Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Ech, za ten czas Panie TB co Pan walczy tutaj z izolacjami od zewnątrz, liczac 50 zł/ godzinkę, pewnie uzbierał by Pan na budowę pokazowego domku pasywnego - wszyscy bardzo chętnie zobaczylibyśmy w realu te 15 kWh "na wszystko" :wink:
A piszę jak najbardziej serio, przecież gdyby się to udało to miałby Pan reklamę na całą Polskę i setki zleceń na realizację tego typu obiektów.
A na razie i tak prawie nikt nie wyłoży kilkakrotnie wyższej kwoty na ocieplnenie od środka, taniej zaizolować od zewnątrz, efekt taki sam....

Mostek do gruntu - idąc tym tokiem takie knajpki w piwnicach Krakowa, ileś tam metrów pod ziemią, ściany bez żadnej izolacji, wilgotne - powinny "wysysać" każdą ilosć ciepła, a tymczasem zwykle za ogrzewanie służą tam z przymrużeniem oka chłodziarki do browara i jakiś elektryczny grzejniczek przy wejsciu o mocy 1-2 kW.
A temperatura normalna.....
Idąc za pana wzorem, już nie pamiętam czy to było 1000 czy 10 000 kWh rocznie na metr fundametu (bo niestety, ale branych z sufitu wartości i wzorów w ogóle nie przyjmuję do wiadomości i nie pamiętam), te lokale powinny mieć węzeł cieplny o mocy megawata.....
Ale nie mają, za to przytulnym klimacikiem na browarka zapraszają, jakoś podziemnym lokalom bez żadnej izolacji mostek do gruntu niestraszny :wink:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 23:30 przez Indiana, łącznie zmieniany 1 raz.

Passive
Początkujący
Początkujący

Post autor: Passive »

Nic Pan nie napisał o co prosiłem, używa Pan wymijających odpowiedzi. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Indiana pisze:Ech, za ten czas Panie TB co Pan walczy tutaj z izolacjami od zewnątrz, liczac 50 zł/ godzinkę, pewnie uzbierał by Pan na budowę pokazowego domku pasywnego - wszyscy bardzo chętnie zobaczylibyśmy w realu te 15 kWh "na wszystko" :wink:
A piszę jak najbardziej serio, przecież gdyby się to udało to miałby Pan reklamę na całą Polskę i setki zleceń na realizację tego typu obiektów.
A na razie i tak prawie nikt nie wyłoży kilkakrotnie wyższej kwoty na ocieplnenie od środka, taniej zaizolować od zewnątrz, efekt taki sam....

Mostek do gruntu - idąc tym tokiem takie knajpki w piwnicach Krakowa, ileś tam metrów pod ziemią, ściany bez żadnej izolacji, wilgotne - powinny "wysysać" każdą ilosć ciepła, a tymczasem zwykle za ogrzewanie służą tam z przymrużeniem oka chłodziarki do browara i jakiś elektryczny grzejniczek przy wejsciu o mocy 1-2 kW.
A temperatura normalna.....
Idąc za pana wzorem, już nie pamiętam czy to było 1000 czy 10 000 kWh rocznie na metr fundametu (bo niestety, ale branych z sufitu wartości i wzorów w ogóle nie przyjmuję do wiadomości i nie pamiętam), te lokale powinny mieć węzeł cieplny o mocy megawata.....
Ale nie mają, za to przytulnym klimacikiem na browarka zapraszają, jakoś podziemnym lokalom bez żadnej izolacji mostek do gruntu niestraszny :wink:

Pozdrawiam
Reklamka ... wyższe koszty. Koszty budowy są niższe bo odpada centralny system ogrzewania a zamiana mur izolacja nie zmienia kosztów.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Passive pisze:Nic Pan nie napisał o co prosiłem, używa Pan wymijających odpowiedzi. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam.
Ja nie dyskutuję z Panem. Ja tylko wyjaśniam. Nie będę zajmował się czyjąś technologią skoro opisywany dom przy dość łagodnej zimie zużył do 120 kWh/m2 ... Dlatego Pan go nie kupi i sprawa ucichła. Technologia się nie sprawdziła i o czy tu pisać a tym bardziej dyskutować!

