Witam.
Miło, że można spotkać ludzi o podobnych zamiłowaniach, do świetnej jakości dźwięku. Owszem, zdarzają się pewnie ludzie, którzy piszą tutaj tylko sypiąc nazwami produktów, nie mając kompletnie pojęcia o odsłuchu, czy chociażby przedstawianych modelach. Lecz nie o tym chcę napisać. Chcę się Was poradzić. Otóż jestem fanem KINA do którego chodzić nie trzeba. W związku z tym zaadaptowałem - ku złości małżonki - jedno pomieszczenie pod tę dyscyplinę sportu (cóż według mnie to świetny sport - chociażby piłka nożna na 200 calach). Dotąd użytkowałem sprzętu, z można powiedzieć niegdysiejszej średniej półki. Jestem zdania, że przesada w tym segmencie nie jest wskazana, zresztą jak w każdej szybko rozwijającej się branży (mam tutaj na myśli komputerowych maniaków, którzy kupują czterordzeniowe procesory za całą wypłatę, gdy żadne oprogramowanie nie jest w stanie wykorzystać ich potencjału nawet w połowie). Co do sprzętu, który od razu mówię - ku niezadowoleniu wielu "znawców" - brzmi pięknie, był to amplituner ONKYO SV343 w połączeniu z głośnikami 5.1 firmy KODA. Cały zestaw nie kosztował więcej niż 1000zł, za to odtwarzał dźwięk, który w domowych warunkach (gdzie nie da się zachować odpowiednich optymalnych warunków odsłuchowych bez przebudowy oraz pozbycia się mebli - uwierzcie wiem o czym mówię) był ponad wystarczający. Soczysty środek, udekorowany aksamitną górą. Tony niskie mogły być ciut lepsze, jednak dla 50m2 wystarczające. Ogółem byłem zadowolony, filmy brzmiały jak w kinie, o to w tym wszystkim przecież chodzi. Teraz czas zupgreadować sprzęt, gdyż wysłużone ONKYO nie posiadało wejść z zewnętrznego dekodera 5.1. Można byłoby to przełknąć - jednak brak wejścia optycznego skutecznie umocniło moją decyzję. ONKYO sprzedane.
Opiszę Wam co mniej więcej chcę osiągnąć. To wyżej wspomniane pomieszczenie, to zaadaptowany 50 metrowy pokój z 200 calowym ekranem na który rzucany jest obraz z projektora podłączonego do komputera. Filmy to oczywiście wersje z dźwiękiem kodowanym w AC3. Dotąd było to wszystko połączone analogowo, jednak teraz chcę przejść na coś bardziej wyrazistego - może to być bądź analogowe połączenie osobnych kanałów, bądź też optyka. Tutaj zadanie dla Was. Co kupić zarówno do komputera (która karta muzyczna - czy z oddzielnymi wyjściami każdego kanału - przeglądając oferty widzę, że wszystkie karty mają tylko 3 tory, przód, tył, sub; - czy z wyjściem optycznym; - czym pokusić się o HDMI) jak też do dekodowania dźwięku (który amplituner - nowy czy używany; - z wejściami 5.1 czy wystarczające będzie połączenie optyczne, czy od razu HDMI).
Weźcie proszę pod uwagę, że kupujemy sprzęt do odsłuchu kina domowego w domowych warunkach. Owszem pomieszczenie ma w miarę optymalne warunki - jednak jakość materiału dekodowanego nie skłania do zakupu drogich maszynek typu AX1. Chcę uzyskać rady poparte doświadczeniem - opinie osób, które tylko wyczytały w ulotce, że ten ma to, tamten siamto - nie interesują mnie kompletnie. Możliwe, że przysporzę sobie przeciwników, twierdzących iż za małe pieniądze się nie da. Powiem krótko - PSIŃCO. Zbudowałem wiele komputerów, które kosztując 1/3 wartości podzespołów TRENDY, były znacznie wydajniejsze, miałem trochę sprzętu audio, który grał porównywalnie do maszyn za znacznie większe kwoty (oczywiście mam tu cały czas na myśli warunki odsłuchu w postaci mieszkania, tudzież domku - nie wbijam gola do własnej bramki, że powiedzmy wspomniana AX1 w optymalnych dla siebie warunkach zagra porównywalnie do sprzętu za 500zł, w żadnym wypadku). Wszak dobierając sprzęt należałoby wziąść pod uwagę wiele czynników - od kategorii słuchu użytkownika, do krzywizn ścian w pomieszczeniu odsłuchowym. Uprośćmy więc wybór mieszcząc się w kwocie 1000zł - przy czym skłaniam się ku sprzętom używanym, gdyż z moich doświadczeń z odtwarzaczami car audio wnioskuję, że kiedyś po prostu robiono lepszy sprzęt. Chcę też wspomnieć, że mogę oczywiście wziąść pod uwagę wymianę głośników - chociaż zastrzeżeń do nich nie mam. Drodzy czytelnicy - jeśli dotąd dotarliście, to albo macie narwowe drgawki żeby mi dogryźć, albo chcecie podzelić się cennymi radami. Do dzieła.
