Czy Polisa PZU Dom ma w swojej ofercie "ubezpieczenie od azbestu?"
Ubezpieczenie od azbestu?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Ubezpieczenie od azbestu?
Czy mieszkając w pobliżu azbestowych dachów powinienem się dodatkowo ubezpieczyć?

Cichy zabójca...
Nie bagatelizował bym problemu. Azbest wywołuje schorzenia przez, które umiera kilka tysięcy ludzi rocznie. Najczęstszymi pamiątkami po azbeście są nowotwory, azbestoza oraz międzybłonniak opłucnej. Ktoś powinien się ty zająć! Niedowiarkom proponuje artykuł:
wprost.pl/ar/121274/Azbest-zabija-Polakow/
wprost.pl/ar/121274/Azbest-zabija-Polakow/
-
komarr
w okresie: 1976-2007 (niektóre poniżej wymienione badania były w krótszym okresie).
stwierdzono zachorowania na:
azbestozę 2509 przypadków
Choroby opłucnej lub osierdzia wywołane pyłem azbestu 321 przypadków
rak płuca 444 przypadków
międzybłoniaki 217 przypadków
przewlekłe obturacyjne zapalenie oskrzeli 73 przypadków

źródło
stwierdzono zachorowania na:
azbestozę 2509 przypadków
Choroby opłucnej lub osierdzia wywołane pyłem azbestu 321 przypadków
rak płuca 444 przypadków
międzybłoniaki 217 przypadków
przewlekłe obturacyjne zapalenie oskrzeli 73 przypadków

źródło
-
komarr
Ostre...
Najbardziej na skażenia azbestowe narażone są małe dzieci. Szczególnie niemowlaki. Gdyby ktoś przebadał wpływ azbestu na zdrowie osoby mieszkającej "od młodego do starego" w otoczeniu azbestowych dachów z pewnością dopatrzył by się różnicy w stosunku do człowieka mającego zdrowsze otoczenie. 
-
matt_davis
- Aktywny

-
matt_davis
- Aktywny

- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Cala szkodliwosc azbestu nie polega na jakis tam szkodliwych zwiazkach chemicznych, ktore dzialaja na zasadzie trucizn ale na aspekcie bardziej fizycznym, na tym ze budowa azbestu opiera sie na mikro-wloknach, ktore to wnikaja do pluc i juz tam zostaja na zawsze. Eternitu jak nikt nie rusza to nie jest szkodliwy. Problem zaczyna sie dopiero wtedy jak trzeba go zdemontowac, przewiezc i na koncu zutylizowac. Wtedy sie kruszy i pyli. wtedy jest najgorszy.
Posiadam na działce dwa budynki pokryte azbestem i będę chciał się tego "gówna" pozbyć jakk najszybciej tym bardziej,że mam w domu małe dziecko.
Wiele osób nie do końca wierzy w szkodliwość azbestu, inni po prostu bagatelizuja problem. To błąd- płyty z eternitu są bąbą z opóżnionym zapłonem. Jej skótki będą odczówać jeszcze nasze wnuki.
Jestem z zawodu chemikiem i znam poniekąd ten temat, ponadto pracowałem przy tym materiale ale na szczęście krótko
Nie są prowadzone dokładne ewidencje odnośnie ilości azbestu w Polsce. kiedyś przewinął mi się pewien artykół w którym było podane,że azbest zawiera szacunkowo15,5 mln ton wyrobów, a starych pokryć dachowych jest 1,5 mld m2 . NIC WIĘC DZIWNEGO ,ŻE RZĄD NIE RUSZA TEGO TEMATU, ZA DUŻO MUSIELIBY WYŁOŻYĆ KASY.
Kto mówi że azbest nie jest szkodliwy jest idiotą lub nie ma o tym zielonego poję cia.
Wiele osób nie do końca wierzy w szkodliwość azbestu, inni po prostu bagatelizuja problem. To błąd- płyty z eternitu są bąbą z opóżnionym zapłonem. Jej skótki będą odczówać jeszcze nasze wnuki.
Jestem z zawodu chemikiem i znam poniekąd ten temat, ponadto pracowałem przy tym materiale ale na szczęście krótko
Nie są prowadzone dokładne ewidencje odnośnie ilości azbestu w Polsce. kiedyś przewinął mi się pewien artykół w którym było podane,że azbest zawiera szacunkowo15,5 mln ton wyrobów, a starych pokryć dachowych jest 1,5 mld m2 . NIC WIĘC DZIWNEGO ,ŻE RZĄD NIE RUSZA TEGO TEMATU, ZA DUŻO MUSIELIBY WYŁOŻYĆ KASY.
Kto mówi że azbest nie jest szkodliwy jest idiotą lub nie ma o tym zielonego poję cia.