Passive
Początkujący
Początkujący

Post autor: Passive »

T. Brzęczkowski pisze:
Passive pisze:Nic Pan nie napisał o co prosiłem, używa Pan wymijających odpowiedzi. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Pozdrawiam.
Ja nie dyskutuję z Panem. Ja tylko wyjaśniam. Nie będę zajmował się czyjąś technologią skoro opisywany dom przy dość łagodnej zimie zużył do 120 kWh/m2 ... Dlatego Pan go nie kupi i sprawa ucichła. Technologia się nie sprawdziła i o czy tu pisać a tym bardziej dyskutować!
Czy ja gdzieś napisałem, że chce go kupić albo nie kupić ???????????

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie to ja napisałem, że czyniłem próby (przez podstawioną osobę) by taki dom kupić... i zostałem zbyty, przed określeniem kwoty! Po prostu nie wyszło . Z ociepleniem od zewnątrz z centralnym ogrzewaniem ... nie wyjdzie to sprawdziłem i o tym piszę .

kebec
Początkujący
Początkujący

opinie

Post autor: kebec »

Widze, ze domy energooszczedne zaczynaja w koncu wchodzic na rynek polski. Zauwazam flustracje osob poszukujacych takich domow, poniewaz temat jest jak rzeka i trudno przekonac niektore osoby a szczegolnie niektorych expertow, ktorzy bronia swoich teorii w sposob zaskakujacy. Napewno wiekszosc czytelnikow zna Kanade i jej kaprysny klimat, w zimie mrozy siegaja do minus 40 C a w lecie do plus 40 C. Kanadyjsczycy jak skandynawowie zuzywaja bardzo duzo energii na ogrzewanie lub oziebienie takich domow i dlatego wprowadzili bardzo rygorystyczne normy dla swoich domow. Te normy to NOWY KLIMAT, gdzie nowe matreialy i technologie doprowadzily do uzyskania wspolczynnikow U w scianach do 0,025 W/m2*K a sufity ponizej 0,020. Na okna i drzwi oraz inne urzadzenia domowe elekryczne wprowadzono normy Energy Star. Zeby uzytkownikow zachecic do oszczedzania wymiana urzadzenien enerochlonnych jest promotowana przez panstwo, ktore ma swoj program oszczednosci energii. W ramach tego programu mozemy otrzymac dofinansowanie na zakup urzadzen takich jak np. turbiny wiatrowe, ktore nie tylko umozliwiaja zapewnienie energii dla wlasnego domu ale takze sprzedaz tej energii dla innych uzytkownikow. Jesli kogos interesuja blizej poruszone przez mnie tematy prosze o kontakt.
Jarek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie wiem czy 19 lat można nazwać …. zaczynają?
Po za tym tu raczej zwalczanie się odbywa!

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

T. Brzęczkowski pisze:
KOLEJNY PRZYKŁAD NA FORUM JAK BRZECZKOWSKI UNIKA KONKRETNYCH ODPOWIEDZI I ZAMIAST DYSKUTOWAC Z ROZMÓWCA...CO SAM PRZYZNAJE
PRZEPROWADZA DESPOTYCZNY MONOLOG (W SUMIE AUTOIRONICZNY :D :D )

Energy
Początkujący
Początkujący

za energoszczędności, ale bez jej kultu

Post autor: Energy »

Ciężko przebrnąć przez post Pana TB i jego kontrfaworyta i to w takiej ilości, ale cieszę się że piszą bo z tej masy bzdetów o sobie można wyłapać choćby tak prostą informacjję dla początkowego inwestora, co to jest 70kw/m2 na rok i dlaczego warto walczyć o to.

