elektryczne ogrzewanie podłogowe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
elektryczne ogrzewanie podłogowe
Witam wszystkich forumowiczów!
Właśnie zabrałem się za remont łazienki i chciałbym zamontować w niej dodatkowe elektryczne ogrzewanie podłogowe. Słyszałem na ten temat różne opinie, jedni sobie chwalą inni twierdzą, że się często przepala i jest problem bo trzeba zrywać podłogę. Potrzebuję rady jakie ma być tego typu ogrzewanie, słyszałem, że są jakieś specjalne maty, ale też, że luźne przewody, które się układa w podłodze i zalewa wylewką. Na co zwrócić uwagę, czy ma znaczenie rodzaj bezpieczników i grubości kabli zasilających? Doradźcie, jeśli macie doświadczenie z tego typu urządzeniami.
Pozdrawiam
Właśnie zabrałem się za remont łazienki i chciałbym zamontować w niej dodatkowe elektryczne ogrzewanie podłogowe. Słyszałem na ten temat różne opinie, jedni sobie chwalą inni twierdzą, że się często przepala i jest problem bo trzeba zrywać podłogę. Potrzebuję rady jakie ma być tego typu ogrzewanie, słyszałem, że są jakieś specjalne maty, ale też, że luźne przewody, które się układa w podłodze i zalewa wylewką. Na co zwrócić uwagę, czy ma znaczenie rodzaj bezpieczników i grubości kabli zasilających? Doradźcie, jeśli macie doświadczenie z tego typu urządzeniami.
Pozdrawiam
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
nic się nie przepala!! Jeśli ogrzewanie elektryczne jest prawidłowo zamontowane, to jego trwałość jest określana na 50lat, a wiec porównywalna z trwałością budynku.
Każdy producent mat i przewodów grzejnych, używanych w ogrzewaniu podłogowym udziela gwarancję na minimum 10lat. Każdy producent dysponuje serwisem, który na wypadek przepalenia się maty lub przewodu jest w stanie dokładnie zlokalizować miejsce uszkodzenia i dokonać jego naprawy odkuwając 1-2 płytki.
Nawet jeśli dojdzie do przepalenia, to naprawa nie jest absolutnie związana z wymianą całej podłogi, czy wszystkich płytek.
Statystyczne prawdopodobieństwo samoczynnego przepalenia się maty grzejnej,czy przewodu grzejnego to 1/1000 , a więc minimalne - oczywiście pod warunkiem prawidłowego montażu.
Elektryczne ogrzewanie podłogowe, to bardzo dobra sprawa, zwłaszcza w łazienkach...
Każdy producent mat i przewodów grzejnych, używanych w ogrzewaniu podłogowym udziela gwarancję na minimum 10lat. Każdy producent dysponuje serwisem, który na wypadek przepalenia się maty lub przewodu jest w stanie dokładnie zlokalizować miejsce uszkodzenia i dokonać jego naprawy odkuwając 1-2 płytki.
Nawet jeśli dojdzie do przepalenia, to naprawa nie jest absolutnie związana z wymianą całej podłogi, czy wszystkich płytek.
Statystyczne prawdopodobieństwo samoczynnego przepalenia się maty grzejnej,czy przewodu grzejnego to 1/1000 , a więc minimalne - oczywiście pod warunkiem prawidłowego montażu.
Elektryczne ogrzewanie podłogowe, to bardzo dobra sprawa, zwłaszcza w łazienkach...
Damian Chwiejczak,
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

