Transormator teroidalny wywala bezpiecznik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Proszę o pomoc.W łazience jest 6 opraw po 35W każda , transformator teroidalny 300W połączony z nimi przewodami 1,5mm2 z uzwojenia wtórnego(gruba druty) , wyłacznik napięcia na fazie(L) bezpiecznik B 16A i co jakiś czas podczas włączania wywala bezpiecznik. Wymontowałem transformator i załączałem go bez obciążenia(halogenów) na innym obwodzie na wtyczce tylko do kontaktu i to samo co któryś raz wywala bezpiecznik.Co dziwne raz buczy głośno a czasem cicho ,prawie niesłyszalnie.Transformator ma niecały rok i nie był podłączony omyłkowo na odwrót.Co może być nie tak?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

trafok
Zabezpieczenie - juz napisal poprzednik. Jesli na C bedzie wybijac to bedzie trzeba dac D lub zwloczny bezpiecznik topikowy.
Do tego trafa na wtornej stronie powinny byc przewody 2,5mm2
Jesli dales 1,5mm2 to podziel to na 2 obwody, kazdy z nich zabezpiecz bezpiecznikiem topikowym 16A.
Jesli zrobi sie zwarcie po wtornej stronie tego trafa to zanim zadziala bezpiecznik po stronie pierwotnej to przewody po stronie wtorne beda joz spalone. Dlatego powinno sie zabezpieczyc strone 12V.
Przy instalacjach 12V nalezy pamietac o wiekszym pradzie - 300W przy 12V to jest prad 25A
Do tego trafa na wtornej stronie powinny byc przewody 2,5mm2
Jesli dales 1,5mm2 to podziel to na 2 obwody, kazdy z nich zabezpiecz bezpiecznikiem topikowym 16A.
Jesli zrobi sie zwarcie po wtornej stronie tego trafa to zanim zadziala bezpiecznik po stronie pierwotnej to przewody po stronie wtorne beda joz spalone. Dlatego powinno sie zabezpieczyc strone 12V.
Przy instalacjach 12V nalezy pamietac o wiekszym pradzie - 300W przy 12V to jest prad 25A
-
elpapiotr
Witam.
A ja proponuję wyłącznik samoczynny 2A o charakterystyce "D" - czyli D2 po stronie górnego napięcia.
A ja proponuję wyłącznik samoczynny 2A o charakterystyce "D" - czyli D2 po stronie górnego napięcia.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

transformator
Jest to normalne - podobnie jest z silnikami.
-
elpapiotr
Witam.
I proszę sobie policzyć, jaki powinien popłynąc prąd (wartość) po stronie wtórnej, żeby ten B20 zareagował !
Jest to samobójstwo elektryczne w przypadku ewentualnego zwarcia części instalacji 12V.
W takim przypadku proszę zabezpieczyć stronę wtórną transformatora.Kolega januszf pisze:Dałem bezpiecznik B20A zamiast B16A jak na razie nie wybija, ale gdyby co to wstawie C20A
I proszę sobie policzyć, jaki powinien popłynąc prąd (wartość) po stronie wtórnej, żeby ten B20 zareagował !
Jest to samobójstwo elektryczne w przypadku ewentualnego zwarcia części instalacji 12V.
Prądu to sobie nie policzę bo gdybym umiał to znaczyłoby że mam jakąś teorie na ten temat i nie pytałbym o takie rzeczy!Proszę o pomoc ponieważ nie znam się na tym.
Jakie zabezpieczenie po stronie wtórnej należy dać(zrobiE to)-są specjalne na 12V?
I dlaczego to BOMBA???
Racja,na transormatorze jest napisane 25A. Może zamienić B25 na C16?
Proszę łopatologicznie a nie naukowo.
Jakie zabezpieczenie po stronie wtórnej należy dać(zrobiE to)-są specjalne na 12V?
I dlaczego to BOMBA???
Kod: Zaznacz cały
Przy instalacjach 12V nalezy pamietac o wiekszym pradzie - 300W przy 12V to jest prad 25AProszę łopatologicznie a nie naukowo.
-
tadeusz5612
- Początkujący

transformator
Witam
Myślę że wszystko co potrzebne już zostało napisane teraz zbieżmy to w jedną całość:
zwiększanie wartości prądu na bezpieczniku po stronie pierwotnej zapobiegnie wyłączaniu ,ale jest to ta bomba,zanim przy zwarciu po stronie wtórnej a więc na którejś oprawie zadziała bezpiecznik ze strony pierwotnej to przewody po stronie wtórnej pod wpływem przepływu prądu o dużym natężeniu zostaną w najlepszym razie mocno stopione,lub ulegną zapaleniu.Bezpiecznik typu C powinien pomóc gdyż prąd staru jest duży tylko przez krótką chwilę,i nieistotne jest czy strona wtórna jest obciążona czy nie.
Polecam również zabezpiczenie strony wtórnej a wtedy mamy całkowitą pewność prawidłowości działania układu. Transformatory elektroniczne mają łagodniejszy start lecz według mnie są mniej trwałe ,należy jeszcze pamiętać o odpowiednim chłodzeniu trafa.W Pana przyadku strona wtórna powinna pobierać ok.17,5 A
Myślę że wszystko co potrzebne już zostało napisane teraz zbieżmy to w jedną całość:
zwiększanie wartości prądu na bezpieczniku po stronie pierwotnej zapobiegnie wyłączaniu ,ale jest to ta bomba,zanim przy zwarciu po stronie wtórnej a więc na którejś oprawie zadziała bezpiecznik ze strony pierwotnej to przewody po stronie wtórnej pod wpływem przepływu prądu o dużym natężeniu zostaną w najlepszym razie mocno stopione,lub ulegną zapaleniu.Bezpiecznik typu C powinien pomóc gdyż prąd staru jest duży tylko przez krótką chwilę,i nieistotne jest czy strona wtórna jest obciążona czy nie.
Polecam również zabezpiczenie strony wtórnej a wtedy mamy całkowitą pewność prawidłowości działania układu. Transformatory elektroniczne mają łagodniejszy start lecz według mnie są mniej trwałe ,należy jeszcze pamiętać o odpowiednim chłodzeniu trafa.W Pana przyadku strona wtórna powinna pobierać ok.17,5 A