Dla mnie nie samowiet jest to że przez te 10 stron małych literek nikt nie wypunktował czym jest dom pasywny i po przeczytaniu kilku materiałów tego Pana na początku z isomaks'u twierdzi, że jest w stanie wybudować dom lepszy od passive hause.

Czy może ktoś zweryfikować te informacje o zapotrzebowaniu poniżej 8kw/m2 na rok?
Oczywiście tu padły już takie opinie, czy warto wydać 50.000 zł na to by mieć passive house. A może po prostu 1.500 zł za drzewo, kominek i palimy przez 40 lat z temperaturą 25 w środku i wiecznie rozczelnionymi oknami bo tak ciepło:).
W opracowaniach na stronie isomaxu widzę np. że można podgrzać za pomocą ich systemu do CW wodę do 85 stopnii, a na innej że wstepne podgrzanie do 20 stopni, za pomoca jakiegoś zbiornika 35 stopni, a zeby mieć 55 to przepływowy.

To co pisze Pan TB o termach pod zlewami jest prawdą tj. jes to rozwiazanie najbardziej efektywne, stosowane np. u nas w pracy, nie ma instalacji do ciepłewej wody centralnej w całym biurowcu, jest po prostu mała 10 litrowa terma. Co w przypadku np. domu oznaczałaby maks 4'y małe termy+słuchawka wodnooszczędna i mamy + te krany i mamy oszczędność w samej instalacji jakieś 3000 zł (rozprowadzanie rurek).
Tu widzę jedną niedoskonałość TB, wstępnego podgrzania w lato wody do wysokiej temperatury i wtedy terma nie musi grzać. Ale tu s koleii instalacja z rurek próżniowych + robocizna dodatkowe zaprojektowanie to znowu 10.000. Czy zużyjemy aż taką ilość energii by to się nam opłacało.

I teraz do modnej teorii, czy musimy oszczędzac energię, skoro świat w końcu ruszył w stronę pozyskiwania ze źródeł odnawialnyc. Ponieważ zieloni i ekomoda trochę przypomina marksizm, nawet super ekologiczne elektrownie są już beee bo wytwarzają i tak niekologicznie, bo do ich budowy trzeba zużyć coś tam i coś tam co wytwarza się przy znacznym użyciu czegoś tam i znowu energia, koło się zamyka w tej teorii i brak w niej początku, więc widziałem juz na discovery i bbc knowledge kilka reportaży, czy powinniśmy aż tak bardzo inwestować w te 15kw, czy może wszystkie te pieniadze zainwestować w jak najszybszą budowę elektrowni jądrowych, plazmowych, wiatrowych, geotermalnych etc. Bo okazuje się, że te setki tysięcy złotych pomnożonych przez ilość nowych iwestycji, przez wielkie termomodernizacje budynków włożone w kilka tysięcy pól wiatrowych w Polsce dałoby nam setki tanich kilowatów, bez napinania całej gospodarki w energooszczędność. Do tego dochodzi nowoczesna technologia, pompa ciepła założona na systemie ściekowym małych miast (chyba w norwegii dwa i w kanadzie jedno) i tam nie ma co zrobić z nadmiarem energii i podgrzewają chodniki w całym mieście. Wyobrażacie sobie całe stare miasto bez śniegu?, bezoobsługowe chodniki wilgotne ale bez zalegającego śniegu??hehehe

Piszę o tym tylko w kontekście Unibudu, Haas i ich technologi energooszczędnych domów. Bo w wielu miejscach na kilku forach pisze się o ich błędach w budowaniu, oni sami piszą o swoich super rozwiązań (energooszczędnych) i w końcu człek trafia na zjadliwe potyczki słowne tych dwóch Panów z tego forum i Pana z Isomaxu, który wydaje się proponuje po raz pierwszych (tj. nie on tylko na jego stronie) kompleksowe rozwiazanie dla CO i CW. Czyli rurki na dachu, rurki w ścianach, rurki w ziemi, gruby styropian jesli mnie oko nie zmyliło prawie 50 cm od strony ziemi:).

