Papa czy folia paro przepuszczalna

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

urszula1111
Początkujący
Początkujący

Papa czy folia paro przepuszczalna

Post autor: urszula1111 »

mam problem z wykończeniem dachu może ktoś kto to będzie czytał to mi poradzi... mam dach który został odeskowany i pokryty papą. 1/2 tego dachu to część użytkowa- pokoje poddaszowe . Czy to prawda, że na części mieszkalnej powinno być pokryte na desce folią paro przepuszczalną , a nie papą, żeby po latach nie wyszła wilgoć w pokojach? :?: [/b]

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Rudolf Bras jr. »

Nieprawda, to taka nowomoda membranowa, wystarczy wykonać poprawnie wentylację wełny, tzn deski i papa mogą jak najbardziej zostać, spytaj się tego co Ci tak doradza, czy pod Mcdonald, czyli gonty papowe, też zrywa papę i daje membranę wysokoparoprzepuszczalną w celu lepszej wentylacjii poddasza :?:
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !

Klaudia
Początkujący
Początkujący

Papa czy folia na deskowanie?

Post autor: Klaudia »

Mam wykonane pełne deskowanie na dachu wielospadowym z poddaszem użytkowym. Nie mogę podjąć decyzji , czy lepiej zastosować papę, czy folię. Dach będzie kryty dachówką RuppCeramica. W przypadku papy - czy wystarczająca będzie np. podkładowa Icopal P64/1200 ? Jaka folia jest dobra na deskowanie ?
Proszę o pomoc.

Rudolf Bras jr.
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Rudolf Bras jr. »

Ja stosuję papę nawierzchniową, jak podkładowa to tylko termozgrzewalna, folia na deskowanie może być któraś z Dorkena, Corotopa , Tyveka (pytaj o mambranę tylko na deskowanie zwykła się nie nada)
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”