demontaż starej anody magnezowej

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

lee
Początkujący
Początkujący

demontaż starej anody magnezowej

Post autor: lee »

Jak wyjąć starą anodę ,u mnie jest chyba na górze bojlera, .tam jest śruba m8(ogrzewacz ,,GALMET 80L OK 7 LAT) ,to znaczy chyba już jej nie ma wcale tylko śruba została od góry.Jak zaglądam od dołu do bojlera to anody nigdzie nie widać czy tam są jakieś uszczelki które trzeba odzyskać? odkręciłem tą nakrętkę i zacząłem stukać ale tam naokoło coś się zaczyna kruszyć?
Jeszcze 1 pytanie -przewód żółty uziemienia do czego ma być przykręcony?

Awatar użytkownika
luxus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: luxus »

witam. anoda magnezowa ktorej napewno juz u Ciebie nie ma znajduje sie pod nakretka i jest do niej przytwierdzona.zakrec doplyw wody zimnej,spusc cisnienie przez baterie i odkrec nakretke. pod korkiem jest uszczelka. przed przykreceniem nowej mimo tej uszczelki mozesz podwinac delikanite teflonem gwint tej sruby,by woda nie wnikala w jej gwint i nie nastapila korozja wlasnie w tym miejscu(sporadycznosc,ale sie zdarza,mialem kilka takich przypadkow) .pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”