Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Łączenie wentylacji z ogrzewaniem? Naprawdę? Czy źle zobaczyłem?
Taki system z montażem to koszt zapewne przekraczający 25000zł czyli nieopłacalny w domach gdzie zużycie oscyluje wokół 15kWh/m2 rocznie.

chory172
Początkujący
Początkujący

Post autor: chory172 »

Koszt budowy domu pasywnego jest około 37 % droższy od domu tradycyjnego, byłem i oglądalem dom jedyny dom pasywny wybudowany w smolcu kolo wroclawia przez firme Pana Lipińskiego i taką też informacje uzyskałem od tego Pana.

Passive
Początkujący
Początkujący

Post autor: Passive »

Też byłem w Smolcu, ładny domek, a 28 lutego można zobaczyć pod warszawą też dom pasywny. Na tej stronce co wcześniej pisałem jest dzień otwarty...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Passive pisze:Też byłem w Smolcu, ładny domek, a 28 lutego można zobaczyć pod warszawą też dom pasywny. Na tej stronce co wcześniej pisałem jest dzień otwarty...
Czy Panowie wiedzą ile wyszło z tych planowanych 15kWh/m2 ,,,, pod 120!!!
Dom zużywający na ogrzewanie 15kWh/m2 musi być izolowany od środka, by zlikwidować mostek do gruntu, zmniejszyć zawilgocenie ściany i ułatwić sterowanie automatyce. Musi mieć ogrzewanie pomieszczeń i wody niecentralne, bo straty na zasobniku i rurkach są większe niż potrzeby. Musi mieć rekuperator. Dlatego Lipińskim nie wyszło!

Passive
Początkujący
Początkujący

T. Brzęczkowski pisze:
Passive pisze:Też byłem w Smolcu, ładny domek, a 28 lutego można zobaczyć pod warszawą też dom pasywny. Na tej stronce co wcześniej pisałem jest dzień otwarty...
Czy Panowie wiedzą ile wyszło z tych planowanych 15kWh/m2 ,,,, pod 120!!!
Dom zużywający na ogrzewanie 15kWh/m2 musi być izolowany od środka, by zlikwidować mostek do gruntu, zmniejszyć zawilgocenie ściany i ułatwić sterowanie automatyce. Musi mieć ogrzewanie pomieszczeń i wody niecentralne, bo straty na zasobniku i rurkach są większe niż potrzeby. Musi mieć rekuperator. Dlatego Lipińskim nie wyszło!
... Dom zużywający na ogrzewanie 15kWh/m2 musi być izolowany od środka ...
Odp. Nie musi

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Bez zamknięcia izolacji i przy podwyższonej jej wilgotności jeszcze to się nikomu nie udało. A przy suchej i zamkniętej izolacji bez problemów. Dlatego domy energooszczędne (izolacja od środka, niecentralne ogrzewanie i rekuperacja) są tak odrębną dziedziną, o której na politechnice się nie wspomina. Domy energooszczędne to znaczne uszczuplenie rynku instalacyjno reklamowego. Bez gazu, kotłów, zasobników, solarów, pomp ciepła, zaworów... . To jak fachowiec od silników spalinowych naprawiający napęd w aucie elektrycznym.
By zminimalizować zużycie kWh nie może być mostka do fundamentu i gruntu, wilgotność przegrody zimą nie może przekraczać 1%, nie może być zasobnika i cyrkulacji ciepła, musi być precyzyjna automatyka strefowa i w pomieszczeniach, wentylacja z odzyskiem ciepła i kontrolą wilgotności, krany bezdotykowe, ograniczające zużycie wody.
Bez tego nikomu się jeszcze nie udało.

Passive
Początkujący
Początkujący

T. Brzęczkowski pisze:Bez zamknięcia izolacji i przy podwyższonej jej wilgotności jeszcze to się nikomu nie udało. A przy suchej i zamkniętej izolacji bez problemów. Dlatego domy energooszczędne (izolacja od środka, niecentralne ogrzewanie i rekuperacja) są tak odrębną dziedziną, o której na politechnice się nie wspomina. Domy energooszczędne to znaczne uszczuplenie rynku instalacyjno reklamowego. Bez gazu, kotłów, zasobników, solarów, pomp ciepła, zaworów... . To jak fachowiec od silników spalinowych naprawiający napęd w aucie elektrycznym.
By zminimalizować zużycie kWh nie może być mostka do fundamentu i gruntu, wilgotność przegrody zimą nie może przekraczać 1%, nie może być zasobnika i cyrkulacji ciepła, musi być precyzyjna automatyka strefowa i w pomieszczeniach, wentylacja z odzyskiem ciepła i kontrolą wilgotności, krany bezdotykowe, ograniczające zużycie wody.
Bez tego nikomu się jeszcze nie udało.
Żeby uzyskać mniej niż 15kWh/m2 dom nie musi być izolowany od środka :)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Straty mostkiem do gruntu w domu "parter " lub :parter + poddasze" przekroczą 15kWh/m2 rocznie i to znacznie ! A do tego jeszcze zwiększona wilgotność przegrody termicznej... Przecież najlepszy przykład pasywny dom Lipińskich.

Passive
Początkujący
Początkujący

T. Brzęczkowski pisze:Straty mostkiem do gruntu w domu "parter " lub :parter + poddasze" przekroczą 15kWh/m2 rocznie i to znacznie ! A do tego jeszcze zwiększona wilgotność przegrody termicznej... Przecież najlepszy przykład pasywny dom Lipińskich.
Niech Pan napisze jak zbudowany jest dom lipinskich, jaka jest grubość izolacji pod posadzką i w jaki sposób są wyeliminowane mostki termiczne, przy połączeniach fundamentu ze ścianą, posadzką, wieńcem itp. w których miejscach zastosowano hydroizolację fundamentów. Jakie urządzenie grzewcze zastosowali.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jest to dokładnie opisane na ich stronie.
A może Szanowny Pan podać certyfikat zużycia kWh/m2 rocznie w/w domu wystawiony przez Die Passivhaus Dienstleistung GmbH ?

Passive
Początkujący
Początkujący

T. Brzęczkowski pisze:Jest to dokładnie opisane na ich stronie.
A może Szanowny Pan podać certyfikat zużycia kWh/m2 rocznie w/w domu wystawiony przez Die Passivhaus Dienstleistung GmbH ?
To co jest napisane na ich stronie to jedno, a to co Pan o tym wie to drugie. Niech Pan poda szczegóły rozwiązań i dokładnie uzasadni na podstawie obliczeń i faktów.
Tylko proszę o dokładne wyliczenia nie jakieś tam przypuszczenia.

Passive
Początkujący
Początkujący

Może mi Pan podać linka do strony Lipińskich gdzie jest to dokładnie opisane ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W googlach Pan znajdzie błyskawicznie, łacznie z przecięciem wstęgi. Szkoda tylko że już drugi sezon chodzi a tam ... dalej otwarcie!
Czy zna Pan te wyniki?

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Myślę, że dom na palach skutecznie izoluje od mostka do gruntu

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Widział Szanowny Pan rozkład izoterm pod tak "izolowanym" domem?
Jakim cudem "izoluje od mostka"?
Zna Pan efekt końcowy? Czyli zużycie?
Wie Pan czemu się na przecięcie wstęgi skończyło?
Czy może spróbuje Pan zamówić podobny dom? Ciekawe doświadczenie! Naprawdę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”