No niezupełnie nic się nie przepala. Robię to od 1990 roku! To co sie dzieje ostatnio na rynku, może się odbić na "przepalaniu.--------------------------------------------------------------------------------
nic się nie przepala!! Jeśli ogrzewanie elektryczne jest prawidłowo zamontowane, to jego trwałość jest określana na 50lat, a wiec porównywalna z trwałością budynku.
Może wyjaśnię schemat bez nazw.
Dobry producent X szyje maty grzewcze z drutu oporowego obciążonego 6-7W/mb czyli na m2 maty 15 m przewodu. Przychodzi do niego np sieć supermarketów Y i prosi o tańsze maty. Nie da rady? Dajcie przewód 12W/mb będzie 9 m przewodu na m2 maty i już jest taniej a mata dalej 100W/m2!!!!
X - ale to się może przepalić, nie chcemy stracić renomy.
Y - T zmieńcie kolor maty ,pudełka i nie piszcie producenta!. Mamy prawników i udowodnimy, że to wina klienta.
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
jeśli mata jest dobrze zamontowana nie ma mowy o przepaleniu się nawet jeśli przewód grzejny będzie miał moc 17W/m - przecież właśnie takie przewody grzejne (przewody, nie maty!) są najczęściej stosowane przy ogrzewaniu podłogowym montowanym w betonie.
No ale jeśli ktoś zamontuje matę grzejną i albo źle "zaciągnie" ją klejem, powodując w pobliżu przewodu pęcherze powietrza, albo jeśli zaprawa jest źle rozrobiona i posiada grube frakcje - to może faktycznie w konsekwencji spowodować uszkodzenie maty grzejnej.
Każdy porządny producent daje pisemną gwarancję na maty grzejne i zapewnia serwis gwarancyjny. A prawdopodobieństwo samoczynnego przepalenia się maty w ciągu 10 lat funkcjonowanie to nie więcej jak 1/1000.
W systemach przeciwoblodzeniowych stosuje się przewody grzejne o mocy 30W/mb i też jakoś awarie się raczej nie zdarzają.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli mata lub przewód grzejny jest prawidłowo zamontowany, to nie ma mowy o jakimkolwiek samoczynnym przepaleniu. Jeśli już się pojawia awaria to najczęściej jest na skutek błędów w trakcie montażu lub uszkodzeń mechanicznych. Czasami również jest wynikiem pękania posadzki. Ale to wszystko są uszkodzenia mechaniczne, a nie wina produktu!!!
Jedyne przed czym przestrzegam - to przed niektórymi sprzedawcami na allegro, którzy sprzedają produkty (w cenie szmelcu) bez jakichkolwiek badań i certyfikatów, a więc niemal pewnie niebezpieczne dla zdrowia i życia użytkowników. Warto wybierać produkty z cenami będącymi po środku, nie najdroższe, ale i nie najtańsze .....
No ale jeśli ktoś zamontuje matę grzejną i albo źle "zaciągnie" ją klejem, powodując w pobliżu przewodu pęcherze powietrza, albo jeśli zaprawa jest źle rozrobiona i posiada grube frakcje - to może faktycznie w konsekwencji spowodować uszkodzenie maty grzejnej.
Każdy porządny producent daje pisemną gwarancję na maty grzejne i zapewnia serwis gwarancyjny. A prawdopodobieństwo samoczynnego przepalenia się maty w ciągu 10 lat funkcjonowanie to nie więcej jak 1/1000.
W systemach przeciwoblodzeniowych stosuje się przewody grzejne o mocy 30W/mb i też jakoś awarie się raczej nie zdarzają.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli mata lub przewód grzejny jest prawidłowo zamontowany, to nie ma mowy o jakimkolwiek samoczynnym przepaleniu. Jeśli już się pojawia awaria to najczęściej jest na skutek błędów w trakcie montażu lub uszkodzeń mechanicznych. Czasami również jest wynikiem pękania posadzki. Ale to wszystko są uszkodzenia mechaniczne, a nie wina produktu!!!
Jedyne przed czym przestrzegam - to przed niektórymi sprzedawcami na allegro, którzy sprzedają produkty (w cenie szmelcu) bez jakichkolwiek badań i certyfikatów, a więc niemal pewnie niebezpieczne dla zdrowia i życia użytkowników. Warto wybierać produkty z cenami będącymi po środku, nie najdroższe, ale i nie najtańsze .....
Damian Chwiejczak,
-
tadeusz5612
- Początkujący

