takie krokwie technicznie one wytrzymają i będą ale w momencie ocieplania wyszedł problem wys. krokwi 16cm. a gr. wełny 20cm. i co trzeba było nadbijać dlatego najlepiej byś miał zastosować np 20x8
jak sie samemu nad czymś nie pomyśli to fachowcy rzadko pomogą
choc sam jestem elektrykiem i wiem jak to bywa na budowach
POZDRAWIAM
TAK tylko ja mam dachówka,papa ,pełne deskowanie.szczelina ,20cm między krokwiami,5cm między profilami, regipsy.morys pisze:Ale można między krokwie dać wełnę 15 cm i później w zależności od upodobań - 10, 15 czy 20cm. Też mam krokwie 16X8 i tak będę robił.ares ares pisze:...w momencie ocieplania wyszedł problem wys. krokwi 16cm. a gr. wełny 20cm. i co trzeba było nadbijać ...
jak jest mniejsza wys. krokwi a chce się zastosować wieksza gr. wełny to trzeba obniżać
profile też tak można tylko gorzej się robi .
POZDRAWIAM
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

wystarczy nawet 7x14 tylko odpowiednio rozstawione
raz kładliśmy L-15 (prawie 50 kg na metr) na konstrukcji 3,8x14 w pierwszej chwili jak zobaczyłem" toto" to szczerze się
(projektant przewidział nawet karpiówkę, ok. 70 kg na metr) ale po nabiciu łat konstrukcja nabrała takiej sztywności , że spokojnie karpiówę można było dać, nie były to wiązary , tylko normalna więźba płatwiowo kleszczowa (dom był drewnianym kanadyjczykiem) nie było deskowania tylko membrana, kluczem do sukcesu był rozstaw tych krokiewek (co 40 cm) jedynym utrudnieniem było łączenie dwóch końców łat na jednej krokiewce, dach już stoi dobre kilkanaście lat i ma się zupełnie świetnie...
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !