Podłoga w kuchni - wylewka
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Basienieczka
- Początkujący

- Posty: 5
- Rejestracja: 14 paź 2007, 20:34
- Lokalizacja: Łódź
Podłoga w kuchni - wylewka
Hello !
Nie znalazłam tematu ogólnie o podłogach a ponieważ jest to podłoga w kuchni więc piszę tutaj.
Mieszkanie jest w starej kamienicy, zerwaliśmy z podłogi płytki pcv, które leżały na płycie pilśniowej, okazało się że wszystko położone jest na pewnego rodzaju wylewce. Jest to czerwone "coś", które się strasznie kruszy, pod tym jest jeszcze jedna warstwa żółtej wylewki ("piankowa" warstwa, też mocno się kruszy i pyli). Czy ktoś może wie co to jest i czy można to samodzielnie bezpiecznie zerwać?
Na podłodze chcę położyć parkiet dębowy, olejowany i zastanawiam się czy jeszcze go jakoś zabezpieczać skoro będzie w kuchni?
Pozdrawiam!
Nie znalazłam tematu ogólnie o podłogach a ponieważ jest to podłoga w kuchni więc piszę tutaj.
Mieszkanie jest w starej kamienicy, zerwaliśmy z podłogi płytki pcv, które leżały na płycie pilśniowej, okazało się że wszystko położone jest na pewnego rodzaju wylewce. Jest to czerwone "coś", które się strasznie kruszy, pod tym jest jeszcze jedna warstwa żółtej wylewki ("piankowa" warstwa, też mocno się kruszy i pyli). Czy ktoś może wie co to jest i czy można to samodzielnie bezpiecznie zerwać?
Na podłodze chcę położyć parkiet dębowy, olejowany i zastanawiam się czy jeszcze go jakoś zabezpieczać skoro będzie w kuchni?
Pozdrawiam!
-
Przemek
-
Basienieczka
- Początkujący

- Posty: 5
- Rejestracja: 14 paź 2007, 20:34
- Lokalizacja: Łódź
-
andrzejkown
- Początkujący

- Posty: 22
- Rejestracja: 04 gru 2008, 21:09
Wylewka
Jeżeli chodzi o wylanie nowej podłogi musisz najpierw sprawdzić stan legarów na których podłoga jest ułożona ( czy konstrukcja jest "zdrowa" i wytrzyma kolejne obciążenie.
Jeżeli wytrzyma - Powinieneś wyłożyć całą podłogę folią techniczną najlepiej w jednym kawałku żeby wykonać izolację przeciwwilgociową, zeby nie było przykrych niespodzianek z zalaniem sąsiadów, w końcu to kuchnia.
Na tym układasz styropian i możesz wykonać wylewkę.
Grubość styropianu zależy od grubości posadzki na jaką możesz sobie pozwolić. Przy czym min. grubość posadzki z zaprawy cementowej to 3cm, ale przy stropie drewnianym może się to okazać niewystarczające i trzeba będzie zastosować np. 5cm żeby posadzka nie pracowała i później nie popękała pod Twoim parkietem czy też płytkami jak kiedyś zmienisz zdanie.
Podpowiem Ci od razu że musisz zastosować do tego siatkę zbrojeniową do posadzek o boku oczka najlepiej 5*5cm.
I pamiętaj, jak wypoziomujesz sobie tą posadzkę tak później będzie wyglądała Twoja podłoga.
Przyjemnej pracy.
Jeżeli wytrzyma - Powinieneś wyłożyć całą podłogę folią techniczną najlepiej w jednym kawałku żeby wykonać izolację przeciwwilgociową, zeby nie było przykrych niespodzianek z zalaniem sąsiadów, w końcu to kuchnia.
Na tym układasz styropian i możesz wykonać wylewkę.
Grubość styropianu zależy od grubości posadzki na jaką możesz sobie pozwolić. Przy czym min. grubość posadzki z zaprawy cementowej to 3cm, ale przy stropie drewnianym może się to okazać niewystarczające i trzeba będzie zastosować np. 5cm żeby posadzka nie pracowała i później nie popękała pod Twoim parkietem czy też płytkami jak kiedyś zmienisz zdanie.
Podpowiem Ci od razu że musisz zastosować do tego siatkę zbrojeniową do posadzek o boku oczka najlepiej 5*5cm.
I pamiętaj, jak wypoziomujesz sobie tą posadzkę tak później będzie wyglądała Twoja podłoga.
Przyjemnej pracy.
andrzejkown ma racje. Chociaz zalecal bym posadzke powyzej 5 cm. Wylewka cementowa to tez nie najlepsze rozwiazanie, Najlepiej na posadzke po tym jak wyschnie wylac zamopoziom najlepiej jakas specjalistyczna mase o duzej twardosci. Zpewni to duzo stabilnosc parkietu bo masz wtedy pewnosc ze posadzka jest rowna ( o ile masz firme ktora ci ja wykona perfekcyjnie).