Czy możemy trochę o rozwiązaniach Isomaxu w kontekście tych małych kilowatów i domu pasywnego porozmawiać. Będę wdzięczny, bo jestem przed rozmowami z Unibudem i Haas'em a wolałbym się uzbroić jeszcze w dodatkową wiedzę:) o passywności chałupki

przemowski
Początkujący
Początkujący

Post autor: przemowski »

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum - witajcie :D .

Wracając do tematu dyskusji - mnie wyszło 2500 PLN/m2 netto (koniec 2008), budynek dwukondygnacyjny, wolnostojący, pow. użytkowa 160 m2, stan deweloperski z wszystkimi instalacjami, bez gruntu. Standard pasywny of kors 8)

Według (póki co) teoretycznych obliczeń, roczne wydatki na energię cieplną (c.o. i c.w.u.) zamkną się w przedziale 800 - 1200 PLN/rok.

Pozdrawiam.
Jestem pasywny ....i dobrze mi z tym!!!

betonix83
Początkujący
Początkujący

cena projekyu indywidualnego

Post autor: betonix83 »

witam
czy ktoś się orientuje może ile może kosztować indywidualny projekt domku energo-oszczędnego max 140m2 o nowoczesnej bryle bez garażu.

Żaden z projektów gotowych nie pasuje mi albo bryłom a jak już to rozmieszczenie pomieszczeń nie pasuje do mojego wyobrażenia działki którą posiadam.

Doszły mnie słuchy że to ok. 1/10 inwestycji, chciał bym zamknąć się w 300tyś. bez całkowitego wykończenia poddasza(to na później). Jeśli to prawda to wciąż muszę szukać czegoś w gotowych a siedzę już w tym z 8 miesięcy i zawiesiłem oko może na 10 projektach ale i tak coś bym w nich zmienił.
Z poważaniem betonix

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

11200zł.
To znakomicie obniża koszty budowy.

Sosna
Początkujący
Początkujący

Koszty dom pasywny

Post autor: Sosna »

Realizujemy domy pasywne posiadamy kilkunastoletnie doświadczenie w realizacji takich obiektów na terenie Niemiec

W głównej mierze na cenę wpływają koszty instalacji tz :
system wentylacji mechanicznej koszt - 18000-24000 zł
system ogrzewania pompa cieplna z wymiennikiem gruntowym oraz układ Solar koszt 38000-44000 zł
Bardzo drogim elementem jest stolarka okienna - wymóg współczynnik przenikania 0,5 import Niemcy / w Polsce żadna firma nie produkuje okien , drzwi o takich parametrach/ koszt dla domu 120-150 m2 około 12000-14000 Euro + koszt transportu.

Co do projektu właściwie każdy projekt można zaadoptować pod kątem budownictwa pasywnego oczywiście zmieniając dokumentacje techniczną .
oraz konstrukcje ścian , firmy które realizują takie obiekty same zmienią Panu dokumentacje techniczną - posiadają one własne biura projektowo-konstrukcyjne.
Zmiana konstrukcja ścian zew. / współczynnik W <0,08 grubość ocieplenia to 260 mm wełna oraz 150/200 mm styropian / podnosi to koszt budowy zaledwie około 6-12 % w stosunku do budownictwa szkieletowego gdzie W=
0,16

Osobiście uważam ,że względu na bardzo duże koszty budowy takiego domu należy zastanowić się nad domem energooszczędnym a nie pasywnym.

Krzysztof
sosna

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Piszemy tu o domach energooszczędnych nie pasywnych. Domy pasywne to biznes. W domach izolowanych, energooszczędnych montowanie pompy ciepła nie ma sensu (droga eksploatacja, inwestycja i mały komfort, potem konserwacja) a rekuperatora który z kanałami na dom 150m2 kosztowałby więcej jak 10000 zł na rynku nie ma, to 14000 bierzecie za montaż?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”