Maty grzejne
Zamontowałem matę grzejną w łazience i jestem bardzo zadowolony , nie jest to oczywiście jedyne źródło ogrzewania lecz w okesach przejściowych dogrzewam pomieszczenie.Zaryzykowałem nawet montaż bez podłogowego czujnika temperatury,i sprawuje sie dardzo dobrze . Oczywiście niedoradzam takiego rozwiązania i sam mam przygotowaną dodatkową rurkę na czujnik i chyba niedługo go zamontuję. Żałuję jednak że niezastosowałem takiego samego ogrzewania w ścianach kabiny prysznicowej,ale mądry polak po szkodzie.
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
wewnątrz kabiny prysznicowej zgodnie z przepisami nie powinno się montować elektrycznych mat i przewodów grzejnych.tadeusz5612 pisze: Żałuję jednak że niezastosowałem takiego samego ogrzewania w ścianach kabiny prysznicowej,ale mądry polak po szkodzie.
Wnętrze kabiny to strefa ochronna 0 i I. W strefie 0 nie wolno montować żadnych urządzeń elektrycznych zasilanych napięciem 230V, natomiast w strefie I można zamontować jedynie przepływowy ogrzewacz wody.
Damian Chwiejczak,
-
tadeusz5612
- Początkujący

Wnętrze kabiny to strefa ochronna 0 i I. W strefie 0 nie wolno montować żadnych urządzeń elektrycznych zasilanych napięciem 230V, natomiast w strefie I można zamontować jedynie przepływowy ogrzewacz wody.[/quote]
W zupełności zgadzam się z Panem lecz biorąc pod uwagę określone odległości obowiązujące w I i II strefie niepowinienem również instalować ogrzewania przy wyjściu z kabiny ,w pobliżu umywalki a więc przy łazienkach typu blok mieszkalny zgodnego z przepisami miejsca pozostaje mi kilkadzisiąt cm2 w pobliżu drzwi ,a więc i zasadność montażu wydaje się marna.Pisząc to w żadnym razie nienamawiam do łamania przepisów lecz przy zastosowaniu odpowiedniego zabezpieczenia mam nadzieję że może to być bezpieczne,w końcu klej i płytki są jakimś izolatorem,Różnicówka tylko na ten obwód,połączenie wyrównawcze,i powinno działać. Oczywiście są to moje osobiste przemyślenia których niepolecam bez konsultacji z fachowcami od pomiarów elektrycznych oraz innymi fachowcami w tej branży.

W zupełności zgadzam się z Panem lecz biorąc pod uwagę określone odległości obowiązujące w I i II strefie niepowinienem również instalować ogrzewania przy wyjściu z kabiny ,w pobliżu umywalki a więc przy łazienkach typu blok mieszkalny zgodnego z przepisami miejsca pozostaje mi kilkadzisiąt cm2 w pobliżu drzwi ,a więc i zasadność montażu wydaje się marna.Pisząc to w żadnym razie nienamawiam do łamania przepisów lecz przy zastosowaniu odpowiedniego zabezpieczenia mam nadzieję że może to być bezpieczne,w końcu klej i płytki są jakimś izolatorem,Różnicówka tylko na ten obwód,połączenie wyrównawcze,i powinno działać. Oczywiście są to moje osobiste przemyślenia których niepolecam bez konsultacji z fachowcami od pomiarów elektrycznych oraz innymi fachowcami w tej branży.
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:

Jak widać na powyższym obrazku, dookoła brodzika to już strefa II i III ochronna, gdzie można instalować urządzenia elektryczne o stopniu ochrony nie mniejszym jak IPX4 , w tym ogrzewanie podłogowe (większość mat i przewodów grzejnych ma IPX7).
Więc elektrycznych mat i przewodów grzejnych nie powinno się montować wewnątrz brodzika (zwłaszcza takiego zrobionego z płytek), natomiast dookoła wanny i brodzika można już montować bez żadnego problemu. Oczywiście taka instalacja musi być zabezpieczona bezpiecznikiem RCD (<30mA).
Tak wygląda sprawa przepisów, oczywiście stosując odpowiednie zabezpieczenia można nawet montując urządzenie elektryczne(np. matę grzejną) w strefie 0 ryzyko porażenia prądem sprowadzić do minimum, jednak zawsze pozostaje minimalne niebezpieczeństwo, związane choćby z awarią bezpiecznika RCD lub przerwania przewodu wyrównawczego.
Wszystko zależy od człowieka, który to wykonuje, jeśli jesteśmy w stanie mu zaufać, ryzykując własne zdrowie, a nawet życie to proszę bardzo, jednak większość producentów mat i przewodów grzejnych wyraźnie w instrukcji zaznacza, że nie wolno ich montować w łazience, w strefie 0 - to zdejmuje z nich odpowiedzialność, za ewentualne szkody....
Damian Chwiejczak,