Witam...
marko009 pisze:Witam wszystkich
Jestem tu nowy ale od dawna wyczytuje wypowiedzi.Myślę o budowie i po długim szukaniu zdecydowałem się na ten projekt wybieramydom.pl/projekty_domow/95-marysia.html Tak jak większość szukam tanich rozwiązań.W projekcie przewidziany jest strop teriva ale ja myślę o zwykłym zbrojonym.Czy wiecie może jak wyglądają koszty stropów i któryi wychodzi najtaniej??

Szukałem podobnych tematów ale nie znalazłem odpowiedzi
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Ja poleciłbym Panu wykonanie stropu płytowego wylewanego na budowie.
Strop płytowy można tak zaprojektować, aby miał odpowiednią"
- izolacyjność akustyczną - płyta stropowa o gr. min. 14 cm nie przenosi już dźwięków uderzeniowych, jest to już strop masywny, którego masa przekracza 300 kg/m2,
- nośność ogniową - zastosowanie właściwej grubości otuliny zbrojenia jaki i samej grubości płyty spowoduje, iż strop nie ulegnie awarii przed przyjazdem strażaków (nośność ogniowa może dochodzić nawet powyżej 120 minut),
- wytrzymałość - poprzez zastosowanie właściwej grubości płyty oraz poprzez zastosowanie odpowiedniego zbrojenia strop można obciążać w dowolny sposób i dowolnym układem sił.
Ponadto stropy płytowe mogą mieć dowolny kształt i zapewniają odpowiednią sztywność przestrzenną budynku.
Koszt wykonania stropu płytowego jest bardzo zbliżony do kosztu wykonania stropu gęstożebrowego, a w niektórych przypadkach nawet tańszy - zwłaszcza kiedy strop jest mocno obciążony słupami więźby dachowej.
Pozdrawiam..