Amplituner KD do 1000zł
Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem nowej pralki czy telewizora, a nie wiesz co wybrać, poradź się innych forumowiczów i wybierz najlepszy dla siebie model. Tutaj znajdziesz informacje o najnowszych produktach RTV i AGD.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Przejdź do
- PORADY EKSPERTÓW
- ↳ Dachy i elewacje Blachy Pruszyński
- ↳ Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne
- ↳ Aranżacje wnętrz
- ↳ Projekty domów jednorodzinnych
- ARANŻACJA WNĘTRZA
- ↳ Kuchnie
- ↳ Łazienki
- ↳ Salon / Pokój dzienny
- ↳ Sypialnie
- ↳ Pokoje dziecięce, pokoje młodzieżowe
- ↳ Wnętrza na poddaszu
- ↳ Pomieszczenia inne
- ↳ Ogrody, balkony i tarasy
- ↳ Podłogi
- ↳ Ściany elewacje fasady
- ↳ Oświetlenie wnętrz
- ↳ Dekoracja wnętrz
- ↳ Sprzęt RTV i AGD
- INSTALACJE BUDOWLANE
- ↳ Instalacje wodne
- ↳ Kanalizacja i odwodnienia
- ↳ Wentylacja i klimatyzacja
- ↳ Instalacje gazowe
- ↳ Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu
- ↳ Instalacje elektryczne
- ↳ Kolektory słoneczne
- ↳ Instalacje fotowoltaiczne i panele słoneczne
- ↳ Dom inteligentny, dom bezpieczny
- ↳ Odkurzacze centralne
- DACH I PODDASZE
- ↳ Więźba dachowa
- ↳ Impregnacja drewna, impregnacja więźby dachowej
- ↳ Pokrycia dachowe
- ↳ Azbest na dachu
- ↳ Obróbki blacharskie
- ↳ Okna dachowe
- ↳ Rynny
- ↳ Kominy, Systemy kominowe
- ↳ Poddasze
- ↳ Akcesoria dachowe
- ↳ Narzędzia dekarskie, narzędzia budowlane
- IZOLACJE BUDOWLANE
- ↳ Fundamenty
- ↳ Stropy
- ↳ Certyfikaty energetyczne
- ↳ Ściany
- ↳ Ocieplenie skalną wełną mineralną
- ↳ Dachy
- ↳ Chemia budowlana
- ↳ Okna i drzwi
- ↳ Bramy garażowe
- ↳ Izolacje termiczne i akustyczne
- ↳ Hydroizolacje
- ↳ Izolacje techniczne
- ↳ Docieplanie budynków
- ↳ Dom energooszczędny i dom pasywny
- ↳ Materiały uszczelniające
- ↳ Osuszanie budynków - wilgoć i grzyb na ścianach
- BUDOWA DOMU
- ↳ Zdjęcia z budowy domu
- ↳ Ceny materiałów budowlanych
- ↳ Domy Drewniane
- ↳ ADD Autonomiczny Dom Dostępny
- ↳ Dziennik budowy - budowa dzień po dniu
- ↳ Prawo budowlane
- ↳ Opinie o deweloperach
- ↳ Lista płac wykonawców budowlanych
- ↳ Porozmawiajmy o wykonawcach
- ↳ Błędy budowlane
- ↳ Kryzys w budownictwie - spostrzeżenia, uwagi
- ↳ Ile kosztuje budowa domu, remont domu
- ↳ Materiały budowlane - opinie
- ↳ Materiały wykończeniowe - opinie
- ↳ Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...
- ↳ Zrób to sam - rozwiązania własne
- ↳ Baseny i zadaszenia basenów
- ↳ Ogrodzenia
- ↳ Drobne ogłoszenia - posiadam niepotrzebne, szukam, zlecę, sprzedam, kupię
- FORUM
- ↳ Uwagi o naszym Forum